Annonce:
Annonce:

Forældre vidner i drabssag fra Bornholm

Sidste år blev to brødre idømt hver 14 års fængsel for drab på en ven. De vil i ankesag frifindes for drab

Ekstra Bladet interviewede sidste år den dræbtes mor.

Interview med Mawjuma Johansen, der er mor, til den dræbte Phillip Johansen. Video/Redigering: Rasmus Flindt/Emma Svendsen, Frederikke Stage
Annonce:
Følg Krimi

Var det et drab eller vold med døden til følge, da to bornholmske brødre sidste år tæskede en kammerat voldsomt og efterlod ham ved en shelterplads, hvor han blev fundet død den følgende dag?

Det skal Østre Landsret afgøre de kommende dage.

Tirsdag begynder ankesagen i lokaler i Rønne, og der er mindst én forskel i forhold til byretten. Det fortæller Tyge Trier, der er bistandsadvokat for forældrene og søsteren til den dræbte Phillip Mbuji Johansen.

- Til forskel fra byretten skal Phillips mor og far afhøres i landsretten.

Formålet er ifølge bistandsadvokaten at vise, at Phillip Mbuji Johansen var særligt nært knyttet til sine forældre, som derved er berettiget til erstatning for drabet på deres søn.

Annonce:

Sidste år fik forældrene afvist erstatning, oplyser Tyge Trier. Han vil inden landsretssagen ikke oplyse, hvilke beløb de går efter.

I løbet af tirsdag til torsdag, hvor retssagen pågår, vil Magnus Møller på 24 år og Mads Møller på 26 år desuden kæmpe for en lavere straf.

De blev sidste år idømt 14 års fængsel hver for drabet, som blev beskrevet som brutalt.

Blandt andet kom det frem i byretten, at Phillip Johansen i mindst 15-20 minutter blandt andet blev trampet i hovedet, sparket samt slået med en granrafte og en varm ildrager.

Undervejs holdt brødrene pauser fra volden. I pauserne drak de øl.

Til sidst efterlod de Phillip Johansen på shelterpladsen, hvor han blev fundet livløs den følgende morgen.

Brødrene har forklaret, at de ville 'give en lærestreg', fordi deres kammerat angiveligt skulle have forgrebet sig på deres mor.

Da sagen blev behandlet i byretten, havde deres mor ikke anmeldt overgrebet til politiet. Det har hun nu, skriver TV2 Bornholm.

Annonce:

- Jeg kan bekræfte, at Bornholms Politi har modtaget en anmeldelse af voldtægt fra moren til de to dømte brødre, siger Eva Bundegaard, kommunikationsrådgiver hos Bornholms Politi til TV2 Bornholm.

Brødrene håber, at landsretten frifinder dem for drab og i stedet dømmer dem efter en mildere bestemmelse.

- Han vil gerne dømmes for det, han har erkendt, nemlig vold med døden til følge, siger Karoline Døssing Normann, der er forsvarer for den yngste bror.

Også storebrorens forsvarer, Peter Secher, bekræfter, at han går efter en dom for vold med døden til følge til sin klient.

Karoline Døssing Normann påpeger, at skulle landsretten ende med at kende hendes klient skyldig i drab ligesom byretten, kan det stadig føre til en mildere straf end de 14 år.

- Det kan være, at der ses anderledes på det i landsretten, siger forsvareren.

Anklagemyndigheden har kontraanket byretsdommen og går efter en hårdere straf til brødrene end de 14 år. I byretten gik anklageren efter 14 til 16 år.

Der ventes dom i sagen torsdag.

OVERBLIK: Brødre håber på mildere landsretsdom i drabssag

28-årige Phillip Johansen trak vejret for sidste gang den 23. juni 2020, efter at han var blevet udsat for omfattende vold af to venner.

Tirsdag begynder ankesagen mod de to venner, der samtidig er brødre. I byretten blev de idømt hver 14 års fængsel for drab.

Få her et overblik over sagen fra fundet af den afdøde til første dag i ankesagen:

* Natten til den 23. juni 2020 bliver 28-årige Phillip Mbuji Johansen tæsket på en shelterplads i Nordskoven nær Rønne på Bornholm. Han får blandt andet slag med en granrafte og brandvarme ildragere, han bliver trampet i hovedet og sparket, inden gerningsmanden efterlader ham på stedet.

* 23. juni om morgenen bliver han fundet livløs. Han bliver forsøgt genoplivet uden held.

* Samme dag bliver to mænd anholdt i sagen. Det bliver senere oplyst, at det er to brødre, og at de var venner med den dræbte.

* Offeret er dansk-tanzaniansk, og under voldshandlingerne fik han angiveligt sat et knæ ved halsregionen. Det skabte mindelser til drabet på den sorte mand George Floyd i USA, og der opstod en heftig debat på sociale medier og i samfundet om, hvorvidt racisme spillede en rolle i volden.

* En chefanklager ved Bornholms Politi var som følge af den massive omtale ude og mane det i jorden. Der var ingen beviser på, at der skulle være tale om racisme.

* 30. november begynder sagen mod de to brødre i Retten på Bornholm. De er sigtet for drab, men vil alene erkende vold med døden til følge, som straffes mildere. Det var ikke deres hensigt at slå Phillip Johansen ihjel, fremfører de.

* Motivet til volden var angiveligt, at brødrenes mor kort inden havde fortalt, at deres kammerat skulle have udsat hende for et overgreb.

* 1. december bliver de idømt hver 14 års fængsel for at have dræbt Phillip Johansen ved først at have udsat ham for omfattende og afstumpet mishandling for siden at efterlade ham. De anker på stedet dommen.

* 26. oktober 2021 begynder ankesagen ved Østre Landsret på Bornholm. Der er afsat tre dage til sagen, og der ventes dom torsdag den 28. oktober.

* Brødrenes mor har, nogle dage inden ankesagen går i gang, indgivet en anmeldelse om voldtægt til Bornholms Politi. Episoden skulle have fundet sted sidste år.

* Der er ikke dukket nye oplysninger op til ankesagen, som indikerer, at racisme skulle have spillet nogen rolle i drabet, oplyser senioranklager Steen Hansen Saabye.

Kilder: Ritzau, TV2 Bornholm.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Har dansk spiontjeneste ofret sin mand?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: