Forgiftet spiondatter er kommet i pludselig bedring

Datteren til den tidligere russiske spion, Sergej Skripal, er kommet i pludselig bedring, efter det voldsomme giftangreb i begyndelsen af marts

Yulia Skripal er kommet i bedring, efter hun de seneste uger har ligget i kritisk tilstand efter at være blevet forgiftet den 4. marts i år. Foto: AP
Yulia Skripal er kommet i bedring, efter hun de seneste uger har ligget i kritisk tilstand efter at være blevet forgiftet den 4. marts i år. Foto: AP

Yulia Skripal, der blev forgiftet med sin tidligere spion-far den 4. marts i år, er kommet i pludselig bedring.

Det oplyser det britiske hospital, Salisbury Districk Hospital i en pressemeddelelse ifølge The Guardian.

Faren, den tidligere spion fra Rusland, Sergej Skripal, og hans 33-årige datter, har ellers været i kritisk tilstand, siden de blev fundet livløse på en bænk i Salisbury i begyndelsen af marts - sandsynligvis forgiftet med nervegiften Novichok.

- Det er med glæde, at jeg nu kan fortælle, at der er sket fremskridt i forhold til Yulia Skripals tilstand, siger hospitalets direktør, Dr. Christine Blanchard.

Selvom Yulia Skripal har reageret godt på hospitalets behandling, skal hun stadig overvåges og plejes 24 timer i døgnet.

- Jeg vil gerne bruge muligheden for at takke vores personale på Salisbury District Hospital, for at have leveret en så høj kvalitet i deres behandling af disse to patienter, siger direktøren.

- Jeg er meget stolt af dem.

Far stadig kritisk syg
Imens datteren har fået det bedre, ligger hendes 66-årige far stadig i kritisk tilstand på hospitalet.

Han menes også at have været det primære mål for angrebet.

Selvom Sergej og Yulia blev fundet livløse på en bænk i byen, mener efterforskerne, at blev forgiftet foran deres hoveddør.

130 kan være forgiftet
I alt kan 130 være blevet udsat for nervegiften i byen.

Ifølge ritzau er 19 personer blevet behandlet for giften, og tre personer har været indlagt for den. Heriblandt eks-spionen og datteren samt en politibetjent, som nu er blevet udskrevet.

Den engelske regering har siden angrebet givet Rusland skylden - blandt andet fordi giften, Novichok, i sin tid blev udviklet i Sovjetunionien.

Det har Rusland nægtet alle anklager om.

Fortsætter under billedet:

Efter nervegiftangrebet fandt efterforskerne spor fra giften flere steder i byen.  Foto: AP/ANDREW MATTHEWS
Efter nervegiftangrebet fandt efterforskerne spor fra giften flere steder i byen. Foto: AP/ANDREW MATTHEWS

Det ved vi om nervegiften Novichok

* Udviklet af Sovjetunionen i 1970'erne og 1980'erne.

* Hovedingredienserne er agrokemiske stoffer. Dermed kunne en skjult produktion af stoffet til krigsførelse hurtigt skjules som en legitim industri ifølge Amy Smithson, en amerikansk ekspert i kemiske våben.

* Navnet Novichok betyder 'nytilkommen' på russisk og omfatter en gruppe af avancerede nervegifte.

* De blev kategoriseret som fjerde generation inden for kemiske våben og blev udviklet under et hemmeligt program.

* Rusland menes ikke at have informeret Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) om eksistensen af midlet eller dets ingredienser.

* Så vidt vides er Novichok aldrig blevet anvendt i forbindelse med krig. Men russiske mafiaorganisationer mistænkes for at have anvendt midlet i forbindelse med en række drab på prominente personer i Rusland.

* En udgave kendt som A-230 er angiveligt fem til ti gange mere giftigt end nervegiften VX, der anses som en af de mest potente, der nogensinde er fremstillet. VX blev ifølge USA for eksempel brugt til at slå den nordkoreanske leder Kim Jong-uns halvbror ihjel sidste år.

* A-230 kommer i flere varianter. En af disse - A-232 - har russisk militær brugt som grundsten for et kemisk våben kendt som Novichok-5.

* Novichok kommer i flydende form, men det menes også at eksistere som et fast stof. Det betyder, at det kan spredes som findelt pulver.

* Det kemiske våben er udviklet til at virke lynhurtigt på ofre. Efter 30 sekunder til to minutter viser symptomerne sig. I pulverform tager det noget længere tid.

* Novichok blokerer som andre nervegifte kommunikationen fra nerver til muskler. Dermed lammes en række kropsfunktioner.

* Overordnet forårsager det kemiske stof en nedsættelse af hjerterytmen og svækket åndedrætsfunktion, som i sidste ende fører til kvælning.

* Typiske umiddelbare symptomer: Sammentrækning af pupillerne, krampeanfald og savl. I de værste tilfælde koma, mistet åndedrætsfunktion og død.

(Ritzau)

Forgiftet spiondatter er kommet i pludselig bedring

 Sagen har skabt en større politisk krise. Hør Putin kommentere sagen her (Video: AP)