Forhadt medicinboss skal syv år i fængsel

Den mest hadede mand i USA fik fredag sin dom for omfattende børsfusk

Martin Shkreli opnåede kultstatus blandt unge i USA, selv om han foragtes for sin grådighed. Video: AP

Det kostede fredag den 34-årige Martin Shkreli syv års fængsel, at han løj over for en gruppe af investorer for at få dem at investere i et firma.

Firmaet var bare meget mindre værd, end han sagde. Og pengene tog han selv til at bygge en anden virksomhed.

Og det hjalp intet, at den nu dømte finansmand græd i retten og beklagede sin fortid:

- Jeg er frygtelig ked af, at jeg har mistet jeres tillid.

- I fortjente meget bedre, sagde han ifølge Bloomberg.

Demonstration efter Martin Shkreli hævede prisen på AIDS-medicin med 5000 procent. Foto: AP Verden Spekulant i aids-medicin: Sådan blev han verdens mest forhadte mand

Spekulerede i aids-medicin
Det er dog ikke sagen, som nu fælder Martin Shkreli, der har gjort ham berygtet over hele verden.

Medierne i USA udnævnte ham til at være 'den mest hadede mand', efter han kynisk spekulerede i at opkøbe aids- og cancer-medicinen Daraprim og efterfølgende hævede prisen på en pille fra 13,50 dollars til 750 dollars. Eller med hvad der svarer til flere tusinde procents stigning.

Det har heller ikke hjulpet hans sag, at Martin Shkreli i medierne og på nettet har opført sig særdeles uheldigt. Han har hånet sine kritikere og ikke mindst myndighederne.

Det sidste betød, at han allerede sidste år blev fængslet, efter han i et opslag på Facebook udlovede en dusør på 5000 dollar for hvert hår, som blev fjernet fra tidligere præsidentkandidat Hillary Clintons hoved.

Martin Shkreli har siden september sidste år siddet varetægtsfængslet og afventet dommen, der faldt fredag. Tegning: Elizabeth Williams via AP
Martin Shkreli har siden september sidste år siddet varetægtsfængslet og afventet dommen, der faldt fredag. Tegning: Elizabeth Williams via AP
 

Samfund Forhadt rigmand fængslet - udlovede dusør for Hillarys hår

Forsvarer: Lyst til at slå ham i ansigtet
Anklager Jacquelyn Kasulis sagde dog i retten, at det ikke er hans dårlige rygte og opførsel, der skal dømmes for. Det er, at han er særdeles kriminel, hvilket dommeren var enig i:

- Jeg vil gøre det klart, at han ikke er et barn. Han bliver snart 35 år.

- Han er en mand, der må taget et ansvar for sine handlinger, sagde anklageren ifølge Time.

Martin Shkrelis forsvarer erkendte i retten, at han både havde lyst til at kramme, men også at 'slå sin klient i ansigtet'. Alligevel mente han ikke, at straffen bør være mere end 18 måneders fængsel.

Anklageren forlangte derimod mindst 15 år bag tremmer, mens dommeren altså landede på syv år.

Det ventes, at dagens dom bliver anket til en højere domstol.

Du kan læse mere om sagens afgørelse her.

Martin Shkreli forsvarede prishoppet på 5000 procent på amerikansk tv. Nu har han imidlertid trukket i land efter hård kritik. (Foto: Screendump) Samfund Her er USA's mest forhadte direktør