Forkæmpere for ytringsfrihed aflyser møde efter attentat

Politiet mener ikke, at det er nødvendigt at beskytte planlagt debat-arrangement om ytringsfrihed

Følg Krimi

To medlemmer af forfatterforeningen Dansk PEN, der blandt andet kæmper for ytringsfrihed, har valgt at aflyse et debatmøde i kølvandet på weekendens attentater i København.

Det planlagte møde, der havde overskriften "Er religionskritik blevet tabu på DR?", skulle have fundet sted 2. marts.

- Aflysningen skyldes weekendens terrorangreb mod blandt andet et debatmøde om ytringsfrihed og den dermed begrundede frygt for, at et sådan attentat kan gentage sig, skriver Niels Ivar Larsen og Birgithe Kosovic i en pressemeddelelse.

De to er medlemmer af PEN's bestyrelse, men har både arrangeret og aflyst debatmødet på eget initiativ, oplyser Mille Rode, der er daglig leder af Dansk PEN's sekretariat.

Arrangørerne forklarer, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) har afslået at yde nogen form for beskyttelse med henvisning til, at "der ikke blandt oplægsholderne er nogen personer, som har den særlige prominens, som får islamister til at angribe".

Bestyrelsesmedlemmerne mener, der er tale om "en ren gisning" fra PET's side:

- Hvad vi derimod ved, er, at islamisternes had retter sig imod enhver, der forfægter ytringsfrihedens grundprincipper; imod jøder og alle andre af anden overbevisning end dem selv, lyder det.

Niels Ivar Larsen og Birgithe Kosovic tør efter eget udsagn ikke deltage i PET's "eksperiment".

- Som debattører og arrangører har vi ikke adækvate midler til at modgå dødsvold; den slags har kun politiets voldsapparat.

- Når staten ikke yder beskyttelse til dem, der forfægter ytringsfriheden og ønsker en drøftelse af mulighederne for kritik af religion, er det ikke muligt at gennemføre den slags debatter, skriver de.

Mille Rode fra PEN understreger dog, at kritikken må stå for de to bestyrelsesmedlemmers egen regning.

- Vi har et tæt og godt samarbejde med PET, og det stiller vores samarbejde i vanskeligheder, hvis det ser ud, som om vi ikke har tillid til dem, siger hun til Ritzau.

Niels Ivar Larsen, der er journalist på Information, var ordstyrer ved debatarrangementet "Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed" i Krudttønden, som lørdag blev udsat for et skudattentat.

Her var det tilsyneladende den svenske kunstner og Muhammedtegner Lars Vilks som var målet, da en 22-årig mand gik til angreb på debatarrangementet, hvor en 55-årig mand blev dræbt, og tre betjente blev såret.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?