Forlænger forbud mod LTF

Selv om historisk retssag om LTF's fremtid er sat på pause, gælder midlertidigt forbud mod banden stadig

Dommer fastholder midlertidigt forbud mod banden. Foto: Jakob Jørgensen
Dommer fastholder midlertidigt forbud mod banden. Foto: Jakob Jørgensen

Det skal fortsat være forbudt at bære kasketter og trøjer med kendetegn for banden Loyal To Familia - også kendt som LTF - ligesom hidtidige medlemmer ikke må forsamles i regi af Loyal To Familia.

Det har Københavns Byret tirsdag besluttet.

I september sidste år nedlagde Københavns Politi et landsdækkende, midlertidigt forbud mod Loyal To Familia, efter at Rigsadvokaten havde givet politiet bemyndigelse til dette.

Forinden havde Rigsadvokaten vurderet, at der var grundlag for at rejse en egentlig retssag om en mulig opløsning af banden.

Forbuddet mod LTF betyder blandt andet, at det ikke er tilladt at bære rygmærker og andre LTF-kendetegn i det offentlige rum.

Det midlertidige forbud skal som udgangspunkt gælde, indtil retssagen ved Københavns Byret har afklaret, om Loyal To Familia kan opløses ved dom.

Retssagen blev indledt i februar og skulle efter planen afsluttes i sensommeren eller det tidlige efterår.

En dommer ved Københavns Byret har dog valgt at udsætte retssagen indtil november på grund af den verserende sag om brug af muligt misvisende teledata i retssystemet og politiets efterforskning.

Udsættelsen af sagen fik i sidste uge advokat for Loyal To Familia Michael Juul Eriksen til at anmode om, at det midlertidige forbud mod banden ophæves.

Det gjorde han med henvisning til, at forbuddet med udsættelsen af retssagen udstrækkes længere end planlagt.

Ved et retsmøde tirsdag formiddag påpegede Michael Juul Eriksen, at Loyal To Familia ikke har været involveret i bandekonflikter siden 2017, og at der ifølge ham dermed ikke er et aktuelt behov for et forbud mod banden.

Men forsvarerens begæring har Københavns Byret altså valgt ikke at følge.

Omvendt fremhævede anklagemyndigheden ved retsmødet - repræsenteret af anklagerne Lasse Biehl og Emil Folker - at forbuddet varetager væsentlige hensyn til den offentlige orden og sikkerhed.

Spørgsmålet om, hvorvidt LTF kan forbydes og dermed opløses ved dom, blev rejst i 2017 af daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Det skete i forbindelse med bandekonflikten i 2017, hvor Loyal To Familia spillede en central rolle. Konflikten udløste en lang række skudepisoder i København, hvor også tilfældige borgere blev ramt.