Formodede pirater bag angreb på Torm-skib får snart dom

Danmark opgav at retsforfølge ni formodede pirater for angreb på dansk skib - men så tog Seychellerne fat

Arkivfoto: Rederiet Torm
Arkivfoto: Rederiet Torm
Følg Krimi

Mens Danmark opgav at retsforfølge ni formodede somaliske pirater, sidder de selvsamme formodede pirater på anklagebænken på Seychellerne. De er anklaget for kapringsforsøg af blandt andet det danske fragtskib Torm Kansas.

Kommandørkaptajn på Esbern Snare Henrik Holck Rasmussen oplyser til Ritzau, at dommen forventes at falde den 1. februar.

- Det er en sag, vi har fulgt tæt. Jeg og min besætning tilbageholdte de ni formodede pirater i november 2013.

- Da vi udleverede dem til Seychellerne fik domstolen hele molevitten af det bevismateriale, vi havde samlet sammen mod de ni, mens de sad tilbageholdt på skibet, siger Henrik Holck Rasmussen til Ritzau.

De ni formodede pirater har fået hver 20.000 kroner i erstatning fra den dansken stat. De var ikke blevet fremstillet i grundlovsforhør 24 timer efter de blev taget til fange.

Det skete 12 dage efter, at specialstyrker fra Frømandskorpset fra Esbern Snare pågreb dem på åbent hav den 10. november 2013. Men det var ulovligt, fastslog Østre Landsret og gav Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) en alvorlig næse.

Herefter opgav statsadvokaten sagen, blandt andet også fordi de ni somaliere forklarede, at de var fiskere, der havde mistet deres fiskegrej.

Esbern Snare sejlede dem til Seychellerne og afleverede de ni formodede pirater til myndighederne, der straks satte dem bag tremmer. Her står de anklaget for tre forhold af pirateri, herunder det danske fragtskib Torm Kansas.

- 15 mand fra min besætning har vidnet mod piraterne ved domstolen på Seychellerne. Også medlemmer af besætningerne på de angrebne skibe har vidnet.

- De ni står anklaget for tre forhold af pirateri, herunder forsøg på angreb af det danske skib Torm Kansas, siger Henrik Holck Rasmussen.

Siden Esbern Snare afleverede de ni formodede pirater og bevismateriale til myndighederne på Seychellerne, har de siddet fængslet.

- De fremstilles hver 14. dag, hvor de får deres fængsling forlænget, fortæller Henrik Holck Rasmussen. Han oplyser, at dansk politi ikke har afhørt de 15 besætningsmedlemmer på Esbern Snare, der har vidnet i retten på Seychellerne.

De 20.000 kroner i erstatning til hver af de ni pirater fra den danske stat er svimlende beløb efter somaliske forhold. Halvdelen af den somaliske befolkning lever for en dollar om dagen - svarende til seks kroner.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+