Formodede syrienkrigere skal forblive i fængsel

En gruppe unge mænd har angiveligt lade sig hverve til Islamisk Stat. Seks er fængslet i sagen.

Følg Krimi

Den militante gruppe Islamisk Stat har tråde, der rækker langt ud over både Syrien og Irak, hvor gruppen står stærkt. Trådene rækker helt til Danmark, og her sidder en gruppe mænd bag tremmer for at have ladet sig hverve af gruppen.

Og det skal de blive ved med. Det har Retten på Frederiksberg mandag bestemt efter et retsmøde, hvor de varetægtsfængsledes mænds videre skæbne har været til drøftelse.

Seks mænd mellem 20 og 29 år er varetægtsfængslet i sagen. De fem blev anholdt og fængslet tilbage i april, mens den sjette blev anholdt først på sommeren.

Ved grundlovsforhøret i april blev yderligere en mand fremstillet med krav om fængsling, men han blev løsladt.

- Han er fortsat sigtet i sagen, fortæller senioranklager Sonja Hedegaard.

Mændene er fængslet på baggrund af en mistanke om, at de i mindst ét tilfælde har været rejst til Syrien. Og her har de tilsluttet sig Islamisk Stat (IS), lyder det i sigtelserne.

Anklagemyndigheden regner IS som en terrorgruppe, og derfor er det ifølge straffelovens terrorbestemmelser også ulovligt at lade sig hverve af gruppen.

Det blev en 24-årig dansktyrker dømt for i sommer. Straffen mod ham lød på fængsel i syv år. Den dom er anket til Østre Landsret.

Ud over de seks fængslede og ham, som i sin tid blev løsladt, mistænker politiet yderligere fire mænd. De er eftersøgt, og der er i retten blevet afsagt kendelse om, at der er grundlag for at frihedsberøve dem. Det kræver dog i sagens natur, at de først bliver pågrebet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+