Formodet spionage blev omtalt som frieri og varekøb

Flere måneders udveksling af beskeder gik forud for videooptagelser ved muligt mål for attentat i Ringsted

Øresundsbroen, Storebæltsbroen og mange andre steder blev spærret, da Politiets Efterretningstjeneste (PET) iværksatte en politiaktion 28. september 2018 for at afværge et attentat mod en eksiliraner i Ringsted. (Arkivfoto) Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Øresundsbroen, Storebæltsbroen og mange andre steder blev spærret, da Politiets Efterretningstjeneste (PET) iværksatte en politiaktion 28. september 2018 for at afværge et attentat mod en eksiliraner i Ringsted. (Arkivfoto) Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

At dømme ud fra en chat mellem to personer i beskedtjenesten WhatsApp var der i 2018 en temmelig lang optakt til et varekøb i Ringsted.

Eller et frieri. Eller noget helt tredje.

Gennem et halvt år sendte to personer mere end 400 kryptiske beskeder til hinanden. Den ene af afsenderne er en norsk-iransk mand, der er tiltalt for at have spioneret for en iransk efterretningstjeneste i Ringsted.

Sagen behandles i Retten i Roskilde, hvor senioranklager Søren Harbo læser op af korrespondancen mellem den tiltalte og modparten - her kaldet X.

- Vil De ikke forsyne mig inden frieriet? Det koster jo penge at fri til nogen, skrev den tiltalte 8. august 2018.

Knap en måned senere lød hans opfordring:

- Send en film, der lærer mig lidt om ægteskabet og om ægtefællens familie, så jeg ved, hvordan man taler med dem.

Korrespondancen foregik på farsi - det officielle sprog i Iran.

At læse ud fra den modsatte parts svar handlede samtalen om et ikke nærmere defineret varekøb - og knap så meget om en mands frieri.

- Du skal i forbindelse med handlen fjerne al tvivl og se varen med dine egne øjne, skrev X den 7. september til den tiltalte norsk-iraner.

- Pas på. Markedet i dag har været svingende. Hvis du oplever for mange svingninger, skal du vente nogle dage, skrev X den 22. september.

Den norsk-iranske mand sidder i retssal 1 ved siden af en tolk, der oversætter fra dansk til farsi.

På hans anden side sidder forvarer Michael Juul Eriksen.

Manden er tiltalt for at have udført opgaver for en iransk efterretningstjeneste ved at tage billeder og optage video ved en herboende iraners hjem i Ringsted i dagene den 25. til 27 september 2018.

Desuden er han tiltalt for at have deltaget i planlægningen af et drab på den samme mand. Det mulige attentat blev aldrig gennemført.

Beskederne mellem ham og X blev sendt fra den 22. april 2018 og fortsatte efter besøget i Ringsted i slutningen af september.

En føringsofficer fra en iransk efterretningstjeneste er sigtet for at have givet instruktioner og ordrer til den norsk-iranske mand netop fra den 22. april til 21. oktober. Han er endnu ikke tiltalt.

Det er oplagt at antage, at han er den anden part i beskedchatten.

Instruktionerne, som han gav, skulle ifølge anklagemyndigheden bruges til at udføre opgaver for en iransk sikkerhedstjeneste i Ringsted.

FAKTA: Politiet var i hælene på mistænkt i spionsag

En 40-årig mand med norsk statsborgerskab og iransk baggrund er tiltalt for at have arbejdet for en iransk efterretningstjeneste i Danmark - og for at have medvirket i planlægningen af et attentat.

Målet var ifølge anklagemyndigheden en herboende iraner.

Læs her om sagens forløb:

* 28. september 2018 blev tusindvis af trafikanter på Sjælland og Fyn berørt af en omfattende politiaktion. Politiets Efterretningstjeneste (PET) frygtede, at et attentat mod en eksiliraner i Ringsted var nært forestående.

* I dagene forinden havde PET fulgt i hælene på en norsk-iransk mand, der var indkvarteret på et hotel i Ringsted. Han blev flere gange set omkring eksiliranerens hjem, hvor han tog billeder og optog video.

* Eksiliranerens hjem var 'teknisk overvåget' af PET - altså overvåget med kameraer døgnet rundt. Som ledende medlem af bevægelsen ASMLA kunne han være særligt udsat. Han havde selv bedt om politibeskyttelse.

* ASMLA kæmper for arabisk selvstændighed i Ahwaz-regionen i Iran og betragtes af Iran som værende en terrororganisation. I henholdsvis 2015 og 2018 blev to medlemmer af organisationen likvideret i Holland.

* PET ransagede den norsk-iranske mands bil og hotelværelse i Ringsted i dagene 25. til 27. september 2018 og fandt blandt andet et kamera med billeder af eksiliranerens hjem.

* Den store aktion 28. september førte dog ikke til anholdelse af manden. Aktionen havde fokus på en sort Volvo - og begyndte med en jagt på denne. Men Volvo'en viste sig intet at have med sagen at gøre.

* 21. oktober blev den nu 40-årige norsk-iranske mand anholdt i lufthavnen ved Göteborg, da han landede med et fly fra Iran. Han blev varetægtsfængslet og hurtigt overført til Danmark.

* 30. oktober fortalte PET offentligheden om operationen.

* 8. januar 2019 stod Danmarks ambassadør i Teheran i spidsen for en delegation af repræsentanter for flere europæiske lande. De protesterede imod det iranske styres drab og forsøg på drab på eksiliranere i udlandet.

* 4. februar 2020 blev eksiliraneren og to andre fra bevægelsen ASMLA varetægtsfængslet. De sigtes for at have spioneret for Saudi-Arabien i Danmark. Desuden sigtes de for offentligt at hylde terror.

Samtidig kom det frem, at en føringsofficer fra Iran var blevet varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede. Han er sigtet for at have spioneret for en iransk efterretningstjeneste og for at deltage i planlægningen af drabet på eksiliraneren i Ringsted.

* 1. maj indledte Retten i Roskilde straffesagen mod den norsk-iranske mand. Han nægter sig skyldig. Dommen ventes til juni.

Kilder: Anklagemyndigheden, Ritzau.