Forsøgte at flygte: 24-årig dansker henrettet af IS

Syrien-kriger fra Kolding er den første dansker, man ved er blevet henrettet af terrorbevægelsen selv

Billede af uidentificerede IS-krigere. Den 24-årige dansker M.R. var en del af dem Islamisk Stat, indtil han deserterede. Det kostede ham livet. Arkivfoto: Zuma Press
Billede af uidentificerede IS-krigere. Den 24-årige dansker M.R. var en del af dem Islamisk Stat, indtil han deserterede. Det kostede ham livet. Arkivfoto: Zuma Press

Ved du noget? Kontakt journalist Kristian Kornø

En dansk syrien-kriger på 24 år er blevet henrettet af Islamisk Stat som desertør. Det erfarer Ekstra Bladet fra kilder i miljøet og bekendte fra kredsen omkring den afdøde.

Det er første gang, at man med stor sikkerhed kan slå fast, at en dansk syrienskriger er blevet henrettet af Islamisk Stat. 

M.R., som er fra Kolding og har kurdiske rødder, tilsluttede sig den såkaldte islamiske stat i 2014 og har angiveligt kæmpet under islamisternes sorte faner lige siden. På et tidspunkt under kampene i den irakiske storby Mosul forsøgte den danske jihadist at desertere.

M.R. blev fanget af de islamiske krigere og smidt i fængsel. Her lykkedes det ifølge Ekstra Bladets oplysninger for M.R at stikke af for anden gang, men endnu en gang fik de langskæggede krigere fat i ham, og så var der ingen nåde. M.R. blev slæbt ud og henrettet offentligt på et af byens torve. 

På youtube findes flere film-klip, hvor IS-bødler skyder eller skærer halsen over på deres ofre i mere eller mindre spektakulære offentlige henrettelser. Men ingen ved præcis hvor, hvornår eller hvordan danskeren endte sine dage.

Løj ham død i ulykke
Familien forsøgte straks at kaste et røgslør ud over hans såkaldte martyrium ved at hævde, at han var død i et trafikuheld i i Tyrkiet. Det fortæller en af hans tidligere venner, som ønsker at være anonym af frygt for repressalier fra det islamistiske miljø i Østjylland. I marts måned i år var han også med, da der blev holdt en mindehøjtid for M. R. i Brabrand i det vestlige Aarhus.

– Jeg deltog. Det samme gjorde mere end 100 mennesker. Der var ingen billeder af ham. Familien sagde til os, at han var død i en trafikulykke i Tyrkiet. Nogen troede måske på det. Men vi var også en del, der godt vidste, at det ikke passedefortæller vennen.

Forud for døden i Irak fortæller en anden ven af familien, at den unge mand i årevis havde kæmpet for at finde et ståsted i tilværelsen. Han gik en kort periode på en ungdomsuddannelse i Østjylland, som han droppede ud af.

Arbejde formåede han heller aldrig at finde, og M.R. forsøgte i en periode at få førtidspension med henvisning til følgerne af et trafikuheld i hans hjemland. Hans forældre valgte på et tidspunkt at flytte tilbage til deres oprindelsesland, men det fungerede ikke for sønnen, som flyttede alene tilbage til Kolding. 

– Han boede alene i Danmark uden forældre. Han var en rodløs knægt. Den manglende omsorg og støtte gjorde, at han opsøgte nye vennekredse. De var radikaliserede palæstinensiske muslimer. Langsomt blev han også selv radikaliseret, fortæller vennen. 

Kampe i den irakiske by Mosul, som tidligere dannede rammerne om en IS-højborg. Det var i denne by, den 24-årige dansker mistede livet. Arkivfoto: AP
Kampe i den irakiske by Mosul, som tidligere dannede rammerne om en IS-højborg. Det var i denne by, den 24-årige dansker mistede livet. Arkivfoto: AP
 

Klassisk radikalisering
Den unge jihadist fra Kolding tog en klassisk radikaliseringsrute, fortæller hans kammerat. En blanding af ekstreme videoer fra Islamisk Stat på internettet og prædikener i Grimhøjmoskeen i Aarhus fik ham til at tage skridtet ind i de yderligtgående islamisters rækker.

– Det begyndte med youtube-videoer. Han så altid youtube. Han blev bidt af deres stemning. Han var en lille smule funktionsnedsat efter trafikulykken, så han var nem at lokke til ting. Han blev betaget af, at islamisterne var så seje og sagde, at 'hvis verden ikke vil os, så vil vi heller ikke verden.'

M.R. begyndte at komme i Grimhøjmoskeen ved Gellerup og en kældermoske i Hasle i det vestlige Aarhus, fortæller hans kammerat.

– Han var ikke en religiøs person før. Vi gik på vandpibecafeer, diskoteker og sådan noget. Senere holdt han op med det og begyndte at komme mere i Grimhøjmoskeen. Han var en stille og rolig person, så jeg undrede mig over, at han tilsluttede sig islamisk stat, siger han.

I det ekstreme muslimske miljø i Østjylland begyndte M.R. blandt andet at hænge ud med en iransk kurder, A.M, som i 2013 tog til Syrien og kæmpede først for Nusra-fronten (Al-Qaida i Syrien) og 'skiftede' senere til Islamisk Stat. 

– I 2014 fik A.M.s familie en sms fra Syrien. Han er shehid (martyr, red.), fortæller flere kilder uafhængigt af hinanden til Ekstra Bladet.

Varsel om skæbne
Den iransk-kurdiske kammerats død skulle vise sig at blive et forvarsel om M.R.s egen skæbne. Efter kalifatet blev udråbt i juni 2014, rejste M.R. også til Syrien og Irak for at tilslutte sig det ekspanderende kalifat under Abu Bakr-al Bagdadi.

Den unge mands videre skæbne i det yderligtgående islamiske rige er endnu for usikker til at beskrive, men hans endeligt står fast for enden af en IS-bøddels våben på et torv i den irakiske storby Mosul.

 

Henrettelser er normale

Henrettelser af Islamisk Stats egne krigere er ikke et særsyn, fortæller to kurdiske militærledere på telefon fra slagmarken i Mellemøsten. Den ene er Said Mamuzini, der er ansvarlig for Mosul-fronten, hvor den danske is-kriger blev henrettet. 

– IS har før dræbt desertører fra udlandet. De frygter, at vedkommende vil flygte tilbage til sit hjemland i Vesten og give efterretningstjenesterne belastende og hemmeligholdte oplysninger om IS. Man anser desertører som forrædere og dermed legitime mål, fortæller han.

Her bliver irakiske soldater henrettet af IS-styrker i Irak. Foto: Arkiv/propagandafoto
Her bliver irakiske soldater henrettet af IS-styrker i Irak. Foto: Arkiv/propagandafoto

Modsiger propaganda
Kamal Kirkuki er ligeledes en af de militære ansvarlige i kampen mod IS i det vestlige Kirkuk og Hawija-området. For nyligt blev IS fordrevet fra Hawija, hvorved den islamistiske bevægelse mistede sin sidste bastion i det nordlige Irak.

– Hvis du melder dig ud af IS, fordi du er utilfreds med IS, modsiger du IS' propaganda om, at IS er et godt sted. Og det er en trussel mod IS’fortælling om sig selv, siger han.

 

Radikalisering er rykket til provinsen

Grimhøj moskeen i Brabrand ved Aarhus bliver ofte omtalt i forbindelse med radikaliserede unge. Men også i provinsen 'udklækkes' potentielle IS-krigere. Foto: Ernst van Norde
Grimhøj moskeen i Brabrand ved Aarhus bliver ofte omtalt i forbindelse med radikaliserede unge. Men også i provinsen 'udklækkes' potentielle IS-krigere. Foto: Ernst van Norde
 

Selv om fokus i mange år har været på såkaldte syrien-krigere fra København, Aarhus og Vestegnen, så er en række radikaliserede fra Kolding og Vejle og andre midtjyske provinsbyer næsten ubemærket sivet ned til slagmarkerne i Syrien og Irak.

Første gang det for alvor kom til offentlighedens kendskab, var da den kun 17-årige Fatih Khan og en anden dansker i november 2013 blev dræbt nær storbyen Aleppo.

Syrisk stats-tv fremviste deres pas og den 17-åriges studiekort fra Rødkilde Gymnasium i Vejle. Ekstra Bladet har kendskab til fire ekstremister udrejst fra Kolding, og senest er en dansker bosat i Vejle blevet varetægtsfængslet i Danmark på mistanke om at være en del af en IS-terrorcelle i Tyrkiet.

Mere 'arbejdsro' i små byer
Det er ikke tilfældigt, at radikaliserede i provinsen ikke bliver opfanget i tiltag fra antiradikaliser-ingsinitiativer. Det mener Rafel Shamri, der i 2015 fik Den Europæiske Borgerpris for sin indsats mod radikalisering blandt unge.

– Kolding er en lille by. De kredse, der radikaliserer ved, at der ikke er stor opmærksomhed på dem. De har mere arbejdsro og radikaliserer uden, at det skaber opmærksomhed, siger hun.

Rafel Shamri har gjort en stor indsats mod radikalisering af unge. Foto: Tariq Mikkel Khan
Rafel Shamri har gjort en stor indsats mod radikalisering af unge. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Folketingspolitiker Naser Khader(K) været ude og pege på Vejle, som byen, der ligger lige efter København og Aarhus, når det kommer til radikalisering af unge. Det billede genkender Rafel Shamri, der selv gik i gymnasiet med den nu afdøde Fatih Khan.

– Fatih Khan var halv tyrker, halv pakistaner. Jeg gik i gymnasieklasse med ham. Han blev radikaliseret af MUC i Vejle. Han sagde til mig, at han kom hos dem, fortæller hun.

MUC Vejle er tæt forbundet med MUC Aarhus, der er ungdomsorganisation til Grimhøjmoskeen. Tidligere har Østjyllands Politi været ude at sige, at 22 af politikredsens syrien-krigere havde haft deres gang i det muslimske ungdomscenter. MUC Vejle blev også karakteriseret som et ekstremistisk og antidemokratisk miljø i en i en rapport fra Det nationale forskningscenter for velfærd i 2014.

 

De danske IS-krigere

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan danskere er draget i krig for Islamisk Stat - eller har haft ønske om samme. Læs eller genlæs artiklerne her:

Fra Snapstinget til martyrdøden i Syrien: Sådan var dansk koks hemmelige liv

'Emiren fra Aarhus' fængslet i hemmelig terror-sag

Dansk Syrien-kriger i Raqqa: Voldtægt af vantro er ok