Forsvarer: Anklage mod officer er fejlfyldt

Forsvarsadvokat finder det uforståeligt, at forsvaret vil have en soldat fængslet for grov pligtforsømmelse

Det er helt ude i hampen, at Forsvarets auditører vil have en officer i fængsel efter en soldats død i Afghanistan. Sådan lyder det fra officerens forsvarer Torben Koch, efter at anklageskriftet er blevet offentliggjort med krav om fængsling.

- Det bliver en frifindelse. Der er ikke nogen dansk dommer, der vil idømme ham fængsel, siger advokaten.

Ifølge anklageskriften var der tale om grov pligtforsømmelse, fordi officeren undlod at beordre sine soldater ud af et mineret område i Afghanistan den 3. september, hvor en soldat mistede livet.

Læs også: Retssag mod officer bliver historisk

Ifølge auditørerne handlede officeren - som var delingsfører - imod mundtlige ordrer om, at soldaterne skulle holde sig fra området - det såkaldte compound 91. Men den anklage er "helt ude i hampen", siger Torben Koch.

- Det er ganske enkelt faktuelt forkert. Der findes ikke en ordre om, at man ikke må gå ind. Der har været tale om, at compound 91 er et sted, hvor der er en risiko at være, fordi der er blevet skudt derindefra, siger han.

- Men der ikke nogen ordre om, at der må man ikke gå ind, og derfor forstår jeg ikke, at auditørerne har taget det med i anklageskriftet, siger Torben Koch.

Læs også: Officer: - Helmand er en ren dødsfælde

Ifølge advokaten var officeren på patrulje med tre af sine grupper ved compound 91. Her bliver han hentet af en gruppefører, og opdager, at gruppen allerede er gået ind.

- Han går med dem ind i huset og op taget, hvor to soldater allerede sidder. Og mens han overvejer om de skal gå ud eller afsøge område for miner og våben, så hører han en eksplosion fra den anden ende af compounden, forklarer Torben Koch.

- Uden at han ved det, er nogle af hans folk gået ind i et hus i den anden ende og så eksploderer bomben. Og nu vil auditørerne have ham i fængsel for det. Det giver ikke nogen mening, siger han.

Læs også: Officer nægter sig skyldig i soldats død

- Havde nogen spurgt ham: må vi gå ned i den anden ende, så havde ordren været et klart nej, det vi har ikke ressourcer til, fortæller Torben Koch.

Advokaten forventer, at sagen kommer for retten til marts. Imens er officeren suspenderet.

- Han har det rigtig, rigtig skidt. Dels fordi en kammerat er afgået ved døden på hans vagt. Han bebrejder sig selv, selvom der efter min opfattelse ikke er noget at bebrejde ham, siger Torben Koch.

- Og så har han det ekstra skidt med, at der kommer en strafferetslig reaktion ovenpå det her, siger han.