Forsvarer: Britta var forberedt på anholdelsen

Britta Nielsen har forberedt sig på anholdelsen i dagevis og vil hjem hurtigst muligt, oplyser hendes advokat, Nima Nabipour

Forsvarer: Britta var forberedt på anholdelsen

Britta er anholdt i Sydafrika. Ekstra Bladets journalist fortæller fra Johannesburg og SØIKS politiinspektør forklarer nærmere fra København (Producer: Martin Lorentsen)

Interpol-betjent tog billeder af dansker: Sådan blev Britta fanget

Britta Nielsen ønsker at komme hjem til Danmark hurtigst muligt. Det oplyser hendes forsvarsadvokat, Nima Nabipour, til Ekstra Bladet.

- Det har været hendes ønske gennem længere tid, men der var en del praktik, der lige skulle på plads først, siger advokaten og forklarer, at Britta Nielsen således var forberedt på anholdelsen.

Anholdelsen af den svindelmistænkte 64-årige kvinde fra Hvidovre skete tidligt i morges i en forstad til Johannesburg i Sydafrika.

At kvinden trods ønsket om hurtig udlevering til Danmark ikke valgte at melde sig selv, er der ifølge Nabipour en god forklaring på.

- Det havde stillet hende i en mere vanskelig situation, hvis hun havde meldt sig selv. De danske myndigheder skal med ind over i dialog med de sydafrikanske kolleger (når hun som nu er blevet anholdt, red.), siger advokaten.

Forsvarer: Britta var forberedt på anholdelsen

Her bliver Britta ført ind i fængslet i Sydafrika (Video: Toby Selander)

Lige nu: Britta i retten - havde farvet hår

Nima Nabipour afviser desuden, at Britta Nielsens ønske om at komme hjem og tale med dansk politi er påvirket af anholdelsen af en medsigtet i sagen i sidste uge.

- Det ønske havde hun allerede forud for anholdelsen (af den medsigtede, red.), siger Nima Nabipour.

Den anholdte medsigtede er beskyttet af navneforbud, hvorfor det ikke er muligt at beskrive hans relation til Britta Nielsen yderligere.

Det samme gælder to kvinder, der ligeledes er sigtede i sagen. Kvinderne er endnu ikke pågrebet.

Ekstra Bladet har været i kontakt med den ene kvindes advokat, Christian Bjerrehuus, som på nuværende tidspunkt ikke har nogen kommentarer.

Svindelsagen: Britta anholdt med mange kontanter på sig

Fire er sigtet i sag om svindel for millioner

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - lykkedes det tilsyneladende Britta Nielsen, en central medarbejder i Socialstyrelsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Yderligere tre personer mistænkes for at være indblandet i sagen.

Den ene - en mand - er blevet anholdt i Sydafrika. Det oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) torsdag.

Læs mere om sagen her:

* Sagens hovedperson, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, var afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september 2018.

* Den 25. september 2018 blev hun mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti. Beløbet ventes dog at stige.

* Svindlen skal være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger. Svindlen kan dog være begyndt allerede i 1997, oplyste bagmandspolitiet onsdag.

* Britta Nielsen blev mandag 5. november kl. cirka 5.30 i Sydafrika. Hun har siden slutningen af oktober været efterlyst internationalt og blev i Danmark varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede.

* Ifølge fortrolige indrejsedokumenter fra de sydafrikanske myndigheder, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, rejste Britta Nielsen ind i Sydafrika den 23. september. Det var to dage før, hun blev politianmeldt.

* Hendes advokat, Nima Nabipour, har været i kontakt med kvinden. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyste advokaten ifølge et dombogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober.

* Foruden den 64-årige kvinde er to kvinder og en mand sigtet i sagen.

* Manden blev anholdt tirsdag aften i sidste uge i Johannesburg International Airport i Sydafrika.

* Anholdelsen skete, da han forsøgte at rejse ud af landet, og der var en international arrestordre på ham. Forinden var han også blevet varetægtsfængslet in absentia.

* De to kvinder sigtes for hæleri. Manden mistænkes for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Han menes at have haft en hovedrolle i forhold til at bruge de svindlede penge fra styrelsen.

* De tre sigtede er beskyttet af navneforbud.

* Til den hovedmistænktes adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø- og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget kvinden under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og "et lille" indestående i et dansk pengeinstitut.

* Onsdag oplyste bagmandspolitiet, at det i 2012 fejlbehandlede en underretning om, at en ansat i Socialstyrelsen havde overført millionbeløb til sig selv.

* Bagmandspolitiet efterforskede ikke sagen om de mistænkelige overførsler, men nøjedes med at underrette Skat som en sag om mulig skattesnyd.

Kilder: Ritzau, Børne- og Socialministeriet, Virk.dk, Politiken, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten.