Forsvarer for Kundby-pige kræver nye beviser droppet

Forsvarer Mette Grith Stage vil have landsretten til at afvise anklagemyndighedens ønske om at fremlægge nye beviser i sag mod terrortiltalt pige

Mette Grith Stage vil have landsretten til at vurdere, om Retten i Holbæk valgte rigtigt, da den i fredags besluttede at give tilladelse til, at anklagemyndigheden fremlægger nye beviser i sagen mod terrortiltalt pige. Foto: Privat og arkiv
Mette Grith Stage vil have landsretten til at vurdere, om Retten i Holbæk valgte rigtigt, da den i fredags besluttede at give tilladelse til, at anklagemyndigheden fremlægger nye beviser i sagen mod terrortiltalt pige. Foto: Privat og arkiv

En række nye beviser i sagen mod den terrortiltalte Kundby-pige må ikke blive præsenteret for et nævningeting ved Retten i Holbæk, når retssagen mod pigen fortsætter på onsdag.

Det mener pigens forsvarer Mette Grith Stage, som vil have landsretten til at vurdere, om Retten i Holbæk nåede frem til den rigtige kendelse, da den i fredags gav anklagemyndigheden lov til at genoptage bevisførelsen mod pigen.

Egentlig var bevisførelsen slut, og procedurerne overstået, da anklager Kristian Kirk i fredags i retten fortalte, at politiet har indsamlet nye beviser mod pigen. Han fandt de nye beviser så vigtige for nævningetingets mulighed for at vurdere sagen, at han krævede at få lov til at fremlægge beviserne.

Det gav Retten i Holbæk anklageren medhold i, og meningen er, at retten på onsdag skal have beviserne fremlagt.

Men står det til Mette Grith Stage, kommer det ikke til at ske.

Kæreskrift afsendt
På Twitter fortæller forsvareren mandag morgen, at hendes advokatfirma har indsendt et såkaldt kæreskrift til landsretten. Udgangspunktet er, at kendelser, som byretten afsiger under hovedforhandlinger, ikke kan kæres til landsretten. Derfor er det usikkert, om landsretten overhovedet vil behandle kæremålet. Men Mette Grith Stage er fortrøstningsfuld.

Forsvarer: Mobning fik Kundby-pige til at vælge facade som jihadist

- Så er kæreskrift sendt til Østre Landsret i Kundby-sagen. Håber landsretten vil behandle kæremålet, skriver Mette Grith Stage på Twitter.

Til Ekstra Bladet fortæller Mette Grith Stage, at rettens beslutning om at genoptage bevisførelsen har skabt en helt 'bizar' situation. Og det er på grund af den situation, at hun ønsker landsrettens stillingtagen.

- For det første er det helt usædvanligt, at man genoptager bevisførelsen, når først sagen er procederet og optaget til dom, og der findes kun ganske få fortilfælde. Så derfor bør landsretten se på spørgsmålet i denne sag og dermed udstikke retningslinjerne for, hvornår man helt ekstraordinært kan genoptage bevisførelsen, så vi også kan læne op ad det i fremtidige sager, siger Mette Grith Stage til Ekstra Bladet.

To breve
Det kom i fredags frem i retten, at politiet har sikret sig to breve og en lap papir med pigens håndskrift på fra den 17-årige Kundby-piges celle i Vestre Fængsel. Desuden fandt mand i pigens sko en seddel med navnene på en række terrordømte. Anklagemyndigheden mener, at de nye beviser kan være med til at bevise, at pigen er skyldig i forsøg på terror.

Pigen nægter sig skyldig i den del af anklageskriftet, som omfatter forsøg på terror. Hun har i retten hævdet, at hendes adfærd, som også omfattede en konvertering til islam, skyldtes et forsøg på at opnå opmærksomhed.

Skrev til Syrienskriger
De to breve var ifølge anklagemyndigheden tiltænkt Syrienskrigeren Hamza Cakan, som tidligere hed Enes Ciftci. Han fik i marts frataget sit danske statsborgerskab, ligesom han blev dømt for at tilslutte sig Islamisk Stat. Desuden fremgik ordet 'sandhed' blandt andet af den lap papir, som Kriminalforsorgen også fandt under ransagningen i pigens celle.

Kundby-sagen: Det ved vi om anklagerens nye beviser mod 17-årig pige

Papirlappen er dateret 30. april 2017 klokken 22.47. Altså tyder det på, at pigen kan have skrevet sedlen for ganske nylig.

Normalt er det ikke muligt for anklagemyndigheden at fremlægge beviser, når først procedurerne er overstået. Men retsplejeloven gør det muligt, når visse betingelser er opfyldt. Det er den undtagelses-bestemmelse, som Retten i Holbæk i fredags valgte at anvende.

Pigen blev anholdt 13. januar 2016, efter at hendes mor og storebror fandt kemikalier i kælderen under hjemmet i Kundby ved Holbæk. Det er anklagemyndigehdens opfattelse, at pigen var i færd med at fremstille plastsprængstof til brug for angreb på Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København.

Forsvarer om nye beviser mod Kundby-pigen: Hun er ked af det

Under sin varetægtsfængsling har pigen erkendt at have overfaldet en mandlig pædagog på institutionen Grenen på Djurs. I retten har pigen fortalt, at overfaldet skyldtes stress og pres. Men af en dagbog, som også er blevet fremlagt i retten, fortæller pigen om et religiøst motiv.

Retssagen fortsætter onsdag 10. maj. Det er meningen, der skal falde dom i sagen 16. maj.