Annonce:
Annonce:

Forsvarer og retsekspert enige: Sag om teledata er alvorlig

Fejl i masteoplysninger kan også have været med til at frikende skyldige

Forsvarsadvokaten Mette Grith Stage vurderer de nye oplysninger for at være meget alvorlige. Foto: Per Rasmussen
Forsvarsadvokaten Mette Grith Stage vurderer de nye oplysninger for at være meget alvorlige. Foto: Per Rasmussen
Annonce:
Følg Krimi

Sagen om fejl i teledata har fået nye og alvorlige dimensioner. Det vurderer forsvarsadvokat, Mette Grith Stage.

Det sker, efter at Rigsadvokaten i dag har besluttet foreløbigt at indstille brugen af teledata i forhold til dom og varetægtsfængsling, fordi der muligvis er fejl i geografisk registrering af, hvor sigtede og tiltalte måtte have opholdt sig på et givet tidspunkt i forhold til den kriminalitet, de mistænkes for at have begået.

- Indtil nu har vi fået oplyst, at det det drejede sig om fejl i mangelfulde rådata, men hvis det viser sig, at der kan være decideret fejlagtige masteoplysninger, så har vi at gøre med en skandale af helt andre dimensioner, vurderer forsvarsadvokaten.

Annonce:

I forhold til masteoplysninger, så handler det her om, at mobiltelefoner hele tiden er registreret på forskellige telemaster, og man derfor kan fastslå, hvor telefonen - og dermed telefonens ejermand - har opholdt sig på forskellige tidspunkter.

- Disse masteoplysninger spiller jo en rolle i mange straffesager, hvor både anklagere og forsvarere anvender oplysningerne til at påvise hvor en mistænkt har været på et givent tidspunkt.

Hun fortæller endvidere at, hvis der er fejl i masteoplysningerne, så kan det både have været medvirkende til, at en tiltalt er blevet dømt, ligesom det kan have spillet ind, således at gerningsmand kan have undgået straf, fordi fejlagtige masteoplysninger kan have givet den mistænkte et alibi.

Hun fortæller endvidere, at masteoplysninger gennem de senere år har spillet en større og større rolle i straffesager, hvor de tillægges en forholdsvis stor vægt i det samlede bevismateriale.

Også Trine Baumbach, professor i strafferet ved Københavns Universitet, vurderer, at der er tale om en alvorlig sag.

Annonce:

- Det er meget vigtigt, at både dømte og varetægtsfængslede vitterlig har begået det, de beskyldes for at have gjort, fortæller hun.

Hun fortæller, at teledata kun er del af den samlede beviskæde, og dermed vil der som udgangspunkt ikke være tale om direkte justitsmord, hvor uskyldige er dømt.

- Men det er graverende, hvis oplysningerne fortæller noget fejlagtigt, og det efterfølgende spiller en rolle i det samlede bevismateriale.

Også Trine Baumbach nævner muligheden for at skyldige rent faktisk kan have undgået straf, hvis der har været fejl i teledata.

- Men, jeg synes, at både Rigsadvokaten og politiet har reageret, som de bør gøre. De har opdaget fejl, og det reagerer de på, vurderer Trine Baumbach.

OVERBLIK: Brugen af teleoplysninger stoppes midlertidigt

Rigsadvokaten har mandag udsendt en instruks til landets anklagere om, at anklagerne ikke længere må bruge teledata som bevis for domfældelse eller som grundlag for varetægtsfængsling.

Det sker, efter at der er fundet nye alvorlige fejl i de data, der bliver brugt i straffesager.

Det midlertidige stop gælder indtil videre i to måneder frem til 18. oktober. Indtil da skal fejlene undersøges.

Få et overblik over, hvad der blandt andet fremgår af den instruks, som Rigsadvokaten har udsendt til anklagerne, her:

* Rigspolitiet har i slutningen af sidste uge oplyst, at der i forbindelse med politiets sagsgennemgang også er identificeret fejl i forbindelse med konverteringen af geografiske koordinater for telemasters placering.

* Det medfører, at der ved behandlingen af straffesager kan være indgået fejlbehæftede masteplaceringer, som er anvendt til at sandsynliggøre en telefons position mv. Omfanget af og årsagen til fejlen er endnu ikke afdækket.

* Rigspolitiet har søndag oplyst, at det har identificeret flere forskellige konkrete fejl i den rådata, som politiet modtager fra teleselskaberne vedrørende teleoplysninger. Omfanget og betydningen af disse fejl er endnu ikke afdækket.

* Rigsadvokaten skriver i instruksen, at de nye oplysninger om fejl i rådata "sætter nye alvorlige spørgsmålstegn ved kvaliteten af de teledata, som anklagemyndigheden anvender i straffesager."

* Derfor har Rigsadvokaten som en umiddelbar konsekvens besluttet, at anklagere ikke må anvende historiske teleoplysninger, udvidede teleoplysninger, signaleringsdata og teleobservationsoplysninger under hovedforhandlinger eller retsmøder vedrørende opretholdelse af anholdelse og varetægtsfængsling.

* Det midlertidige stop for anvendelse af teledata vil indtil videre gælde i to måneder frem til den 18. oktober 2019.

* Det betyder, at igangværende og kommende hovedforhandlinger, som anklagemyndigheden vurderer ikke vil kunne gennemføres uden anvendelse af teleoplysninger, vil skulle udsættes.

* Anklagemyndigheden vil i den forbindelse skulle vurdere, om der skal ske løsladelse af varetægtsarrestanter.

* Anklagemyndigheden skal endvidere gennemgå fængslingsgrundlaget for alle aktuelle varetægtsarrestanter. Og hvis teleoplysninger indgår som en del af grundlaget for varetægtsfængslingen, skal der anmodes om et retsmøde med henblik på prøvelse af, om varetægtsfængslingen kan opretholdes uden anvendelse af teleoplysninger.

* Hvis anklagemyndigheden vurderer, at der ikke under et retsmøde vil være grundlag for at påstå varetægtsfængslingen opretholdt uden anvendelse af teleoplysninger, skal der ske løsladelse.

* For så vidt angår sager optaget til dom, hvori der er dokumenteret teleoplysninger, skal anklagemyndigheden anmode retten om genoptagelse af bevisførelsen og begære sagen udsat.

* De øvrige konsekvenser af de nye oplysninger vil der blive taget stilling til hurtigst muligt inden for de kommende dage, skriver Rigsadvokaten. /Ritzau

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: