Forsvarer om nye beviser mod Kundby-pigen: Hun er ked af det

Anklagerens krav om at få lov til at fremlægge nye beviser mod den 17-årige Kundby-pige har gjort hovedpersonen selv godt og grundigt forvirret, siger hendes forsvarer

Mette Grith Stage fortæller til Ekstra Bladet, at retssagens drejning har gjort Kundby-pigen både forvirret og ked af det. Foto: Privat og Arkiv
Mette Grith Stage fortæller til Ekstra Bladet, at retssagens drejning har gjort Kundby-pigen både forvirret og ked af det. Foto: Privat og Arkiv

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Da den 17-årige Kundby-pige fredag mødte op i retten, troede hun, at hun skulle have at vide, om hun var skyldig eller ikke skyldig i forsøg på terror og på et overfald på en mandlig pædagog.

I stedet blev hun mødt af en retssal, som bortset fra på tilhørerpladserne, var noget mere tom, end den har været under de foregående retsdage.

Hendes forsvarer Mette Grith Stage havde før retsmødet anmodet retten om at bede nævningene om at blive hjemme. Og det havde dommeren indvilget i, så nævningenes pladser stod gabende tomme.

Årsagen til postyret var, at anklager Kristian Kirk torsdag fremlagde en begæring om at genoptage bevisførelsen i sagen. Han mener, at politiet har fået fat på nyt bevismateriale, som er så relevant for skyldsspørgsmålet, at retten bør få adgang til materialet. Og derfor kom retsmødet fredag alene til at handle om det spørgsmål.

Kundby-sagen: Det ved vi om anklagerens nye beviser mod 17-årig pige

Fandt seddel med 'sandhed'
Det kom frem i retten, at Kriminalforsorgen 3. maj under en ransagning i pigens celle i Vestre Fængsel har fundet breve og sedler, som pigen tilmed har dateret. En af sedlerne er dateret 30. april kokken 22.47, og på sedlen skulle ordet 'sandhed' blandt andet indgå, kom det frem i retten. Desuden blev der fundet breve, som anklagemyndigheden mener, at pigen har skrevet, og som var tiltænkt dansk-kurderen Enes Ciftci - også kendt som Hamza Zakan, som i marts blev dømt for at lade sig hverve til Islamisk Stat.

Kundbypigen var kun 15, da hun blev anholdt i januar 2016 efter stor dramatik på hendes bopæl i landsbyen Kundby ve Holbæk. Her var bomberyddere tilkaldt for at fjerne kemikalier til fremstilling af plastsprængstof. Foto: Localeyes
Kundbypigen var kun 15, da hun blev anholdt i januar 2016 efter stor dramatik på hendes bopæl i landsbyen Kundby ve Holbæk. Her var bomberyddere tilkaldt for at fjerne kemikalier til fremstilling af plastsprængstof. Foto: Localeyes

Mette Grith Stage fortæller til Ekstra Bladet, at den usædvanlige drejning påvirker pigen.

- Hun er meget forvirret. Og kan ikke forstå, hvorfor hun alligevel ikke skulle have skyldkendelsen. Det har gjort hende ked af det, siger Mette Grith Stage til Ekstra Bladet.

Ænsede ikke familie
I retten så Kundby-pigen imidlertid ud som hun plejede og så lige så upåvirket ud, som hun har gjort unde ralle retsdage. Iført en grå sweatshirt med hætte, sorte joggingbukser med lyse striber i siderne og med sit sorte hår sat i hestehale sad hun skiftevis og bøjede sig forover og lænede sig tilbage med hænderne i skødet, mens hun først lyttede til anklageren og siden sin forsvarer.

Og igen fredag ænsede hun ikke sin families tilstedeværelse på tilhørerpladserne.

Læs liveopdateringerne fra retsmøderne her:

LIGE NU: Afgørelsens time for Kundby-pigen

Hendes mor, hendes storebror og storesøster samt sin mors nye kæreste var ellers blandt tilhørerne. Det samme var pigens tidligere skolelærer, som er blandt kronvidnerne i sagen. Det var ham, der hemmeligt optog en times samtale med pigen om islam og hellig krig. Dele af samtalen er blevet afspillet i retten.

'Beviser er uden betydning'
Mette Grith Stage mener ikke, at anklagemyndigheden skal have lov til at fremlægge de nye beviser. Hun henviser til, at det er usædvanligt at åbne for bevisførelsen, efter at procedurerne om straf er blevet afsagt. Og hun henviser til, at de eventuelle beviser er irrelevante, fordi retten alene skal tage stilling til, hvad der skete i hovedet på pigen før hendes anholdelse 13. januar 2016 og ikke, hvad hun har af tanker nu.

Klokken 15 til eftermiddag fortæller dommeren, om beviserne kommer til at indgå i sagen. Der er retsmøde igen 10. maj.