Forsvarer: Sæt sigtede terror-hjælpere på fri fod

To af Omar El-Husseins påståede hjælpere er selv gået med til at sidde varetægtsfængslet i fire uger

Omar El-Hussein blev selv skudt og dræbt af politiet af 38 skud på Svanevej i København. Hans formodede hjælpere sidder fængslet.
(Privatfoto)
Omar El-Hussein blev selv skudt og dræbt af politiet af 38 skud på Svanevej i København. Hans formodede hjælpere sidder fængslet. (Privatfoto)

Opdateret klokken 11:48: De formodede terrorhjælpere er blevet fængslet

--- --- ---

Fire måneder efter Omar El-Husseins attentater i København er politiet endnu ikke parat til at give offentligheden indsigt i detaljer om hans formodede medgerningsmænd.

Det oplyser specialanklager Stig Fleischer torsdag formiddag i Københavns Byret, hvor han endnu engang kræver El-Husseins fem påståede hjælpere varetægtsfængslet.

- Det vil hindre sagens opklaring, hvis offentligheden på nuværende tidspunkt får adgang til retsmødet. Derfor begærer jeg dørene lukket, siger specialanklageren.

Terror Muhammed-tegner efter terrorangrebet: Jeg har ikke længere noget hjem

Flere af de sigtedes advokater er uenige.

- Sagen er på et helt andet stadie end tidligere. Jeg mener ikke, at der er nogen efterforskningsmæssige hensyn at tage, påpeger en forsvarerne, men dommeren vælger at efterkomme anklagerens begæring.

Den første af de sigtede, en 20-årig mand, ankommer til retten iført løstsiddende skjorte og bukser. Han trasker hen til pladsen i midten af rummet og bekræfter sin identitet.

Inden da har politifolk slæbt store flyttekasser fyldt med politirapporter om efterforskningen ind i retslokalet.

Terror TV: Jødisk formand: Sådan har Dan Uzans familie det i dag

Samtlige fem nægter sig skyldige i medvirken til drabene på filmmanden Finn Nørgaard og den jødiske vagt Dan Uzan. Benægtelsen gælder også sigtelsen om medvirken til forsøg på at dræbe flere politifolk og livvagter.

To af de i alt fem påståede hjælpere er frivilligt gået med til, at varetægtsfængslingen forlænges frem til 16. juli. Derfor skal retten torsdag kun tage stilling til, om det er nødvendigt også at holde de tre øvrige frihedsberøvet i yderligere fire uger.

Samfund Efter dansk terrorangreb: Nu er Muhammed-tegner tilbage i Danmark

Skyderierne ved Krudttønden og derefter ved synagogen i København 14. og 15. februar var terrorhandlinger, har såvel politiet som anklagemyndigheden fastslået.

Senest er det sket i myndighedernes store redegørelse for sagen 4. maj. Alligevel er ingen af de fem påståede hjælpere blevet sigtet for medvirken til terror.

Blandt andet beskyldes de for at have skaffet El-Husseins våben af vejen og skaffet ham et tilflugtssted.