Forsvarer: Solhaven-sag er skamplet på retsbevidstheden

Solhavens forstander vil kræve erstatning i millionstørrelsen efter frifindelse i sag om mishandling

Følg Krimi

Hele sagen om talrige overgreb og mishandling af 20 unge på opholdsstedet Solhaven i Farsø har været en skamplet på retsbevidstheden i Danmark.

Sådan siger Solhavens forstander Søren Virenfeldts forsvarer onsdag, hvor sagen mod i alt 12 mænd fra Solhaven endelig er helt afsluttet. Statsadvokaten i Viborg har nemlig valgt ikke at anke dommen fra Retten i Aalborg.

28. januar valgte byretten at frifinde Søren Virenfeldt og de øvrige 11 tiltalte.

- Inden man kaster sig ud i en sag, hvor man udsætter en mand for mistanke om systematisk mishandling - det er jo nærmest tortur, han var mistænkt for - så skulle man have brugt mavefornemmelsen og tænkt: Er det her nu også rigtigt, siger forsvareren Henrik Garlik.

Advokaten mener blandt andet, at det ville have været nærliggende for politiet at kigge i Solhavens journalsystem, hvor der er talrige oplysninger hver eneste dag om, hvem der var på arbejde, og hvad der skete.

Inden sagen nåede så vidt, som den gjorde, burde nogen ifølge Henrik Garlik have trukket i bremsen og fundet ud af, om oplysningerne om mishandling virkelig kunne passe.

- Jeg synes, at det er synd for tiltalte og hans familie. Men derudover synes jeg også, at det er synd for de unge, der er blevet trukket ind i det her af nogle velmenende repræsentanter for Børnerådet, siger Henrik Garlik.

Han mener, at Børnerådet har stillet de unge til udsigt, at man ville hjælpe dem med at komme væk fra Solhaven og tættere på København. Og også at der kunne være tale om erstatning, hvis de unge ville få medhold i sagen.

- Det kan have gjort, at det har været nærliggende for de unge at hoppe med på sagen, siger Henrik Garlik.

Advokaten fortæller, at han og Søren Virenfeldt nu skal have opgjort de tab, som forstanderen har haft på grund af sagen. Blandt andet er Solhaven gået konkurs.

Derefter vil de komme med et krav om erstatning. Advokaten vurderer, at det vil blive i millionstørrelsen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?