Forsvarere om narkodom: Agentsag er historisk

- Vi har gjort os umage, siger senioranklager efter dom på 15 års fængsel. Dømte blev fældet af PET-agenter

Politiet har aldrig før ladet agenter deltage så lang tid i narkokriminalitet som i den sag, der torsdag er blevet afgjort i Københavns Byret.

- Den er historisk, siger advokat Anders Rohde efter dommen. Han har været forsvarer for den ene af de to mænd, der blev idømt fængsel i 15 år.

Han og kollegaen Henrik Stagetorn kritiserer, at politiet lod agenter forhandle om kriminalitet med de nu dømte i mere end to år.

- Det er problematisk, at man i så lang tid lader agenter foretage bevissikring, siger Stagetorn.

Agenten, der kaldes A 185, fik hovedrollen. Han skulle spille leder i et transportfirma med base i Hamburg. Og han forsikrede de mistænkte om, at han kunne lidt af hvert.

Det helt afgørende spørgsmål har været, om agenterne provokerede eller lokkede de nu dømte til at planlægge og udføre narkosmugleri.

Alene varigheden af aktionen har presset de dømte til at gå længere, end de ellers ville, mener Stagetorn.

Gennem to år blev der holdt talrige møder. Det begyndte på et hotel i New York og fortsatte i København, Kolding, Hamburg og i Spanien.

Det tungeste forhold drejer sig om en sejlads med et skib med op til 500 kilo kokain fra Sydamerika.

Det blev ikke til noget, men de tiltalte er fundet skyldige i planlægning. De var fast besluttede på at gennemføre smuglerturen, fastslår domsmandsretten.

Under sagen har forsvarerne hævdet, at skibsprojektet var noget, som de tiltalte aldrig tog alvorligt - de brugte kun snakken som et lokkemiddel for at fastholde politiagent A 185, så han fortsat ville køre hash i lastbiler fra Spanien, lyder det.

De to forsvarere mener, at politiet burde have stoppet aktionen og have slået til med anholdelser, da agenter i efteråret 2012 havde kørt 147 kilo hash fra Malaga til Danmark. I stedet fortsatte samarbejdet frem til maj 2014. Og undervejs udviklede det sig til en stribe grove forhold.

Senioranklager Helle B. Sørensen krævede fængsel i 16 år, men har fået medhold. Hun pointerer, at anklagemyndigheden meget nøje hele tiden har overvejet, om agenterne skulle fortsætte kriminaliteten - og hvad de måtte sige og gøre.

Derfor er der indhentet talrige dommerkendelser.

- Det er tilfredsstillende, at det arbejde er blevet belønnet. Vi har gjort os umage, så der ikke opstod tvivl om, hvorvidt der blev gået for langt, siger senioranklageren.

Senere får Østre Landsret mulighed for at vurdere politiets arbejde.