Forsvaret opfordrer: Hjælp med at lede efter ubåden

En privatejet ubåd med mindst to personer om bord er forsvundet, og Forsvaret opfordrer nu personer med det rette udstyr hjælpe til med eftersøgningen

Se et sammenklip af sagen her

OPDATERING KLOKKEN 10.45: Ubåden er heldigvis fundet sejlende i Køge Bugt. Alle er i live, og båden ventes tilbage i havn fredag eftermiddag.

___________________________________

 

Ved du noget, eller har du tip? Skriv en sms til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

En privatejet ubåd med mindst to personer om bord er natten til fredag meldt savnet. Den er sidst set ud for Amager.

Siden 4.30 fredag morgen har man haft redningshelikoptere og både ude for at lede efter ubåden, men den er endnu ikke fundet.

Derfor opfordrer Forsvaret nu til, at private, der har adgang til sonarudstyr, hjælper til med at søge efter båden. Det siger presserådgiver fra Værnsfælles Forsvarskommando, Christer Haven, til TV 2.

- Jo flere vi har ude at lede efter ham jo bedre, siger Christer Haven.

Kendt raket-bygger
Ubåden blev meldt savnet af kæresten til en journalist, som var med om bord på ubåden, da den forsvandt. Den anden bekræftede person om bord er Peter Madsen, som selv har bygget ubåden.

Peter Madsen er en kendt raketbygger, der tidligere har udtalt, at han drømmer om at sende et menneske i rummet med en af sine raketter.

Ubåden har tidligere været brugt til netop at skubbe en affyringsrampe til raketter ned til farvandet ud for Bornholm, og første gang, ubåden kom i vandet, var i 2008.

Ubåden har navnet Nautilus, og der står UC3 på den.

Sidst set i Københavns Havn
Ubåden blev meldt savnet klokken 02.30 natten til fredag, fordi den ikke var vendt tilbage til aftalt tidspunkt.

- Den blev set af et krydstogtskib i Københavns havn torsdag aften, lyder det fra Christer Haven.

Ubåden er sidst set ud fra Drodgen Fyr ud for Amager.

Ifølge vagthavende ved Forsvarets Operationscenter var der også planlagt en sejlads med ubåden til Bornholm med ubåden fredag klokken 14. 

- Men det lader til, at der også var planlagt en uofficiel sejlads tidligere, fordi vi har to observationer på den. Det kan enten være, at de bare ikke er til at komme i kontakt med nu, eller at der er sket en søulykke, lyder det.

 


* Ubåden UC3 Nautilus blev bygget som et hobbyprojekt af en gruppe ubådsentusiaster med Peter Madsen i spidsen. Det tog tre år at færdiggøre fartøjet.

* Ubåden er en af verdens største hjemmebyggede eksemplarer og er den tredje ubåd, som Peter Madsen har designet.

* Nautilus er næsten halv størrelse af den danske flådes tidligere ubåde af Tumleren-klassen. Den drives dieselelektrisk.

* Ubåden kan i teorien dykke til en dybde på 470 meter. Det er den dybde, hvor skroget ifølge beregninger kan forventes at bryde sammen på grund af vandtrykket.

* I 2010 skete der en batterieksplosion i maskinrummet. Flere batterier blev beskadiget. I 2011 blev ubåden taget på land og har gennemgået en omfattende renovering.

* Ubåden er knap 18 meter lang og vejer 33 ton. Den blev for første gang søsat 3. maj 2008 i Københavns Havn, men det var ikke uden problemer. Derfor blev den igen søsat den 28. april i år. Tre måneder før den forsvandt.