Forsvundne Lisa: Serieforbryder kan stå bag

Flere hundrede frivillige har fundet nye spor i sagen om 17-årige Lisa Holms forsvinden. Samtidig undersøger politiet lighederne med en sag om en 22-årig kvinde, som forsvandt fra samme område i 1992

17-årige Lisa Holm forsvandt søndag aften på vej hjem fra arbejde fra en café. Siden er flere af hendes ejendele blevet fundet i naturområde nær caféen. Politiet frygter, hun er blevet bortført. (Politifoto)
17-årige Lisa Holm forsvandt søndag aften på vej hjem fra arbejde fra en café. Siden er flere af hendes ejendele blevet fundet i naturområde nær caféen. Politiet frygter, hun er blevet bortført. (Politifoto)

Svensk politi afspærrede torsdag eftermiddag en grusvej i området, hvor flere af den 17-årige Lisa Holms ejendele er blevet fundet, og frivillige eftersøgende blev sendt væk. Det skete efter, at man omkring kl. 13.15 fandt nye 'meget interessante' ejendele fra pigen, rapporterer flere svenske medier.

Politiet vil endnu ikke afsløre, hvad ejendelene er. Myndighederne har heller ikke sagt, hvad det var for nye spor, som frivillige fra en eftersøgningsgruppe fandt fra den forsvundne pige i samme område onsdag aften.

Over 300 frivillige forventer at fortsætte eftersøgningen til mørkets frembrud omkring kl. 22 torsdag.

Svensk politi har sat spekulationer i gang om en eventuel serieforbryder, da en efterforsker afslørede, at sagen om Lisa Holm har mange ligheder med en anden sag fra 1992. Da forsvandt en 22-årig kvinde, Helena Andersson, i samme område. Flere af hendes ting blev dengang fundet, men aldrig kvinden selv.

Personlige ejendele fundet
Det var frivillige i gruppen Missing People, som mellem kl. 17 og 17.30 onsdag fandt flere af Lisa Holms ejendele spredt over et naturområde tæt på det, som politiet har afspærret cirka 150 kilometer nordøst for Göteborg.

- Det er personlige ejendele, som uden tvivl tilhører hende, siger politiets indsatsleder til Martin Fredman til Nya Lidköpings Nyheter.

Politiet vil endnu ikke afsløre, hvilke ejendele, der er tale om.

- Man kan spekulere i en uendelighed over, hvad der er sket. Det vi ved nu, er at nogen har været her med hendes ejendele. Om det er Lisa eller en anden, kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt, siger Martin Fredman.

Omkring 800 mennesker er del af gruppen, som gjorde fundene.

- Fundene er ikke gjort i direkte forbindelse med hinanden, men der er trods alt en rød tråd i det hele. Nu må vi finde ud af, hvorfor de er der, og hvordan de er havnet der, siger Stefan Gustafsson fra politiet til Aftonbladet.

17-årige Lisa Holm forsvandt søndag aften på vej hjem fra arbejde på en svensk café. (Politifoto) Krimi Kæmpe eftersøgning: Frygter at 17-årige Lisa er blevet bortført

Flere ejendele tidligere fundet
Den 17-årige pige forsvandt søndag aften kort efter at hun omkring kil. 18.30 havde sendt en SMS til sine forældre om, at hun var på vej fra arbejde på caféen i Kinnekulle til sit hjem i Skövde (se kort). Hun dukkede aldrig op.

Forældrene fandt senere hendes knallert parkeret udenfor caféen med nøglerne i tændingen.

Sidenhen er dele af Lisa Holms mobiltelefon blevet fundet lidt oppe ad en grusvej, som ligger nogle kilometer syd for Lisa Holms arbejdsplads. Man har også fundet en pose af hendes ting samt en knallerthandske.

Onsdag satte politiet op mod 20 hunde ind i eftersøgningen på Lisa Holm.

Politiet har rettet særlig opmærksomhed mod en mand i lokalområdet og er i gang med at checke hans alibi. Politiet undersøger også betalinger på caféen for at se, om personer, som mistænkes, har været inde på caféen.

Lisa Holm er ikke set, siden hun forlod sit arbejde i Kinnekulle søndag aften. (Politifoto) Krimi 17-årig pige savnes: Tjekker mands alibi

Ung kvinde forsvandt på lignende vis
Den svenske avis Expressen skriver torsdag, at en anden ung svensk kvinde, Helena Andersson på 22 år, forsvandt på lignende vis efter en nat på Stadshotellet i Mariestad i juni 1992.

I det tilfælde fandt man kvindens ringe, sko og -- ligesom i sagen med Lisa Holm -- et cover til en mobiltelefon og en knallerthandske, men aldrig kvinden selv.

- I begge tilfælde drejer det sig om piger, som er forsvundet på mystisk vis, siger kriminalkommissær Lars Johansson, som efterforsker begge sager.

Helena Andersson havde været i byen med sin storesøster og en ven. På vej hjem gik hun alene igennem et skovområde og forsvandt.

Kort forinden hørte et vidne, som var ude at gå tur med sin hund, et skrig og nogen råbte, 'Nej, lad være!' Derefter smækkede en bildør.

Afstanden mellem de steder, hvor kvinderne forsvandt, er kun mellem 30 og 40 kilometer, rapporterer avisen.

Politiet bekræfter, at man i øjeblikket er i gang med nærmere at undersøge sammenfaldene mellem de to sager.

1 af 2 
2 af 2 17-årige Lisa Holm forsvandt søndag aften på vej hjem fra arbejde fra en café. Siden er flere af hendes ejendele blevet fundet i naturområde nær caféen. Politiet frygter, hun er blevet bortført. (Politifoto)