Fortroligt dokument afslører: Sådan foregik svindel for 111 mio. kroner

Fiktive projekter og ændring af navne i systemer blev anvendt, når Britta Nielsen overførte penge til sig selv, mener politiet

Få et overblik over sagen her.

64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen udnyttede sin adgang som superbruger til Socialstyrelsens tilskudsadministrations it-systemer til at indsætte sine egne kontonumre i forbindelse med anvisning af tilskudsmidler.

Bagefter rettede hun kontonumrene tilbage til det oprindelige, så ingen opdagede svindlen.

Det mener Statsadvokaten, fremgår det af et fortroligt dokument, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Fiktive projekter
Dokumentet dateret 5. oktober 2018 afslører i en hidtil uset detaljeringsgrad, hvordan Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) mener, den nu 64-årige kvinde i årene 2002-2018 har svindlet for ikke under 111 mio. kroner.

Dommer afviser navneforbud: Britta er efterlyst for svindel til 111 millioner kroner

Ved den lejlighed har hun enten oprettet fiktive projekter og fiktive tilskudsmodtagere eller rettet en faktisk beløbsmodtager af tilskudsbeløb for derpå at overføre resten af pengene til sig selv.

Pengene blev på denne måde overført direkte fra tilskudsadministrationens systemer til systemet Navision Stat Kreditormodul - og derfor automatisk sendt videre til den sigtedes egne konto. Som Ekstra Bladet tidligere har afsløret, havde kvinden konto i Danske Bank.

Herefter, fremgår det af dokumenterne, gik den nu 64-årige kvinde, som betegnes som 'superbruger' af systemerne, ind og ændrede kontooplysningerne, så det korrekte kontonummer igen stod anført i systemet.

Sagen kan vokse
Den 64-årige, der i andre sammenhænge er gået under navnet Britta Nielsen, ændrede ifølge Statsadvokaten samtidig i de breve, der blev sendt fra Socialstyrelsen til modtagerne af pengene.

Ekstra Bladet har bedt SØIK om en kommentar til de oplysninger, dokumentet afslører.

- Vi har et godt billede af, hvad der er sket og hvornår. Derudover har vi af hensyn til efterforskningen ikke yderligere bemærkninger, siger statsadvokat Morten Niels Jacobsen.

Anna Britta Troelsgaard Nielsen blev formelt bortvist fra sin arbejdsplads 25. september.

Samme dag modtog politiet en anmeldelse fra Socialstyrelsen, der på baggrund af intern revision anmeldte den mangeårige medarbejder for underslæb.

Anna Britta Troelsgaard Nielsen blev ansat i Socialministeriet 1977, og Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at der forestår en undersøgelse af perioden 1977 til 2002, da det ikke kan udelukkes, at kvinden har svindlet forud for den aktuelle sag om 111 mio., der menes svindlet for i årene 2002-2018.

FAKTA: Det ved vi om mistænkt svindel i Socialstyrelsen

Tirsdag fortæller Børne- og Socialministeriet, at man har afdækket potentiel svindel for 111 millioner kroner. Penge, der skulle været gået til udsatte grupper.

Læs her, hvad der er oplyst om mistanken:

 • Socialstyrelsen og Børne- og Socialministeriet har i flere uger arbejder med at afdække omfanget af sagen sammen med eksterne eksperter.
   
 • Undersøgelserne viser umiddelbart, at en betroet medarbejder via "uberettiget tilegnelse" har svindlet for 111 millioner kroner i perioden 2002 til 2018.
   
 • Pengene er taget fra blandt andet SATS-puljemidler, der er øremærket til udsatte grupper.
   
 • En medarbejder er politianmeldt, bortvist og ministeriet har begæret hende konkurs.
   
 • Bagmandspolitiet har efterlyst en 64-årig kvinde internationalt. Hun er mistænkt for at have svindlet for "over 100 millioner kroner" fra 2002 til 2018.
   
 • Der er angiveligt blevet svindlet hvert år i perioden - men for skiftende beløb. Samlet er underslæbet sket via 274 udbetalinger til egen konto.
   
 • Kvinden var ikke at finde på arbejdspladsen, da myndighederne forsøgte at få fat i hende.
   
 • Kvinden beskrives som værende en medarbejder i Socialstyrelsen. Den 64-årige havde været ansat i omkring 40 år, arbejder i Tilskudsadministrationen og bliver betegnet som "superbruger".
   
 • Bagmandspolitiet beskriver den mistænkte svindel som "disciplineret og systematisk".
   
 • Svindlen skulle blandt andet være foregået ved, at kvinden har overført midler øremærket til udsatte grupper direkte til sig selv.
   
 • Det er endnu ikke afdækket, om kvinden har arbejdet alene.
   
 • Børne- og socialminister Mai Mercado (K) har oplyst Folketinget og igangsat flere undersøgelser for at finde ud af, hvordan svindlen kunne foregå, og hvordan lignende svindel kan undgås.
   
 • Der er startet en strafferetlig efterforskning, et civilt søgsmål, en ekstern undersøgelse af omfang og metode, en ekstern undersøgelse af ansvar og en intern undersøgelse i Socialstyrelsen, der skal sørge for, at lignende svindel ikke kan ske igen.
   
 • Ministeren blev første gang orienteret 24. september og orienterede Folketinget første gang 30. september, hvor det første skøn for omfanget lå klar.

Kilder: Børne- og Socialministeriet, SØIK, TV2 Fyn.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.