Fortroligt notat: Volds-sigtede unge nægtede at modtage hjælp

Juleoverfaldet på Nanna: Københavns Kommune forsøgte at sætte massivt ind, men to af de unge nægtede at modtage hjælp

Nanna Skovmand efter overfaldet i julen. (Privatfoto)
Nanna Skovmand efter overfaldet i julen. (Privatfoto)
Følg Krimi

Tre af de varetægtsfængslede fem unge, der ifølge politiet står bag det brutale overfald julenat på 23-årige Nanna Skovmand og hendes 25-årige kæreste, Mads Schøllhammer, var særdeles kendt af Københavns Kommunes Socialforvaltning.

Kommunens langvarige kendskab til de sigtede fremgår af et fortroligt notat, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Det er udarbejdet af Socialforvaltningen på baggrund af spørgsmål fra overborgmester Frank Jensen (S). Han har ønsket at få en redegørelse for de indsatser, som kommunen forud for overfaldet har etableret over for de unge og deres familier, såfremt de var kendt af kommunen. En femte mand er senere blevet varetægtsfængslet og sigtet for medvirken til det voldelige overfald. Men han er ikke omfattet af notatet.

Selv om der har været iværksat og forsøgt iværksat en række foranstaltninger for at hjælpe de unge og deres familier, og det er Socialforvaltningens egen vurdering, at der er handlet relevant i sagerne, lyder konklusionen imidlertid: ' At der er læring at hente efter et så tragisk forløb', som der står i notatet. Af notatet fremgår det, at Socialforvaltningen tilsyneladende har kunnet stille meget lidt op over for to af de unge, fordi de ikke selv har ønsket at samarbejde med forvaltningen, selv om de begge havde massiv brug for støtte. ' I Socialforvaltningen anlægger vi generelt en mere insisterende tilgang til kriminalitetstruede og kriminelle unge end tidligere. Det er derfor relevant at overveje, om vi kunne have opnået bedre forløb, hvis vi havde anvendt f. eks. unge-/og eller forældrepålæg i et eller flere af de involverede tilfælde,' skriver Socialforvaltningen i notatet.

For eftergivende?

Ekstra Bladet ville gerne have interviewet en af de ansvarlige i Københavns Kommunes Socialforvaltning mundtligt om sagen, men er blevet bedt om at fremsende spørgsmål skriftligt til socialborgmester Jesper Christensens (S) sekretariat. Det understreger også, at man ikke kan kommentere den konkrete sag.

– Har Københavns Kommune ikke været for eftergivende, fordi de unge har nægtet at modtage hjælp?

’Det er aldrig sådan, at vi bare slipper de unge, vi har kontakt med, hvis de ikke vil samarbejde. Vi følger dem på forskellig vis og bliver ved med at arbejde på at motivere dem. For ellers kan vi ikke forandre noget. Og i en række sager skal vi insistere rigtig mange gange, før vi rigtig får fat i den unge. Når det er sagt, vil vi altid i sådan en alvorlig sag se på, om vi kunne have handlet anderledes.’ Sådan svarer direktør i Socialforvaltningen Anders Kirchhoff i en mail.

– I hvor mange tilfælde har Københavns Kommune gjort brug af unge/og eller forældrepålæg?

’De nyeste tal er fra september 2014. De viste, at der på det tidspunkt var givet 12 forældrepålæg i Københavns Kommune siden 2011.’

Læs hvordan det går Nanna i EKSTRA:  Nanna efter overfald: Overfaldet skal ikke gemmes hen

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby