Forvaringsdømt tiltalt: Truer fængselsbetjentes familier

Efter 11 år bag tremmer kræver anklagemyndigheden dom til forvaring opretholdt mod 43-årig

En forvaringsdømt sidder på ubestemt tid i Nyborg Fængsel, og er nu tiltalt for trusler mod flere fængselsbetjente. Foto: Finn Frandsen/Polfoto.
En forvaringsdømt sidder på ubestemt tid i Nyborg Fængsel, og er nu tiltalt for trusler mod flere fængselsbetjente. Foto: Finn Frandsen/Polfoto.

For 11 år siden blev en nu 43-årig mand idømt forvaring for drabsforsøg på et vidne, men nu skal han igen i retten, hvor han står tiltalt for en serie grove trusler mod syv fængselsbetjente under afsoningen i Nyborg Fængsel.

Anklagemyndigheden kræver dog ingen ny straf til den 43-årige, fordi han på grund af sin farlighed i forvejen sidder i fængsel på ubestemt tid.

Men anklageren nedlægger påstand om, at Højesterets dom til forvaring fortsat står ved magt, så den 43-årige ikke har udsigt til at blive løsladt foreløbig.

- En af jeres luderbetjente har givet mig jeres adresser, i kan tror jeg knepper jeres familier, tro mig. Jeg skal nok få smasket jer udenfor, det er lige meget om det koster 15.000 eller en million. Jeg skal nok få jer. Fucking vantro jødesvin.

Sådan lød blot en af truslerne mod fængselsbetjentene, ifølge anklageskriftet, som den 43-årige benægter.

Trusler og vold i fængslerne: Smed urin i hovedet på fængselsbetjente

I efteråret 2004 blev en 29-årig mand truet ud i en varevogn med et oversavet jagtgevær af den 43-årige og to kvindelige hjælpere. Den 29-årige havde i 2001 vidnet i retten mod manden og efter at han havde afsonet tre års fængsel, ville han hævne sig på vidnet.

Skød vidne i Grib Skov
Den 29-årige blev kørt ud i Grib Skov og tvunget til at omklamre et træ dybt inde i skoven. 'Er det ikke fedt, at du skal slås ihjel?', sagde geværmanden inden han affyrede begge løb på haglgeværet på tre meters afstand. Den 29-årige blev ramt af omkring 100 hagl i underkroppen og sank blødende om.

Han blev efterladt blødende i skoven med beskeden: 'Så kan du se, hvad der sker, når man siger de forkerte ting i retten'.

Den 29-årige overlevede mirakuløst, fordi en 71-årig pensionist tilfældigt fandt ham og slog alarm fra sin mobiltelefon.

Drabsforsøget kostede i oktober 2005 den 43-årige forvaring på ubestemt tid, fordi han i forvejen havde en række domme og havde siddet i fængsel i en halv snes år. 10. april 2006 stadfæstede Højesteret forvaringsdommen.

Ifølge den nye tiltale mod den 43-årige er hans afsoning præget af trusler mod personalet i Nyborg Fængsel. Politiet har samlet et dusin trusler i anklageskriftet, hvor den 43-årige for eksempel den 15. maj 2015 truede en kvindelig fængselsbetjent, som han kaldte 'luder', med at han 'ville skære halsen over på den første fængselsbetjent, han kommer i kontakt med'.

Han 'ville sprætte personalet på afdelingen op', sagde han ifølge tiltalen.

- Slår jeres luderunger ihjel
En anden grov trussel fandt den 14. maj overfor to fængselsbetjente, der fik en byge af trusler. Blandt andet sagde den 43-årige, ifølge tiltalen, 'Dit gamle jødesvin, jeg ved du har en pige og hende skal jeg nok slå ihjel, for det er kun den måde I kan lære det på. Jeg skal nok slå jeres luderunger ihjel'.

I de første syv måneder af 2016 blev der indberettet 333 tilfælde af vold og trusler mod fængselsbetjente i tjeneste bag murene. Dertil kommer de sager, hvor fængselsbetjente er blevet overfaldet og truet i deres fritid.

En fængselsbetjent, der i juli mødte på nattevagt i Nyborg Fængsel, blev beordret ned at ligge af to hætteklædte pistolmænd, som affyrede to skud i hans ben. Attentatet er uopklaret, men bande-miljøet mistænkes for at stå bag.

De 333 episoder er en voldsom stigning på 22 procent i forhold til 2015, hvor der i samme periode var 273 tilfælde af vold og trusler mod tjenstgørende fængselsbetjente.

- Det er desværre hverdag i fængslerne. De indsatte bliver grovere i deres adfærd og bruger vold og trusler som udtryksform, har forbundsformand Kim Østerbye fra Fængselsforbundet tidligere sagt til Ekstra Bladet.

- Vi samler flere grove forbrydere i fængslerne, mens de andre afsoner med fodlænker eller samfundstjeneste. Det er også godt nok, men det betyder, at miljøet i fængslerne bliver hårdere, sagde Kim Østerbye.