Fransk politi har anholdt 100 før klimamøde

Demonstranter dannede menneskekæde i det centrale Paris trods forbud mod demonstrationer

Fransk politi har anholdt omkring 100 demonstranter efter gadekampe forud for klimatopmødet. (Foto: AP)
Fransk politi har anholdt omkring 100 demonstranter efter gadekampe forud for klimatopmødet. (Foto: AP)

Fransk politi har anholdt omkring 100 demonstranter efter gadekampe forud for klimatopmødet, oplyser myndighederne i den franske hovedstad til AFP.

Det var en mindre gruppe yderliggående venstrefløjsaktivister, som blev involveret i gadekampene, mens en større gruppe dannede en menneskekæde i det centrale Paris.

De franske myndigheder aflyste to planlagte demonstrationer i Paris af sikkerhedsgrunde, efter at militante fra den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat den 13. november dræbte 130 mennesker og sårede 350.

Planeten risikerer at ende som et sted, som er uegnet sig til mennesker, hvis ikke der skrides til handling efter topmødet i den franske hovedstad. (Foto: Linda Johansen) Nyheder Din og klodens fremtid afgøres i Paris

Tusindvis af demonstranter trodsede forbuddet ved at samle sig i det centrale Paris, hvor de dannede en to kilometer lang menneskekæde langs den rute, hvor en aflyst klimamarch skulle have fundet sted.

Mange har efter aflysningen sat sko på gaden som en stille form for klimademonstration

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, og pave Frans har begge bidraget med et par sko til demonstrationen.

Titusinder af mennesker deltog i weekenden i klimamarcher i en række af verdens storbyer for at opfordre verdens ledende politikere til at opnå konkrete resultater ved klimatopmødet COP21 i Paris, som åbnes mandag.

"Globale Klimamarcher" fandt blandt andet sted i London, Oslo, New Delhi, Kampala, Manila, Kyoto, Austin, New York, Dhaka, Tokyo, Kairo og São Paulo. Også i København var der en klimamarch søndag med omkring 5000 deltagere ifølge politiet.

Titusindvis af mennesker demonstrerede fredag i Melbourne i Australien.

"Der er ikke nogen Planet B" og "Hold op med at ødelægge min fremtid", stod der blandt andet på demonstranternes bannere.

- Vi ønsker at sende et budskab til resten af verden - og især til verdens politiske ledere ved klimamødet: Vores overlevelse er ikke noget, der kan forhandles om, siger Denise Fontanilla, som er talskvinde for Den Asiatiske Befolknings Bevægelse for Gæld og Udvikling.