Fremmedkriger anholdt i Danmark

En 28-årig mand er mandag eftermiddag blevet anholdt af Københavns Politi

Følg Krimi

Københavns Politi har mandag eftermiddag anholdt en 28-årig fremmedkriger, der tidligere har været idømt fire års fængsel i Tyrkiet. Han blev anholdt, da han landede i Københavns Lufthavn.

Den 28-årige mand med dansk statsborgerskab blev begæret udleveret fra Tyrkiet i 2017, oplyser politiet i en pressemeddelelse.

Fremmedkrigeren er i Danmark sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 114 om terror og paragraf 136 om offentligt at tilskynde til forbrydelse.

Han vil blive fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret tirsdag med henblik på varetægtsfængsling.

Såret i bombeangreb
Der er ifølge Weekendavisen tale om dansk-palæstinensiske Syrien-kriger Ahmad Salem el-Haj. Den 28-årige er blandt andet kendt for at have medvirket i en video sammen med tre andre danske krigere, hvor de har skudt til måls efter fremtrædende danskere som Naser Khader, Anders Fogh med flere.

Ahmad Salem el-Haj rejste til Syrien i 2013, hvor han blev hårdt såret i et bombeangreb i Syrien i starten af 2017.

Den 28-årige har tidligere fået fire års fængsel i Tyrkiet for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

Vil ikke bekræfte
Udlændinge- og Integrationsministeriet behandler i øjeblikket sager om fratagelse af pas fra danske fremmedkrigere.

Over for Ritzau vil ministeriet ikke be- eller afkræfte identiteten på den pågældende.

- Vi kan bekræfte, at vi er i dialog med de tyrkiske myndigheder om en dansk statsborger dømt i Tyrkiet for terror. Vi har ikke yderligere kommentarer, oplyses det i en skriftlig meddelelse.

Ifølge den britiske avis The Guardian siger en talsmand fra Tyrkiets indenrigsministerium, at Tyrkiet forbereder udsendelsen af tre danske IS-krigere.

Tyrkiets indenrigsminister, Suleyman Soylu, meddelte i sidste uge, at man mandag ville begynde at sende IS-krigere til deres hjemlande - også selv om de har fået inddraget deres statsborgerskab i de pågældende lande.

'Mod vores ønske'
Statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykker forargelse over, at en syrienkriger er kommet tilbage til Danmark.

- Mod vores ønske er der nu desværre fremmedkrigere, som kommer til Danmark. Lad mig sige noget direkte til jer: I er ikke velkomne i Danmark.

- Til alle jer andre: De her mennesker har vendt os ryggen. Vi arbejder videre for at finde internationale løsninger, så de kan retsforfølges i de områder, de måtte have begået forbrydelser, skriver hun på Facebook.

Et flertal i Folketinget vedtog i begyndelsen af november et lovforslag, der gør det muligt administrativt at tage statsborgerskabet fra personer kategoriseret som fremmedkrigere.

Det gælder dog kun, hvis de har dobbelt statsborgerskab. El-Haj er ifølge den danske journalist Deniz Serinci palæstinenser.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind