Frifundet for at Metro-sprængning gik galt

Sprængningsekspert er ikke skyldig i, at uskyldige kom i fare ved Rådhuspladsen

Københavns Byret har i dag frifundet en 36-årig sprængningsekspert for at have bragt mennesker i fare under en sprængning på Metro-byggeriet på Rådhuspladsen i København.

Anklagemyndigheden havde krævet den 36-årige idømt en bøde på 45.000 kr. for overtrædelse af arbejdsmiljøloven.

Ifølge anklageskriftet blev sprængnings-arbejdet ikke udført sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt, fordi der ikke var 'truffet effektive foranstaltninger imod faren for, at sprængstykker kunne frigøres'.

Tiltale: Uskyldige i fare, da Metro-sprængning gik galt

Det førte til, ifølge anklageskriftet, at sprængningsrester fløj ud til fare for personer og et betonstykke ramte en bil i Vestergade.

Den famøse sprængning skete 8. maj 2014 cirka klokken 15.30 på Metrocityringens byggeplads på Rådhuspladsen.

Ifølge video-optagelser, som Ekstra Bladet kom i besiddelse af. var flere cyklister i Vestergade tæt på at blive ramt af et betonstykke, der smadrede ind i den parkerede bil i Vestergade.

Rapport: Metro-sprængning gik galt to gange

Det var efter vurdering fra Arbejdstilsynet, at politiet rejste tiltale mod den 36-årige, der er indehaver af et privat sprængningsfirma.

Københavns Byret har vurderet vidneforklaringer sammenholdt med videooptagelser og stenens placering og mener herefter ikke, at der er ført 'det fornødne bevis' for en domfældelse af sprængningseksperten.

Hans forsvarer, advokat Johan Iversen Møller, siger, at han havde nedlagt påstand om frifindelse af sin klient, og derfor er han naturligvis tilfreds med dommen.

Anklager Kirsten Krogh skal nu læse dommen, før hun eventuelt indstiller til statsadvokaten, om den skal ankes.

Vild video: Se flyvende beton fra Metro-byggeri

Politiet stoppede straks sprængningerne af den gamle beton på Rådhuspladsen, hvorefter Arbejdstilsynet gav et straks-påbud om at indstille sprængningerne indtil sikkerheden var i orden.

I en rapport beskrev Arbejdstilsynet, at uheldet skete, da betonstøbninger skulle fjernes med 1,5 kilo af sprængstoffet eurodyn.

Der blev anvendt fire lag beskyttende sprængnings-måtter, men det var åbenbart ikke nok. Arbejdstilsynet konkluderede dengang efter at have gennemset video-optagelser, at der faktisk var to sprængninger, som gik galt, men der blev kun rejst tiltale for den ene.