Annonce:
Annonce:

Frifundet for drabsforsøg: Får kæmpe-erstatning

Bandemedlem sad varetægtsfængslet i 372 dage for drabsforsøg på offer, der blev dræbt ugen efter

Her ses offeret Ari Hussein efter overfaldet, hvor han var blevet bragt på hospitalet, men overlevede. Han blev fundet myrdet en uge senere - det drab er uopklaret. Foto: Kenneth Meyer
Her ses offeret Ari Hussein efter overfaldet, hvor han var blevet bragt på hospitalet, men overlevede. Han blev fundet myrdet en uge senere - det drab er uopklaret. Foto: Kenneth Meyer
Annonce:
Følg Krimi

Først blev en nu 31-årig mand frikendt for drabsforsøg på Ari Hussein, der ligesom han selv var medlem af den nu forbudte bande LTF. Det skete efter 372 dages varetægtsfængsling.

Offeret blev fundet dræbt en uge senere, et drab, der fortsat er uopklaret, og man kan her læse om hele dramaet, som Ekstra Bladet har dækket intenst.

Nu er den frikendte mand så blevet tilkendt en erstatning på 644.100 kroner, der omregnet svarer til, at han får godt 1700 kroner i erstatning pr. dag bag tremmer plus rente. Desuden skal statskassen betale sagens omkostninger. Det har Retten på Frederiksberg slået fast i sidste uge.

- Det var det, vi havde håbet på, men han var selvfølgelig glad og håber nu, at man kan sætte et punktum for det, siger Berit Ernst, der både var advokat for manden i straffe- og erstatningssagen.

Berit Ernst håber nu på vegne af sin klient, at der er sat endeligt punktum for sagen. Foto: Ivan Boll/Polfoto
Berit Ernst håber nu på vegne af sin klient, at der er sat endeligt punktum for sagen. Foto: Ivan Boll/Polfoto

Annonce:

- Nogle vil måske tænke, at det (godt 1700 kroner pr. dag, red.) er en okay dagshyre?

- Det kan jeg også godt forstå, men det er den takst, man har lagt sig fast på, og der er det helt rimeligt, at alle behandles lige. Jeg havde da i hvert fald ikke byttet et år væk for de penge under de forhold og med alt det, man er gået glip af, siger hun.

Den nu 31-årige sad varetægtsfængslet i Storstrøm Fængsel under det, som advokaten betegner som barske forhold med nærmest ingen besøg og kun begrænset kontakt med dem, han sad med.

- Arresten behandlede ham fuldstændig, som de skulle, men det er ikke fest og farver. Det var ikke sådan en halvåben afdeling. Det var sådan nogle forhold, hvor man tænkte, at man glæder sig til, at det her besøg er overstået, siger hun.

Berit Ernst understreger, at hendes klient aldrig har været sigtet for drabet på offeret, der skete ugen efter.

Annonce:

- Men selvfølgelig bliver man nok behandlet lidt derefter, når man ikke har fundet ud af, hvem der har begået det drab ugen efter. Så hvor sætter man ham lige henne? Hvor mange må han have kontakt med?

Kunne ikke huske sovested
Anklagemyndigheden har slået sig i tøjret og afvist at udbetale erstatning til manden med henvisning til, at han har udvist egen skyld ved ikke at prøve at rense sig for mistanke.

Man har som sigtet i udgangspunkt ret til ikke at udtale sig, medmindre der er oplysninger i sagen, der giver en særlig grund til at forsøge at rense sig for mistanke. Eksempelvis ved at give politiet mulighed for at undersøge et alibi.

I den aktuelle sag lagde anklagemyndigheden vægt på, at den nu 31-årige var blevet udpeget som gerningsmanden til drabsforsøget af to politiassistenter uafhængigt af hinanden, ud fra videooptagelser. De bed særligt mærke i gerningsmandens statur, gangart og plamage på håndryggen, der matchede en LTF-tatovering, som den nu 31-årige i øvrigt stadig har på sin højre håndryg.

Annonce:

Samtidig fremgår det, at både offeret og den nu frikendte begge var medlem af LTF, og det var politiets teori, at Ari Hussein skulle slås ihjel, fordi han ville forlade banden.

Den nu 31-årige blev først anholdt tre måneder efter drabsforsøget, og hans alibi i byretten var, at han lå og sov på gerningstidspunktet. Han kunne dog ikke huske hvor eller hos hvem.

Plejer ikke at udtale sig under sine sager

Anklagemyndigheden har i deres afslag henvist til, at den nu frifundne ikke på noget tidspunkt har ønsket at udtale sig om sagen før hovedforhandlingen, hvor han begrundede sin tavshed med, at 'han ikke plejer at udtale sig under sine sager', og at 'han ikke havde lyst'.

- Det er jo en alvorlig sag. Kan du forstå, hvis det støder nogens retsfølelse, at man alligevel kan belønnes med en erstatning?

- Det afgørende er egentlig ikke, hvad der er årsagen til, at han ikke har udtalt sig. Det afgørende er, at med det bevismateriale, der lå på det tidspunkt, det vil sige betjentenes genkendelse på videoen, så havde det ikke ændret på noget, hvad han havde sagt, siger Berit Ernst.

- Hvad end hans bevæggrunde var for, at han ikke sagde noget på det tidspunkt, burde ikke spille ind. Så derfor synes jeg, at det er fint, at retten ikke forholder sig til den del. Han kunne også have ladet været med at kommentere, hvorfor han ikke havde udtalt sig.

I erstatnings-dommen får den 31-åriges forsvarer Berit Ernst dog fuldstændig medhold i, at han ikke kunne have forklaret noget, der havde fået ham løsladt.

Retten har lagt vægt på, at det efter mistankegrundlagets karakter og beviserne mod den nu frifundne, herunder politimændenes genkendelse, ikke kan antages, at den forklaring, han senere afgav i byretten, ville have forhindret fængslingen af ham eller en tidligere løsladelse.

'(Den frifundne, red.) har derfor ikke selv givet anledning til varetægtsfængslingen ved at benytte sin ret til ikke at udtale sig', fremgår det af dommen.

Anklagemyndigheden har stadig mulighed for at anke afgørelsen.

Annonce:

- Men når afgørelsen er så ren og i min optik fuldstændig rigtig, så vil jeg synes, at det er fint, at den bliver lukket her fremfor, at den skal versere måske et år mere i landsretten med den konsekvens, at der er yderligere procesrente, der skal betales til den tid, siger Berit Ernst.

Offeret Ari Hussein blev dræbt en uge efter drabsforsøget. Læs her et stort interview med hans storesøster, der fik sidste livstegn fra sin bror via Snapchat.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: