Annonce:
Annonce:

Frifundet for kæmpe kup: Men fik 12 års fængsel for narko-smugling

Retten afviste beviserne i røveri til godt 11 mio. kr. mod smykke-forretning

Her flygter røverne med smykker for 11,2 millioner kr. på en blå knallert. Foto: Københavns Politi
Her flygter røverne med smykker for 11,2 millioner kr. på en blå knallert. Foto: Københavns Politi
Annonce:
Følg Krimi

To tiltalte på 33 år  er blevet frifundet for et væbnet røveri mod smykkebutikken 'Pigen og Diamanten' på Frederiksberg, hvor udbyttet blev smykker for 11,2 millioner kr.

Til gengæld blev mændene, Joey Kronje Schmidt og Ricki Vestergård, dømt for indsmugling af 50 kilo stærk narkotika, og det kostede dem hver 12 års fængsel. De har taget betænkningstid med hensyn til anke.

Dommen faldt ved retten på Frederiksberg, hvor anklager Johnnie Nymann Jensen i sin procedure havde krævet mændene idømt 16 års fængsel for røveriet og narkosmuglingen.

Retten fandt det 'ikke fuldt tilstrækkeligt bevist', at de to mænd stod bag røveriet hos 'Pigen og Diamanten'. Hos Joey Kronje Schmidt fandt politiet cirka 16 smykker fra røveriet, men det blev af retten kun bedømt som hæleri.

Annonce:

Politiets teori - som retten altså har afvist - har været, at røveriet blev begået for at skaffe penge til købet af 40 kilo amfetamin og 10 kilo MDMA, Ecstasy, som tre måneder efter røveriet blev smuglet til København fra Tyskland.

Politiet ved, at de to narko-dømte efter røveriet kørte til Tyskland og Holland, og politiet fandt et visitkort fra en guldsmed med 'gode priser' og flere kvitteringer. Ingen af de røvede smykker er fundet bortset fra de 16, der blev fundet hos Joey Kronje Schmidt.

Beviserne for røveriet bestod ellers hovedsagelig af tele-oplysninger fra de tiltaltes mobiler.

Købte røver-udstyr i Silvan
Ricki Vestergård erkendte også i retten, at det var ham som om formiddagen før røveriet indkøbte mukkerter og handsker i Silvan - det viste en video-overvågning - men han forklarede, at han blev presset til det af bagmænd, som han skyldte mange penge.

Diamantrøveri for millioner: Skreg og skreg og blev ved med at skrige

Røveriet mod 'Pigen og Diamanten', der skete den 9. juni 2017, var meget nøje planlagt.

Annonce:

To kvindelige ansatte var på arbejde, da to maskerede røvere væltede ind i butikken kl. 14.40 og truede med en pistol, mens den ene råbte 'This is a robbery! Get down!'

De knuste butikkens montrer med en mukkert og flygtede på en knallert med smykker for 11.267.414 kr. Et vidne fotograferede røverne, da de sprang på knallerten, som de flygtede på til Hellerup.

Samme nat blev det meste af udbyttet kørt til Tyskland via Padborg, mente politiet.

Sådan røvede to mænd guld og diamant-smykker for 11 millioner kr.

Den 8. september 2017 hentede Joey Kronje Schmidt om eftermiddagen de 50 kilo narkotika i Tyskland, og klokken 23 samme aften fandt politiet det store parti narkotika i bilens bagagerum, mens den holdt parkeret ud for Joey Kronje Schmidts bopæl på Amager.

De 50 kilo narko var 12-15 millioner kr. værd på gadeplan. Ved dommen lagde retten på Frederiksberg vægt på, at der var tale om en betydelig mængde af særligt skadelige stoffer.

Annonce:

Ricki Vestergård erkendte, at han smuglede narkoen til Danmark og forklarede igen, at han var presset af gæld og blev tvunget til det.

Det var under efterforskningen af røveri-sagen, at politiet opdagede, at noget 'nyt' var i gang. På en aflytning lød 'solen skinner på fredag', og politiet satte et observationshold til at følge Ricki Vestergårds Mercedes fra grænseovergangen Sæd på Sønder Løgum Landevej og til Amager, hvor politiet fandt de to kufferter med narko i bagagerummet.

Dramatisk røveri
De to ekspedienter fra 'Pigen og Diamanten' forklarede i retten, at røveriet var meget dramatisk. Den ene kvinde var i butikken, den anden i baglokalet:

- De smadrede montrerne og lukkede døren. Jeg lagde mig ned, og de blev ved med at sige, at jeg skulle ligge ned, forklarede den ene kvinden.

Annonce:

Hendes kollega hørte fra baglokalet skrig og høje brag: - Jeg trykkede på overfaldsalarmen. Hun blev ved med at skrige. Hun siger, jeg skal låse pengeskabet, men der går bare et splitsekund, og så står den ene inde ved mig på kontoret.

Ricki Vestergård blev også dømt for at have planlagt og forsøgt et røveri mod guldsmedeforretningen Anni Backhausen i Charlottenlund den 25. august 2015.

Men den 33-årige blev først opdaget af en ældre mand, og da der kort tid efter var politi i området opgav den 33-årige og en anden medgerningsmand, der er tiltalt i en separat sag, røveriet.

Joey Kronje Schmidt blev også dømt for at have opbevaret 100 gram amfetamin i sin fryser og for at have haft 10.000 kr. fra salg af amfetamin.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: