Frifundet for medvirken til terror: Det har været en lang og frustrerende tid

Tre af de terrortiltalte er netop blevet løsladt efter frifindelse for medvirken til terrorangrebet på Synagogen i Krystalgade

Mahmoud Rabea tog det sidste ord inden nævninge og dommere trak sig tilbage for at votere straffen for en række yderligere forhold i sagen mod de fire venner.
Mahmoud Rabea tog det sidste ord inden nævninge og dommere trak sig tilbage for at votere straffen for en række yderligere forhold i sagen mod de fire venner.

Københavns Byret (Ekstra Bladet): Efter næsten halvandet års varetægtsfængsling er tre af de tiltalte i terrorsagen netop blevet løsladt. Det sker efter at dommere og nævninge i Københavns Byret her til formiddag frifandt alle sagens fire tiltalte for medvirken til terror.

En fjerde sidder fortsat i politiets varetægt, da den endelig dom i sagen først falder klokken 15 i dag. De løsladte havde ikke meget at sige til pressen, men havde i stedet travlt med at komme hen til de familiemedlemmer og venner, som var mødt op i retten for at vise deres støtte.

Inden løsladelsen tog den 31-årige Mahmoud Rabea dog ordet i retssalen, da dommeren spurgte alle fire tiltalte, om de havde en sidste bemærkning inden stafvoteringen.

- Jeg vil gerne sige tak til nævninge for at have frifundet os for terrordelen, sagde Rabea, som sagen igennem har haft overordentlig svært ved at overholde reglerne i salen, og dermed flere gange er blevet smidt ud.

- Det har været en lang og frustrerende tid for mig og min familie, og jeg håber, at vores navn bliver renset lige så meget, som man har belastet det, sagde han med henvendelse til pressen.

Selvom de fire blev frikendt for terror, så fandt de seks nævninge og tre domsmænd, at firkløveren har gjort sig skyldig i en række andre forhold i anklageskriftet i mod dem.

Den 21-årige Liban Elmi og 26-årige Bhostan Hossein blev således kendt skyldige i at have bortskaffet det våben, som Omar el-Hussein brugte under angrebet på Krudttønden, hvor Finn Nørgaard blev dræbt. De blev samtidig kendt skyldige i ulovlig våbenbesiddelse.

- Det skal takseres til ikke under tre år og seks måneder for Bhostan Hossein og ikke under to år og seks måneder til Liban Elmi, lød det fra anklager Sidsel Jessen-Klixbüll, som lagde vægt på, at det ikke er første gang, at den 26-årige er straffet for våbenbesiddelse.

Anklagemyndigheden mente samtidig, at det er en skærpende omstændighed, at de to unge mænd vidste, at våbnet var blevet brugt til terror.

Samtidig blev Mahmoud Rabea kendt skyldig i at have været i besiddelse af en ulovlig mobiltelefon flere gange under sin varetægtsfænsgling, han står derfor ifølge anklagemyndigheden til en straf på 90 dages fængsel.

Den 23-årige Ibrahim Abbas blev fundet skyldig i at have udøvet vold og trusler mod fængselspersonale under sin varetægtsfængsling i terrorsagen. Forhold som ifølge anklagemyndigheden skal give seks måneders fængsel.

Det er nu op til dommere og nævninge at vurdere, hvad straffen skal være for de fire tiltalte i sagen. Afgørelse falder klokken 15 i dag.

1 af 3 De tiltalte - fra venstre: Mahmoud Rabea, Liban Elmi, Ibrahim Abbas og Bhostan Hossein. Alle fire er netop blevet frifundet for at have hjulpet Omar el-Hussein inden angrebet på synagogen i København. Retstegninger: Jørgen Bitsch
2 af 3 Fire kammerater er tiltalt for at have hjulpet Omar el-Hussein under terrordøgnet i København sidste år. Foto: Politi
3 af 3 Mahmoud Rabea tog det sidste ord inden nævninge og dommere trak sig tilbage for at votere straffen for en række yderligere forhold i sagen mod de fire venner.