Frifundet for sabotage mod Metroen

Ingen beviser mod 53-årig mentalt handicappet, mener retten på Frederiksberg

Den 53-årige var tiltalt for at stå bag over 1500 mistede afgange i den københavnske Metro. Han er nu frifundet. (Foto: Finn Heidelberg/Polfoto)
Den 53-årige var tiltalt for at stå bag over 1500 mistede afgange i den københavnske Metro. Han er nu frifundet. (Foto: Finn Heidelberg/Polfoto)
Følg Krimi

En 53-årig mand, der er mentalt handicappet og et kendt ansigt på københavnske Metro og S-stationer på grund af sin glødende interesse for tog, er blevet frifundet af retten på Frederiksberg for at stå bag omfattende driftsforstyrrelser af Metroen.

Statsadvokaten krævede ved et nævningeting den 53-årige dømt for at stå bag 1513 mistede afgange på Metroen, som forsinkede mindst 75.000 passagerer, fordi den 53-årige, ifølge tiltalen, blokerede for dørene til Metro-togene.

Påstanden under nævningesagen var, at den 53-årige skulle dømmes til anbringelse på ubestemt tid på en institution for personer med vidtgående psykiske handicap og om nødvendigt kunne overflyttes til en sikret afdeling.

Var på video-overvågning
Video-overvågning fra tre af fire episoder blev vist i retten, hvor også en medarbejder fra Metro Service blev afhørt som vidne. Nævningetinget var enige om, at det var den 53-årige, som var på video-optagelserne, men fire nævninger og de tre juridiske dommere mente ikke, at det beviste, at han var årsag til driftsforstyrrelserne i Metroen.

Man kunne se, at han rakte sin hånd frem mod perron-døren, men ikke at han blokerede for dørene eller udøvede nogen form for hærværk.

To af nævningerne mente, at det var bevist, at han skubbede til dørene og gjorde dem uvirksomme, men de to nævningerne stemte også for at frifinde ham, fordi de ikke mente, at han havde haft forsæt til at forhindre togene i at køre.

Han er Metroens mareridt: Kræver 53-årig dømt for massive forsinkelser

En mentalundersøgelse har vist, at den 53-årige er mentalt handicappet i middelsvær grad. Via sin forsvarer nægtede han sig skyldig, og han var helt undtagelsesvist blevet fritaget for overhovedet at møde op i retten under sagen.

Den 53-årige bor på en institution, hvor han kan komme og gå som han har lyst til, og han har ikke været frihedsberøvet under efterforskningen af sagen.

Statsadvokaten overvejer anke
Sagens anklager Louise Pedersen oplyser, at det nu er op til statsadvokatens vurdering om frifindelsen skal ankes til landsretten.

Når blot et enkelt tog står stille i Metroen, breder forsinkelserne sig lynhurtigt som ringe i vandet. Derfor får en sabotage store konsekvenser for Metro-trafikken.

Forsinkelserne, som den 53-årige var tiltalt for, ramte Metro-stationerne Forum og Frederiksberg.

Den 53-årige ses ofte på de københavnske tog-stationer, hvor han blandt andet stiller sig helt ud på kanten af perronen, når S-togene kører ind, hvilket får andre passagerer til at frygte, at han snubler og falder ud foran toget.

Men tilsyneladende elsker han blot 'suset' fra de kørende tog.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind