Frifundet i banksag: Ufatteligt pres i fem år

Der vil gå mindst halvandet år, før landsret afgør straffesag mod bankchefer. Bagmandspoliti har dårlig score

Beskyldningerne om grov kriminalitet blandt flere chefer i bankverdenen får lov at hænge i luften i mindst halvandet år endnu.

Så lang tid vil der formentlig gå, før Vestre Landsret kan afgøre, om syv mænd med topposter i Morsø Sparekasse, Sparekassen Kronjylland og Ebh Bank skal i fængsel eller ej.

Onsdag besluttede Bagmandspolitiet at anke den frifindende dom, som Retten i Hjørring afsagde 1. juli.

Anklagen om kursmanipulation, mandatsvig og bedrageri opretholdes mod syv. Kun en enkelt frifindelse accepterer anklagemyndigheden.

Den 68-årige Egon Korsbæk, der var bestyrelsesformand i Ebh Bank og Ebh Fonden, er dermed renset.

- Egon Korsbæk og hans familie er selvfølgelig meget glade for, at frifindelsen af ham nu er endelig, og det er jeg også på deres vegne, skriver forsvareren for Korsbæk, advokat og juraprofessor Erik Werlauff, i en mail til Ritzau.

- Det har været et ufatteligt pres for ham at leve med i fem år, men nu er det slut for hans vedkommende.

- De øvrige, som der er anket overfor, må nu udkæmpe deres kamp i landsretten, lyder det fra Erik Werlauff.

Spidserne fra de tre pengeinstitutter blev sigtet af politiet i 2010. Med Bagmandspolitiets anke til landsretten er der altså udsigt til, at afgørelsen først falder seks eller syv år senere.

I byretten i Hjørring blev der brugt omkring 30 retsdage spredt over et halvt års tid. I landsretten kan man nøjes med lidt færre dage, mener man i Bagmandspolitiet.

Påstanden er, at mændene fik pumpet kursen på to obligationer og en bankaktie kunstigt i vejret, så de selv, nogles hustruer, et barn og nogle bekendte kunne score i alt cirka seks millioner kroner.

To fonde og et selskab, som mændene kontrollerede, blev på grund af de nøje forberedte transaktioner påført tab på cirka 10 millioner kroner, lyder påstanden - som altså blev forkastet af byretten.

Der var ikke beviser for, at der var lagt en kriminel køreplan. Og det kunne ikke afvises, at gevinsterne skyldtes legitime handlinger.

Indtil nu har Bagmandspolitiet en dårlig score, når det gælder sager om kursmanipulation i bankverdenen. Domstolene har frifundet de tiltalte i fire sager, og kun i en enkelt er beviserne fundet i orden.