Frikendt: Norsk bedstefar sex-misbrugte barn i søvne

En mand fra Trondheim skal dog ikke dømmes for at have befølt 14-årigt barnebarn, fordi han sov, lyder kendelse

I Norge er en mand i 50'erne blevet frikendt ved retten i Trondheim, selv om han har begået et seksuelt overgreb på sit eget barnebarn.

Årsagen til frifindelsen er ifølge retten, at han begik overgrebet i søvne, skriver adresseavisen.no.

Sagen går tilbage til 2014, hvor barnebarnet - en 14-årig pige - skulle overnatte hos bedsteforældrene.

Pigen vågnede imidlertid ved, at bedstefaren befølte hende på underlivet.

Bedstefaren har forklaret, at han må have sovet, fordi det første han husker, er, at barnebarnet stod op ved siden af ham.

Derfor har han erklæret sig ikke-skyldig, og det har retten nu givet ham medhold i.

- Han har ingen erindring, om det der skete. Han er lettet over frifindelsen, siger hans forsvarsadvokat Per Wold til adresseavisen.no ifølge NTB.

En ekspert fremlagde i løbet af retssagen forskning, som viser, at det er muligt at begå overgreb i søvne. I retten blev der også ført bevis for, at den tiltalte ofte havde gået og talt i søvne.

Retten mente derfor, at det reelt var sandsynligt, at manden havde sovet, da han befølte sit barnebarn. Dermed var han bevidstløs i den norske straffelovs forstand og blev frikendt.

Anklageren i Trøndelag Politidistrikt har endnu ikke besluttet, om kendelsen skal ankes.

I Danmark var der i 2013 et lignende tilfælde, hvor en 32-årig mand blev frikendt for voldtægtsforsøg mod to 17-årige piger med henvisning til, at han lider af såkaldt sexsomni - en diagnose, hvor man ufrivilligt har sex i søvne.

Sagen blev af politiets senioranklager kaldt "den mest opsigtsvækkende i nyere retshistorie", skrev Information dengang.