Frygter at Breivik vil flygte

Terrordømte Anders Breivik sagsøger den norske stat for at slippe ud af isolation, men fængslet angiver risikoen for flugtforsøg som årsag til isolation

Massemorderen Anders Behring Breivik sagsøger den norske stat. (Foto: Frank Augstein/AP)
Massemorderen Anders Behring Breivik sagsøger den norske stat. (Foto: Frank Augstein/AP)
Følg Krimi

Siden Breivik blev dømt den 22. juli 2011, har han som den eneste norske fange afsonet på en afdeling med særlig høj sikkerhed uden kontakt til andre indsatte. Nu planlægger Breivik med sin advokat, Geir Lippestad, at sagsøge den norske stat for brud på menneskerettighederne. Det skriver Dagbladet i Norge.

- Han (Breivik) sidder stadig isoleret, og det er på tide, at det ophører. Vi har taget emnet op med de klageinstanser, som er mulige, og nu ønsker vi, at domstolen skal vurdere, om dette er i tråd med reglerne, siger Geir Lippestad till Dagbladet.

Breiviks advokater mener, at Breiviks forhold under afsoningen er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK) artikel tre, hvor der står skrevet, at ingen må underkastes tortur og ej heller umenneskelig eller vanærende behandling eller straf.

- Langvarig isolation er en form for tortur, siger Geir Lippestad til. Dagbladet.

Men fængslet har givet svar på tiltale. Herfra er meldingen i følge Dagbladet, at fængslet frygter, at massemorderen vil forsøge at stikke af.

- Ophold i i afdelinger med særlig højt sikkerhedsniveau kan besluttes for indsatte, som man antager, at der er en særlig flugtrisiko for, hvis der er fare for at folk udefra bistår ved flugtforsøg, fare for gidseltagning eller fare for ny alvorlig kriminalitet. Vi mener, at vilkårene for ophold i særlig sikret afdeling er til stede i dette tilfælde, siger Erling Fæste, assisterende direktør i Kriminalforsorgen.

Vil også sende breve
Som Ekstra Bladet tidligere har kunnet berette, blev Breivik i december sidste år frataget retten til at sende breve. Dette vil Breivik og hans advokater også have, at retten skal tage stilling til, da de mener, at det er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK) artikel otte, hvor der står skrevet, at enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin korrespondance.

- Breivik har også ytringsfrihed. Vi må kunne tåle at høre ytringer, som vi ikke nødvendigvis bryder os om. Og ytringsfriheden utilstrækkelig, hvis det ikke en gang er muligt at sende et julekort, siger Lippestad til Dagbladet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?