Fundet på et-årigs værelse: Vanekriminel fik syv års fængsel for hjemmerøverier

Manden erkendte en stribe indbrud, men har anket dommen for to hjemmerøverier og et forsøg

Rune Valentin Jørgensen har anket dommen for to hjemmerøverier og et forsøg. Arkivfoto: Benjamin Kürstein
Rune Valentin Jørgensen har anket dommen for to hjemmerøverier og et forsøg. Arkivfoto: Benjamin Kürstein
Følg Krimi

Serie-indbrudstyven Rune Valentin Jørgensen blev fredag idømt syv års fængsel i Københavns Byret for to hjemmerøverier, et forsøg på hjemmerøveri og en stribe indbrud, hvor han i de fleste tilfælde skaffede sig adgang til boligerne med en spade.

Han erkendte indbruddene, men nægtede hjemmerøveri.

Anklager Søren Harbo fortæller, at Rune Valentin Jørgensen indrømmede i retten, at han har lavet mange indbrud, men forklarede, at han altid tjekkede, om der var folk hjemme ved eksempelvis at ringe på og kigge ind ad vinduer.

Tiltalt for hjemmerøverier: Klippede telefonledning over og truede 80-årig

- Men det stemmer ikke helt overens med de her forhold, hvor der var nogle hjemme, hvor alle forklarede, at der hverken var banket på vinduer eller ringet på. Og så var der nogle ting i alle forhold, der tydede på, at der var nogen hjemme, når man kiggede på huset eller lejligheden udefra, siger Søren Harbo.

Ankede dommen
Den dømtes forsvarer Daniel Rosenkilde fortæller, at de ankede dommen på stedet med påstand om frifindelse i de tre forhold, der vedrører hjemmerøveri. Han hæfter sig ved, at det var en 2-1-afgørelse, hvor en af dommeren stemte for frifindelse for hjemmerøveri.

- Grund-problemstillingen har hele tiden være, hvorvidt det her har været et indbrud, der eventuelt har udviklet sig til et røveri, fordi han er blevet overrasket over, at der er nogen hjemme, eller om det er et egentlig hjemmerøveri, som anklagemyndigheden har rejst tiltale for, og som han også er dømt for, siger han.

Ved det ene hjemmerøveri gik han op på 1. sal og ind i et værelse, hvor et barn på et år lå og sov, hvorefter han sagde noget i stil med: 'Du har et barn derinde. Jeg vil have dine penge'.

Tiltalt for hjemmerøverier: 'Du har et barn derinde - jeg vil have dine penge'

Her var beboeren i retten for at afgive forklaring. Han forklarede, at han sad oppe på sit kontor og arbejdede med lys i en computerskærm, som man ville kunne se udefra. Han hørte nogen på trappen og så den nu dømte på værelset, hvor barnet lå og sov.

- Her kommer han så med den her underliggende trussel om vold mod barnet, siger anklager Søren Harbo og tilføjer, at boligejeren opfattede det som en trussel.

Den dømte bestrider dog, at det skulle opfattes sådan.

- Hans forklaring er, at han, da han bevæger sig rundt i huset, kommer ind i et soveværelse, hvor der befinder sig et barn, og det bliver han meget chokeret over. Så hans forklaring er, at han siger noget i retning af: 'Der er et barn - og jeg er ude efter dit guld'. Den forurettede har så en opfattelse af, at han truer i relation til barnet, men det er ikke eksplicit udtalt, at han har tænkt sig at gøre noget ved barnet, siger forsvarer Daniel Rosenkilde.

Rune Valentin er kun dømt for forsøg på hjemmerøveri i dette forhold, fordi han blev skubbet ud af huset af ejeren og ikke fik noget udbytte.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?