Fynsk politichef får kritik for at hindre ytringsfrihed

Ombudsmanden skrider ind overfor politidirektørs fejlagtige udtalelser om, hvad de ansatte må sige

Politidirektøren i Fyns Politi var på gal kurs, da hun til en avis udtalte sig om de ansattes ytringsfrihed.

Den fejlagtige udtalelse kan have fået den virkning, at betjente og andre ansatte er blevet nervøse for at udtale sig, mener Folketingets Ombudsmand.

Politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen fejlinformerede offentligheden, da hun talte med Fyns Amts Avis om landbetjentene på Ærø, fastslår ombudsmanden.

Til avisen sagde politidirektøren blandt andet, at landbetjentene "må stort set sige alt, når jeg er klar over, hvad de siger, og kritik er rejst internt først."

Men det stemmer ikke med de regler, der gælder.

Hun udtalte sig på en måde, som kan skabe usikkerhed blandt de ansatte om deres ret til ytre sig - også kritisk - om forhold inden for eget arbejdsområde, påpeger ombudsmanden.

Politidirektørens udtalelse til avisen er "meget beklagelig", lyder det fra ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Overfor ham har politidirektøren forsikret, at hendes hensigt ikke har været at begrænse betjentenes ytringsfrihed.

Ombudsmanden beder nu politidirektøren om at orientere sine medarbejdere om udfaldet af sagen. På den måde kan en eventuel usikkerhed blandt de ansatte blive fjernet.

Samtidig har han også orienteret Justitsministeriet og Rigspolitiet om sagen.

Politidirektørens udtalelse blev bragt af Fyns Amts Avis 26. oktober. Det skete i forbindelse med en diskussion om den politimæssige dækning på Ærø.

Til avisens journalist sagde hun blandt andet, at der er en "hårfin balance mellem ytringsfriheden som privatperson og loyalitetspligten som tjenestemand." Men altså også, at betjente først må udtale sig, når politidirektøren er blevet informeret på forhånd.

Overfor ombudsmanden har Kit Claudi Grøn-Iversen indrømmet, at hun ikke var præcis nok.

I et brev skriver hun, at det er "fuldstændig klart", at hun ikke kan stille krav om, at kritik først rejses internt, eller at ansatte først må bruge deres ytringsfrihed, når de har orienteret hende.