Fyrværkeri-krig på Nørrebro: - Det er utrygt

To dage i træk har ydre Nørrebro dannet ramme om en fyrværkeri-krig

Der har været kampe med fyrværkeri de seneste dage på Nørrebro i København. Video: Privat og Kenneth Meyer

2. Juledag på Nørrebro måtte politiet rykke massivt ud for at forhindre, hvad der for udeforstående lignede en fyrværkeri-krig.

En gruppe unge mænd affyrede således nytårsraketter og kastede kanonslag mod hinanden og tilfældige mennesker. Det voldsomme optrin foregik omkring den Røde Plads tæt ved det udsatte boligbyggeri Mjølnerparken.

Fyrværkerikampene stilnede først af ved midnat, da en gruppe på omkring 15 mand blev anholdt og fik konfiskeret deres krudt. De fik dog lov at gå igen efterfølgende, og da politiet forlod området, lød der igen enkelte høje brag på gaden.

De forbipasserende folk, som Ekstra Bladet mødte, var alle berørte over de voldsomme scener, der udspillede sig i området.

Blandt andre de to piger Josefina og Ingeborg, der var gået igennem, mens de mange raketter susede om ørene på dem.

Artiklen fortsætter under billedet...

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

- Det var nogle typer i træningstøj, der fyrede fyrværkeri af mod hinanden, men vi kiggede bare ned i jorden, og håbede på det bedste, lyder det fra Josefina på 17 år.

Længere oppe ad gaden var to mænd i gang med at ryge en cigaret, mens bragene fra fyrværkeriet rungede i baggrunden. De måtte gå tilbage til metroen på Nørrebro station for at undgå fyrværkeriet. Et skud fra en rørbombe kom ganske tæt på, men var tilsigtet nogle andre end dem.

- Jeg har ikke oplevet at føle mig utryg på Nørrebrogade før, men det gjorde jeg i aften, siger Kasper, der dog hellere vil have skud fra fyrværkeri frem for pistoler.

Han så en mand sidde i sin bil, mens han affyrede fyrværkeri mod en gruppe på fortovet. Men i det hele taget vurderer han, at fyrværkeriet var rettet mod de involverede og ikke udeforstående.

Artiklen fortsætter under billedet...

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

De skyder mod alt
Et kanonslag eksploderede og efterlod et rungende brag kun 100 meter fra, hvor deres udsendte møder Michelle Jensen, der slentrede med sin cykel under armen på vej hjem med en veninde fra byen. Alligevel var hun ikke bekymret for at opholde sig i området.

- Jeg mener ikke, at det er et større problem end så mange andre steder, hvor mange unge mænd er samlet. Det er trist, at medierne skal skrive dårligt om de her unge, som er de mest stigmatiserede i vores samfund, og at politiet skal blandes ind i det, siger Michelle Jensen, der håber på en større indsats fra SSP-medarbejdere, så der ikke kommer flere konfrontationer med politiet.

Mens Ekstra Bladets fotograf befandt sig på stedet, blev han forsøgt ramt af et skud fra en forbi kørende bil. Politiets vagtchef Henrik Stormer fortalte, at der ikke var nogle tilskadekomne, men at der blev skudt mod alt.

- De skyder efter hinanden, og de skyder efter forbipasserende, fodgængere og biler. Jeg er lige ved at sige, at alt med en puls på Nørrebro er i risikozonen, sagde Henrik Stormer torsdag aften til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

Ro efter midnat
Tidligt fredag morgen lyder meldingen fra Københavns Politi, at der er kommet ro på Nørrebro efter midnat.

- Efter vores indsats i går er der faldet ro på, siger vagtchef Henrik Svejstrup til Ekstra Bladet.

Ifølge vagtchefen er der tale om en større gruppering på 25-30 personer, som står bag. Der er endnu ingen anholdte.

- Vi kan ikke spå om fremtiden eller hvad de unge mennesker har tænkt sig at gøre i de kommende dage, men det er forventeligt, at der kan komme flere episoder, nu hvor fyrværkerisalget går i gang i dag, siger Henrik Svejstrup.