Gammel gangster: - Teddy Edelmann spillede altid til mine løsladelsesfester

Den pensionerede Vesterbrogangster Leon 'Lonne' Fristrup sørger over Teddy Edelmanns død

Den folkemære Teddy Edelmann døde forleden efter længere tids sygdom. 
Foto: Ole Lind
Den folkemære Teddy Edelmann døde forleden efter længere tids sygdom. Foto: Ole Lind

Forleden døde den folkekære musiker Teddy Edelmann efter længere tids sygdom. Og en af de mange, der nu sørger, er den tidligere Vesterbro-gangster, Leon 'Lonne' Fristrup.

- Jeg har kendt ham hele livet. Teddy gik jo på Enghave Plads skole, siger 'Lonne' til Ekstra Bladet.

Leon 'Lonne' Fristrup er selv opvokset på Vesterbro. Han opholder sig pt i Asien, og derfor kunne han ikke deltage i begravelsen.

- Havde jeg været hjemme, så var jeg selvfølgelig kommet til begravelsen. Jeg er sgu ked af, at han nu er død.

Legendarisk dansk sanger død: Han var en af de største
Farvel til Teddy Edelmann: Begraves uden 'Himmelhunden'

- Jeg var i Jylland for tre uger siden. Der var jeg forbi og besøge ham, fortæller 'Lonne'.

I mange år var Leon 'Lonne' Fristrup kriminel på Vesterbro. Han har siddet rigtigt mange år i fængsel for narko og rufferi.

Leon 'Lonne' Fristrup (i midten) ved sit sidste besøg hos Teddy Edelmann. Til højre er forfatteren Peter Grønlund med hvem. 'Lonne' har udgivet bogen 'born Free' om sit liv. Foto: Privatfoto
Leon 'Lonne' Fristrup (i midten) ved sit sidste besøg hos Teddy Edelmann. Til højre er forfatteren Peter Grønlund med hvem. 'Lonne' har udgivet bogen 'born Free' om sit liv. Foto: Privatfoto

Og soundtracket til det vilde liv på det gamle Vesterbro blev langt henad vejen leveret af Teddy Edelmann, der dengang spillede i kvartetten 'Teddy, Chano, Jan og John'. En musikalsk konstellation, der ligesom 'Lonne' var lokale vesterbroere.

For farlig til morgen-tv: Fuldt hus ved Lonnes fest
- Han spillede altid til mine løsladelsesfester. Og dem har der været mange af, siger 'Lonne'.

- Han spillede også til mit bryllup, der blev holdt på Store Magleby Kro ude på Amager, tilføjer 'Lonne' og fortæller, hvordan Teddy Edelmann ved den lejlighed havde fået en del indenbords:

- Han faldt på røven og slog sig, da han skulle hjem. Det var ikke så godt, for dagen efter skulle han indspille en plade. Men det blev udsat, fordi Teddy var kommet til skade, mindes 'Lonne'.

- Han var god nok. En frisk fyr. Jeg savner ham sgu, siger 'Lonne' og fortæller, hvordan Edelmann ofte spillede på et Vesterbro-værtshus, hvor 'Lonne' på et tidspunkt arbejdede som dørmand.

- Så stak jeg ham altid en 'tusse', så han spillede nogle flere ekstranumre.

- Det var 'Himmelhunden', og 'Jeg vil bo på Vesterbro' og de numre der. Dem kan alle jo lide. De passer godt til, når man er fuld, vurderer Leon 'Lonne' Fristrup.