Ghettodrenge pandede Erling ned for en cigaret: - De skal bare ud

Erling Hansen har ingen medlidenhed med familierne til to indvandrerdrenge, som har fået ophævet deres lejemål efter voldsdom

Erling og Hanne Hansen fortæller om overfaldet. Video/redigering: Jonas Olufson/Martin Ekelund
Følg Krimi

Da 65-årige Erling Hansen var vicevært på Motalavej i Korsør, elskede han alt ved området.

Det gør han ikke mere.

12. marts 2016 klokken 19.30 smadrede en gruppe indvandrerdrenge invalidepensionistens opfattelse af kvarteret.

Og de smadrede også hans høreapparat.

Det skete på p-pladsen ved Lidl, hvor Erling sad og ventede i sin nyindkøbte Nissan Qashqai, mens hans kone, Hanne, var inde i butikken for at købe en pose kartofler. Lidl havde på grund af ballade med unge lømler hyret en vagt inde i butikken. Men vagten så ikke, hvad der skete.

- Jeg sad med åbent vindue og røg en cigaret. Så kom en flok på 8-10 stykker hen til mig. En spurgte, om jeg gav en cigaret. Så sagde jeg 'næ, det gør jeg ikke. Du kan selv købe dine cigaretter', siger Erling Hansen.

Det var her på Lidl's p-plads på Motalavej, at Erling Hansen i marts blev pandet ned. Foto: Jonas Olufson
Det var her på Lidl's p-plads på Motalavej, at Erling Hansen i marts blev pandet ned. Foto: Jonas Olufson
 

Et par på hovedet

På et splitsekund ændrer stemningen sig, og Erling Hansen opdager lige pludselig, at et par drenge fra flokken bliver nærgående.

- En stikker hovedet ind af vinduet. Ham skubber jeg ud med min krykke og siger 'du kan godt forsvinde'. Hvad han havde i hænderne, ved jeg ikke, Men jeg får en stor flænge i tommelfingeren, fortsætter Erling Hansen.

Samtidig springer en anden fra flokken op bag på bilen. Det får Erling Hansen til at blive gal. Han stiger ud.

- Jeg ved egentlig godt, at nu får jeg nok et par på hovedet. Men jeg har det også sådan, at jeg må gøre noget for at undgå, at de pludselig alle hopper op på taget.

- Først er der en, der sparker efter mig. Ham slår jeg væk med krykken. Men så bliver jeg knaldet ned bagfra. af ham, der hoppede op på bilen, forklarer Erling Hansen.

Falder omkuld

Slaget får Erling Hansen til at falde omkuld. Og han taber sit høreapparat.

- Så er jeg egentlig klar til at give den første, der kommer, en på skallen med krykken. Men så kommer min kone ud, netop som jeg er kommet op på det ene knæ, siger Erling Hansen.

Det er et frygteligt syn, der møder hende. Erling Hansen bløder kraftigt. Hanne Hansen vender med det samme om og går ind til Lidl-vagten og beder ham om at hjælpe.

Da hun kommer ud med vagten halsende efter sig, stikker flokken af indvandrerdrenge af.

Motalavej er på Indenrigsministeriets liste over ghettoområder. Foto: Jonas Olufsson
Motalavej er på Indenrigsministeriets liste over ghettoområder. Foto: Jonas Olufsson
 

Knop røg ind i øret

Erling Hansen får behandling på skadestuen. Høreapparatet bliver fundet senere på p-pladsen. Men der manglede en knop på den ene. Den fandt Erling Hansen selv senere ved et tilfælde.

- Det viste sig, at jeg var blevet knaldet så hårdt på hovedet, at den var røget ind i min øregang, siger han.

To af drengene er midt i juni blevet dømt for overfaldet og for et røveri mod en Securitasvagt ved et beboerhus på Motalavej senere på aftenen. Her havde de truet vagten med en hundeproppistol. Vagten troede, det var et rigtigt våben. Drengene stak af med fastelavnsris og gjorde sig dermed skyldige i røveri.

Øjne på stilke

Drengene fik en dom på et års fængsel hver. De tre måneder skulle afsones, mens ni måneder blev gjort betinget.

For Hanne og Erling har oplevelsen ændret meget.

- Jeg er nok den, der er mest påvirket, siger Hanne Hansen.

- Man bliver lidt usikker. Hvad kan de ikke finde på. Kan de finde på at opsøge en. Man har hele tiden øjnene på stilke, siger Erling Hansen.

***Familier nægter at flytte***

Boligforeningen Bolig Korsør har smidt familierne til de dømte drenge ud fra deres lejligheder på Motalavej, men familierne nægter at flytte. Det oplyser boligformand Ebbe Jens Ahlgren til Ekstra Bladet.

I stedet har hver familie hyret en advokat. Og advokaten har meddelt boligselskabet, at man ikke uden videre vil acceptere ophævelsen af lejemålet. I stedet vil man have sagen indbragt for boligretten, så en dommer kan tage stilling til, om man overhovedet må smide hele familier ud, når det kun er et enkelt medlem af familien - i dette tilfælde teenagebørn - som er blevet dømt for vold i nærområdet.

To familier har fået ophævet deres lejemål, efter at to teenagedrenge på 16 og 17 år er dømt for overfaldet på Erling Hansen. Foto: Jonas Olufson
To familier har fået ophævet deres lejemål, efter at to teenagedrenge på 16 og 17 år er dømt for overfaldet på Erling Hansen. Foto: Jonas Olufson
 

Vil statuere et eksempel

Ekstra Bladet har henvendt sig til begge familier. De giver udtryk for, at de ikke ønsker at bidrage til artikler i Ekstra Bladet. Advokat Martin Andersen fra Advokatfirmaet Storm & Thygesen repræsenterer den ene familie.

- Det signal, boligforeningen sender, virker på mig som om, at der skal statueres et eksempel. Jeg synes, det går for vidt. Og jeg ser frem til retssagen, siger Martin Andersen.

Mens Ebbe Jens Ahlgren oplyser, at han har bred opbakning fra Motalavejs beboere til at ophæve lejemålet for at skabe tryghed, så er der enkelte, som synes, at det er urimeligt at sætte hele familier på gaden.

Urimelig behandling

Heriblandt Preben Kristiansen, som har boet på Motalavej i 22 år.

- De har fået deres domme. De har udstået deres straf og har en betinget dom hængende over hovedet. Jeg synes, det er urimeligt, at de skal have den tillægsstraf af en boligformand, som ønsker et par lejere på trofæhylden, siger Preben Kristiansen til Ekstra Bladet.

Preben Kristiansen synes ikke, det er rimeligt, at to indvandrerfamilier skal smides ud. Foto: Jonas Olufson
Preben Kristiansen synes ikke, det er rimeligt, at to indvandrerfamilier skal smides ud. Foto: Jonas Olufson
 

Han mener også at vide, at drengenes fædre har været med i den såkaldte fædregruppe, der går rundt i kvarteret og sørger for tryghed.

Opdragelse er gået galt

Erling Hansen har sin mor på 100 år boende på et plejehjem på Motalavej. Han er ikke i tvivl om, hvad der bør ske med drengene og deres familier.

- De skal ud. Og det er da lidt paradoksalt, hvis drengenes fædre har været med i en gruppe, der skulle sørge for at få de unge til at opføre sig ordentligt. De har jo åbenbart ikke opdraget deres egne børn godt nok, siger Erling Hansen.

Erling Hansen bor et par kilometer fra Motalavej, men kommer tit på besøg hos sin mor, der bor på plejehjem på vejen. Foto: Jonas Olufson
Erling Hansen bor et par kilometer fra Motalavej, men kommer tit på besøg hos sin mor, der bor på plejehjem på vejen. Foto: Jonas Olufson

- Motalavej er ikke, som det var engang. Det er sgu trist, siger Erling Hansen. Foto: Jonas Olufson
- Motalavej er ikke, som det var engang. Det er sgu trist, siger Erling Hansen. Foto: Jonas Olufson


Ifølge Erling Hansen var kvarteret omkring Motalavej bedre før i tiden. Erling har været vicevært på Motalavej i 18 år. Video/redigering: Jonas Olufson/Martin Ekelund

 

***Fakta***

Motalavej i Korsør er på grund af sin høje andel af indvandrere på Indenrigsministeriets liste over ghettoområder i Danmark

Området har i det seneste år været plaget af unge, som laver ballade.

I Lidl har man været nødt til at hyre vagter i en periode, fordi unge kom ind i forretningen og forsynede sig med varer uden at betale. Personalet følte sig magtesløst og kunne ikke stille noget op.

På Hotel Comwell kom unge ind og indtog hotellets spabad. Personalet oplevede, at de unge opkrævede entré på 50 kroner af andre, som ville have sig en dukkert.

Politiet har opfordret alle butiksejere i kvarteret til at melde alle episoder.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag