Annonce:
Annonce:

Gidsel-forhandler: Journalist medvirkede til at få gidslerne fri

Hemmelig forhandler fortæller for første gang, hvordan gidsel-sagen i Somalia blev løst

Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn kræver hver en halv million kr. i erstatning af Ekstra Bladet for omtalen af gidselsagen. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn kræver hver en halv million kr. i erstatning af Ekstra Bladet for omtalen af gidselsagen. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
Annonce:
Følg Krimi

Blot tre måneder efter at den dansk-somaliske freelance-journalist Nasib Farah, der arbejdede for Ekstra Bladet, blev aktiv i operationen med at få gidslerne Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez løsladt i Somalia, lykkedes det at blive enige med piraterne om løsesummen og få gidslerne hjem.

- Jeg har ingen problemer med at give Nasib kredit for det. Det er meget plausibelt, at det var Nasib, der fik piraterne til at tale sammen igen. Jo, han har været et aktiv, men løsladelsen var et sammensurium af mange faktorer.

Det forklarede Henrik Mundt, der var den hemmelige gidsel-forhandler mellem rederiet ShipCraft og piraterne, i dag i Københavns Byret. Han vidnede under retssagen, hvor Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez hver kræver en halv million kr. af Ekstra Bladet.

Annonce:

De tidligere gidsler mener blandt andet, at Ekstra Bladets kampagne forlængede deres ophold i Somalia, mens Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen mener, at den hjalp med at få løst den fastlåste gidsel-krise.

Derfor blev gidsel-rederi smidt ud af rederiforening

Mens Henrik Mundt mener, at Ekstra Bladets freelance-journalist Nasib Farah blev en vigtig brik i forhandlingerne med piraterne, mener han ikke, at selve artiklerne i Ekstra Bladet bidrog til, at gidslerne kom fri.

- Det kan jeg ikke se, nej, sagde Henrik Mundt.

Han mener, at det i gidselsager generelt handler om, at holde så lav profil som muligt i pressen, så gidseltagerne får så lidt information som muligt.

Han har en militær fortid og var medejer af sikkerhedsrådgivningsfirmaet CUSTOS, der blev hyret af ShipCraft cirka 11 måneder efter, at Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez var taget som gidsler.

Hørte i telefonen, at Eddy blev mishandlet
Indtil da havde ShipCraft ved direktør Claus Bech selv kørt forhandlingerne med piraterne under rådgivning fra firmaet 'Responce', men ShipCraft ønskede nu en 'second opinion', forklarede Henrik Mundt.

Annonce:

Han overtog forhandlingerne fra Claus Bech, da rederi-direktøren fik en telefonsamtale fra piraterne, hvor han kunne høre, at Eddy Lopez blev mishandlet.

Henrik Mundt holdt ugentlige møder med Udenrigsministeriet, hvor PET også var til stede, men forhandlingerne med piraterne gik trægt og flere gange skiftede piraterne forhandler.

Kravene om løsesum kørte op og ned, men piraternes krav lå langt fra, hvad rederiet kunne og ville betale. Strategien var, at overbevise piraterne om, at ShipCraft var nødlidende og på randen af konkurs, forklarede Henrik Mundt.

Derfor var det en sten i skoen, da Ekstra Bladet afslørede, at rederiets ejer John Arne Larsson midt i det hele købte en ny lystejendom til 55 millioner kr. Det var en oplysning, der hurtigt nåede piraterne, som vejrede morgenluft.

Annonce:

Internt opgør mellem piraterne
Henrik Mundt sagde i retten, at John Arne Larsson stod inde for løsesummen, at han var god for pengene og at han ikke ville løbe fra løftet. Piraternes krav var 14 millioner dollar og det steg til 36 millioner dollar, mens rederiet kun var villig til at betale tre millioner dollar.

- Da jeg kommer ind i sagen, forlanger jeg flere penge at arbejde med, sagde Henrik Mundt. Piraterne kendte ham kun som 'Mr. Jensen'.

Nu har byretten fundet skibsreder: Men han er på ferie - igen

På et tidspunkt i sommeren 2012 var der tilsyneladende et internt opgør hos piraterne, hvor 10-11 pirater blev skudt, og deres forhandler 'Mr. Charles' blev skiftet ud med 'Yunis', der hurtigt viste sig at være en skidt fyr, der også havde sin egen dagsorden - nemlig penge til ham selv.

'Yunis' beordrede gidslerne til at ringe til danske ambassader og familiemedlemmer for at lægge pres på rederiet. Han opfandt også en serie krav, der skulle betales ved siden af løsesummen, forklarede Henrik Mundt, som på det tidspunkt kun havde mandat til at bruge fire millioner dollar.

Annonce:

Eddy løjet død
Omkring julen 2013 hørte Henrik Mundt et rygte om, at Eddy Lopez var død i piraternes varetægt. Derfor var det afgørende for gidselforhandlingerne, at der kom et bevis på, at Eddy Lopez stadig var i live, et såkaldt 'proof of life'. Piraterne forlangte penge for at komme med beviset, og det måtte ShipCraft indvilge i.

På det tidspunkt kom dansk-somalieren Nasib Farah ind i billedet, og han skaffede beviset fra piraterne på, at Eddy Lopez stadig levede. Nasib Farah fik også kontakt til piraternes bagmand, Fatih.

Imens holdt Henrik Mundt kontakt til piraternes forhandler 'Yunis' og til sidst lykkedes det at blive enige om en løsesum - eller rettere to - på samlet 6,9 millioner dollar.

Piratchefen 'Fatih' skulle personligt have 1,4 mio. dollar, mens de andre pirater skulle have 5,5 mio. dollar.

To 'drop' med penge
Pengene blev pakket i to 'drop' og kastet ned fra et propelfly af engelske special-tropper med en dags mellemrum.

Danske specialstyrker lå klar på en fregat udenfor Somalia, og de sejlede i land for at hente gidslerne, efter at piraterne nægtede at køre gidslerne det sidste stykke ned til stranden.

Annonce:

Henrik Mundt var klar over, at Nasib Farah var i Somalia, og at han ville lave en reportage om løsladelsen. De havde forud lavet en klar aftale om, at gidslerne ikke måtte eksponeres eller fotograferes under aktionen.

PET nægter at vidne i gidselsagen: Det handler om 'statens sikkerhed'

- Hvorfor tog det 838 dage, og hvorfor lykkedes det hele netop den 30. april 2014, spurgte Heidi Steen Jensen, der er advokat for Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn.

- Det er umuligt at svare på, men pirat-lederen havde besluttet sig for, at det skulle lykkes der. Det er pirat-lederen, der bestemmer, sagde Henrik Mundt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: