Annonce:
Annonce:

Gidsel: - Piraterne tvang mig til at spille døende

Pressedækning gavner kun piraterne, mener eks-gidslet Søren Lyngbjørn

I dag forklarer Eddy Lopez (tv) og Søren Lyngbjørn om gidsel-tagningen i Somalia. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
I dag forklarer Eddy Lopez (tv) og Søren Lyngbjørn om gidsel-tagningen i Somalia. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
Annonce:
Følg Krimi

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet):

- Vi kalder ham 'skiderikken'.

Sådan fortæller det tidligere gidsel Søren Lyngbjørn om de somaliske piraters forhandler, der stod for kontakten til rederiet ShipCraft og som formidlede kontakt til medierne, mens Søren Lyngbjørn, Eddy Lopez og deres fire filippinske kolleger sad som gidsler i Somalia i 838 dage.

I Københavns Byret kræver de to tidligere gidsler hver en halv million kr. i erstatning af Ekstra Bladet for kampagnen 'Skal Søren og Eddy rådne op i Somalia?', fordi de mener, at dækningen krænkede deres privatliv og ære.

Søren Lyngbjørn afviser i byretten, at han og Eddy Lopez talte frivilligt med især Ekstra Bladet under gidseltagningen. De blev truet og slået af piraterne til at lade sig interviewe, siger han.

Søren og Eddy kræver en million kr. af Ekstra Bladet

Annonce:

En dag blev Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez taget med på en køretur hver for sig, hvor de fik bank.

Det var forud for et interview med freelance-journalisten norsk-somalieren Abdifatah Gelle, der havde kontakten til Ekstra Bladet.

- Piraterne vil have, at jeg skal stå op og snakke. Jeg hundefryser og ryster af skræk, mens jeg bliver interviewet, siger Søren Lyngbjørn.

- Det var psykisk tortur
- Taler du frivilligt?, spørger advokat Heidi Steen Jensen.

-  Nej, det var rent psykisk tortur, svarer Søren Lyngbjørn.

På et foto fra Somalia bliver Søren Lyngbjørn madet.

- Jeg blev pålagt, at jeg skulle spille døende. Det var en af filippinerne, der fandt på, at jeg skulle mades, forklarer Søren Lyngbjørn.

Efter gidseltagningen på M/S Leopard blev besætningen ført til et kapret tankskib 'Polar', der lå ud for somalias kyst og hvor en snes besætningsmedlemmer også var gidsler.

- Der var vi i et halvt år, fortæller Søren Lyngbjørn.

Annonce:

Men 'skiderikken' instruerede de danske gidsler i at fortælle, at de var i land, sad i ørkenen under en presenning og hele tiden blev flyttet rundt af piraterne.

- Vi blev beordret af 'skiderikken' til at sige, at vi var i land. Det skete, mens jeg sad i messen på 'Polar' med en piratvagt. ’Skiderikken’ havde arrangeret, at vi skulle tale med journalister og sige, at vi var i land, at vi var bange og havde det elendigt, fortæller Søren Lyngbjørn.

På det tidspunkt forlangte piraterne 15 millioner dollars i løsesum.

- Vi fik få punkter, vi skulle sige, resten måtte vi bare improvisere. Vi skulle bare brygge en historie sammen, sagde Søren Lyngbjørn.

Mishandlet når han talte med sine forældre
Han forklarer i retten, at gidslerne ikke kun blev udsat for vold og tortur i forbindelse med interviews i pressen. Også når Søren Lyngbjørn skulle ringe til sine forældre blev han forud for samtalerne udsat for vold fra piraterne, siger han i retten.

Annonce:

Søren Lyngbjørn mener, at Ekstra Bladets kampagne har skadet ham og forhandlingerne med piraterne.

- Der er ingen tvivl om, at omtale skader forhandlingerne, det er lige det piraterne vil. De ønsker at skabe en mediestorm, det gavner kun piraterne, siger en følelsesladet Søren Lyngbjørn.

Inden afhøringen i retten af Søren Lyngbjørn forlangte advokat Heidi Steen Jensen uventet, at afhøringen skulle ske for lukkede døre:

- Det er en meget personlig forklaring, der skal afgives, som dybest set handler om, hvordan Søren Lyngbjørn og hans familie har det i dag. Han bryder sig ikke om, at hans forklaring kan læses i avisen i morgen. Han bliver ked af det, sagde Heidi Steen Jensen.

Ekstra Bladets advokat Carlo Siebert og de tilstedeværende journalister protesterede mod dørlukning, og Carlo Siebert henviste blandt andet til, at Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez så sent som i mandags i 'Aftenshowet' på DR fortalte om deres helbred og hvordan de har det i dag.

Annonce:

Derefter accepterede Søren Lyngbjørn, der på retssagens anden dag fik et mindre ildebefindende alligevel at give forklaring for åbne døre.

Eddy og Sørens advokat: Rederiet gjorde ikke nok for at få dem løsladt

Hør, hvordan Ekstra Bladet dækkede sagen her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: