Gigantisk svindelsag for halv milliard: 16 personer og tre selskaber skal i retten

Der er afsat 77 retsdage til at behandle sag om moms- og skattesvig for næsten 500 millioner i København

I en ekstremt omfattende sag om økonomisk kriminalitet har Københavns Politi rejst tiltale mod 16 personer og tre selskaber.

De er anklaget for i forskelligt omfang at have begået moms- og skattesvig samt hæleri for beløb på næsten 500 millioner kroner.

Det er politiets og anklagemyndighedens opfattelse, at der er tale om et organiseret kriminelt netværk, der har begået såkaldt kædesvig.

Gennem en kæde af selskaber skal der således være foretaget fiktiv fakturering samt kanaliseret penge gennem kæden af virksomheder. Formålet skulle være at snyde med skat og moms, hævdes det.

- Der er tale om en meget omfattende og alvorlig sag om grov organiseret økonomisk kriminalitet, siger specialanklager Maria Cingari.

- Gennem knapt tre år er der blevet ført op mod 500 millioner kroner gennem kæden af selskaber. En stor del af pengene skulle have været indbetalt til statskassen, tilføjer hun.

Fem mænd sidder varetægtsfængslet og har gjort det siden den dag i oktober 2017, da et stort antal betjente rykkede ud for at foretage anholdelser.

Torsdag skal en dommer afgøre, om varetægtsfængslingen af de fem skal fortsætte helt frem til domsafsigelsen - som ventes at blive i januar 2020.

Det vil sige, at de risikerer at være frihedsberøvet i mere end to år, før det afgøres, om de er skyldige. De tiltalte nægter sig skyldige.

I Københavns Byret er der afsat ikke mindre end 77 retsdage til sagen. Den indledes 19. december og løber efter planen helt frem til begyndelsen af 2020. Sagen er så omfattende, at tre anklagere skal føre den.

Umiddelbart har specialanklager Maria Cingari ikke kendskab til andre straffesager i Københavns Politi, som har lagt beslag på lige så mange retsmøder.

Ved aktionen i oktober sidste år blev flere end 40 adresser ransaget i og omkring København, i Østjylland og på Lolland. Desuden deltog tysk politi i aktionen.

Ved aktionen blev der beslaglagt store værdier, herunder mindst 32 ejendomme. Specialanklageren vil onsdag ikke udtale sig om værdiernes omfang. Det begrunder hun med, at sagen hidtil har været behandlet bag lukkede døre.

Flere af de tiltalte i sagen er i familie med hinanden, oplyser Københavns Politi i forbindelse med tiltalerejsningen.