Annonce:
Annonce:

Glemte terror-offer i sin nytårstale: Her er Løkkes reaktion på årsdagen

Statsminister Lars Løkke svigtede Finn Nørgaard i sin nytårstale. Nu fortæller han hvorfor

Her svarer statsminister Lars Løkke på, hvorfor han ikke nævnte Finn Nørgaard i sin nytårstale
Annonce:
Følg Krimi

For præcis et år siden mistede to mennesker livet i terrorangrebet i København, men da statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt sin nytårstale 1. januar nævnte han kun det ene offer, Dan Uzan.

Der var ikke et ord om Finn Nørgaard.

Det fik i sidste uge både Finn Nørgaards søster og Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, til at udtrykke deres skuffelse over statsministeren.

- Det gjorde virkelig ondt. Og jeg forstår ikke, hvorfor statsministeren kun nævnte et og ikke begge ofre. Så det blev jeg da enormt ked af. Det gjorde hele familien, har Finn Nørgaards søster, Helle Nørgaard, tidligere fortalt til Ekstra Bladet.

Sådan blev Danmark ramt af terror

Annonce:

Søndag formiddag var Lars Løkke mødt op for at hædre Finn Nørgaard ved Krudttønden på Østerbro i København, og her blev han spurgt om, hvorfor han glemte det ene af de to terrorofre. Til det svarede han:

- Jeg har udtryk min dybeste medfølelse for Finn Nørgaard, og det gjorde jeg også for et år siden. Jeg har også deltage i adskillige mindehøjtideligheder hele året, og der var en særlig grund til, at min nytårstale tog form, som den gjorde. Det var for at sende et budskab ud i nutiden.

Foto: Lars Krabbe/POLFOTO
Foto: Lars Krabbe/POLFOTO

- Jeg bliver faktisk lidt ked af, at det spørgsmål skulle insinuere, at jeg ikke føler respekt eller sorg. Jeg har den største respekt for Finn Nørgaard, og de varmeste følelser for hans familie. På den måde, som Finn intuitivt handlede på forment forhindret, at det der skete ikke udviklede sig værre, end det gjorde, sagde Lars Løkke Rasmussen

Tidligere har statsministeren givet følgende skriftlige svar til Ekstra Bladet.

Annonce:

- Dan Uzan bør selvfølgelig anerkendes for sit mod og beskyttelse af andre mennesker, men at statsministeren synes, at det er en vigtigere begivenhed, at han er blevet kåret som årets dansker af Berlingskes læsere, end at Danmark blev udsat for et terrorangreb i februar måned, hvor to uskyldige mennesker blev dræbt, det forstår jeg ikke.

Jens indespærret i synagogen: For første gang føler jeg mig som jøde

Kritik fra Pia K.
Også Folketingets formand og Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard langede i ugens løb ud efter Lars Løkke Rasmussens svigt.

- Jeg forstår godt Finn Nørgaards søster. Jeg har haft samme tanke. Jeg har stor, stor respekt for dem begge to - og deres familier. Men det er rigtigt, at Finn Nørgaard er gledet for meget ud i glemslen, og det er ikke rimeligt, siger Pia Kjærsgaard.

Nu bliver Finn og Dan helte: Folketinget giver terror-ofre hæderspris

- Der har jo virkelig været meget omkring jul og nytår, hvor jeg synes, at Dan Uzan (offeret fra synagogen, red.) er blevet meget hædret - hvilket bestemt også er fortjent. Men jeg har tænkt; hvor er Finn Nørgaard i alt det her?

Annonce:

Folketingets formand bemærkede også, at statsminister Lars Løkke i sin nytårstale fremhævede Dan Uzan, mens Finn Nørgaard blev forbigået i tavshed.

- Jamen, det er meget mærkeligt og virkelig ubetænksomt. Finn Nørgaard kunne jo også være blevet indstillet til årets dansker (kåret af Berlingske, red.). Det var fuldt fortjent, at det blev Dan Uzan. Jeg under absolut de efterladte det bedste. Men jeg synes bare, at Finn Nørgaard også skulle have været nomineret, siger hun.

 

- Jeg forstår det slet ikke. Det var det samme i nytårskavalkaderne på TV2 og DR. Det er sørme så synd for Finn Nørgaards efterladte. Det fortjener de ikke, siger Pia Kjærsgaard.

Løkke svigtede Finn Nørgaard: Det gjorde virkelig ondt

Pris til Finn og Dan
Men trods forglemmelsen stiftede Folketinget torsdag en pris til ære for både Finn Nørgaard og Dan Uzan.

Annonce:

- Jeg er meget glad for, at et enigt Folketing har besluttet, at vi skal indstille en hæderspris, der går til Dan Uzan og Finn Nørgaard. Jeg er glad for, at alle står bag, og det er vigtigt at hylde vores helte. Det er vi ikke særlig gode til i Danmark. Vi har brugt et år på at finde ud af, hvordan vi egentlig gør det her, fordi vi ikke har haft nogen tradition i Danmark for at tildele medajler.

Foto: Jakob Jørgensen
Foto: Jakob Jørgensen
 

- Mange mennesker har også spurgt mig, hvorfor han ikke får en orden eller en medalje. Derfor er jeg glad for, at Folketingets formand har sat sig i spidsen for et arbejde, der gør, at både Dan og Finn får en hæderspris. I stedet for at føle vrede, så ærer vi Finn og Dans minde. Det er i virkeligheden den bedste både at gøre det på, Siger Lars Løkke

Danmark stadig et terrormål
Midt i Finns hæder var der også tid til at reflektere over den nuværende situation i Danmark.

- Vi befinder os i en situation, hvor der stadig er en alvorlig terrortrussel. Det er uforandret, men vi er også i en situation, hvor vi har handlet oven på det frygtelige angreb, der fandt sted. Vi har rustet vores politiet og lavet en fleråsaftale, der samler op på nogle af de kritikpunkter, der var. Det betyder jo ikke, at vi kan garantere noget.

Annonce:

Pia K.: Ubetænksomt at Løkke glemte terror-offer

- Oddsene er ulige fordelt. Den gale mand, der vil vores livsform livs skal kun heldig én gang. Vi skal være dygtige hver gang. Vi gør alt, hvad vi kan i samarbejde med vores dygtige politiet, efterretningstjenesten og  det internationale samfund for at bekæmpe terrortruslen, men vi kan ikke give nogle garantier, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Finn Nørgaard og Dan Uzan vil blive hædret på deres fødselsdage - henholdsvis 27. maj og 2. juni.

Prisen gives for 'ekstraordinært heltemod' udvist i forbindelse med terror, politiske forbrydelser eller attentater vendt mod 'vores åbne, demokratiske samfund og frihedsrettigheder'.

Dan Uzans far: Finn er en lige så stor helt som min søn

Med hædersprisen følger 200.000 kroner til et velgørende formål efter ofrenes efterladtes ønske.

Annonce:

Desuden vil der blive lavet en statuette eller lignende med inskription, og så skal der opsættes en mindeplade på Christiansborg, hvilket er en helt særlig anerkendelse, skriver Jyllands-Posten.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Milliarderne forsvinder op i den blå luft
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: