Godstog sætter ild flere steder: Brandvarme bremser slår gnister

DSB har indstillet togdriften mellem Lunderskov og Vamdrup, efter at overophedede bremser på godstog har sat ild på skråninger flere steder

Brandvarme bremser på et godstog har mandag først på aftenen sat ild flere steder langs jernbanen på strækningen mellem Lunderskov og Vamdrup.

Det oplyser både Sydøstjyllands Politi og DSB, der har indstillet togdriften mellem de to stationer indtil videre.

Trekantsområdets Brandvæsen melder også på Twitter, at man har håndteret 10 naturbrande forskellige steder inden for de sidste par timer. Der er indsat brandmænd fra mange stationer, men brandene skulle være under kontrol

Det er et godstog fra den tyske logistik-virksomhed DB Schenker, som formentlig er årsag til, at der er gået ild flere steder på skråninger ved jernbanen, oplyser DSB's pressevagt til Ekstra Bladet.

- Når bremseklodsen på et tog går ned på hjulet og bremser det, opstår friktionsmodstand, som kan afgive gnister, siger pressevagten.

Vagtchef Jørn Bystrup fortæller til Ekstra Bladet, at der alene i Sydøstjyllands Politikreds er registreret fem brande, hvor godstoget er årsag.

- Jeg har også været i dialog med Syd- og Sønderjyllands Politi, som fortæller, at der også har været et antal brande langs jernbanestrækningen i Sønderjylland, siger Jørn Bystrup til Ekstra Bladet.

Sydøstjyllands Politi fik den første melding om brand klokken 17.19.

Det er ikke ukendt for DSB, at et tog kan sætte ild til tør vegetation.

Under specielle omstændigheder, hvor det både er meget varmt og også knastørt, kan gnisterne faktisk være så varme, at de kan antænde brændbart materiale.

DSB har endnu ikke besluttet, om der skal indsættes busser på strækningen til at befordre passagerer, som ikke kan komme mellem de to stationer.

- Vi afventer en melding fra brandmyndighederne om, hvor længe de forventer, at det kommer til at tage. Først derefter beslutter vi, om der skal indsættes togbusser, siger pressevagten.

Det er lykkedes politiet at få standset det tyske godstog. Det holder nu i Rødekro, hvor man er ved at få et teknisk overblik, oplyser Jørn Bystrup.

DSB oplyser klokken 20, at der nu er bestilt togbusser til at befordre passagerer mellem Vojens og Lunderskov. DSB har fået melding fra brandvæsenet om, at det ikke vides, hvornår brandslukningsarbejdet vil være helt færdigt.

Godstog-branden er ikke den eneste, der har fået indflydelse på trafikken mandag.

Det er knastørt derude.

Det har en lastbilchauffør måttet sande, efter at et af dækkene på lastbilen eksploderede, mens han kørte på motorvejen vest for Lillebæltsbroen.

Da chaufføren siden valgte at trække vognen ud i rabatten, fik han nemlig sat ild til cirka 100 meter græsrabat.

Det oplyser vagtchef ved Sydøstjyllands Politi, Jørn Bystrup, til Ekstra Bladet.

- Det er formodningen, at det er lastbilens katalysator, som har været så varm, at den har antændt vegetationen under lastbilen. Det går altså lynhurtigt, siger Jørn Bystrup.

Politiet fik anmeldelsen klokken 19.19. Klokken 19.30 valgte politiet at spærre motorvejen.

- Det skyldtes, at røgen var så tæt, at man ikke kunne se en hånd frem for sig. Vi kan ikke have bilister til at køre igennem 100 meter uden at kunne se noget, siger Jørn Bystrup.

Klokken 19.50 har det været muligt at genåbne vejen igen. Men tavlevognen spærrer nu en vognbane i det sydlige spor, så brandfolk kan arbejde videre på stedet.

Det vides endnu ikke, hvornår efterslukningen er færdig.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri