Grænsekontrollen dræner politikredsene på hjemmebanen

Politiets tilstedeværelse ved grænserne mod Tyskland er nidoblet siden januar, viser tal fra Rigspolitiet

Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali
Følg Krimi

Ti af landets 12 politikredse sender dagligt et tocifret antal af kredsens betjente til den danske grænse mod syd, hvor regeringen torsdag endnu en gang forlængede den midlertidige grænsekontrol.

Ifølge tal fra Rigspolitiet, som Ritzau har fået indsigt i, sender politikredsene dagligt cirka 237 ekstra betjente til grænsen - svarende til knap 500 årsværk, fordi betjentene også er på plads i weekender, ferier og helligdage.

Det er mere end ni gange så mange betjente ved grænserne som før grænsekontrollen trådte i kraft 4. januar.

Midt- og Vestsjællands Politi er en af kredsene, der bidrager og herfra afsætter man dagligt 17 mand til grænsekontrollen.

Og det kan mærkes, siger politiinspektør Jens Børsting.

- Vi er virkelig pressede i øjeblikket. Vi har valgt at holde vores vagtdækning intakt, så der er lige så mange patruljer, der kan rykke ud til borgerne som før grænsekontrollen, men de fleste andre områder er ramt, siger han.

Jens Børsting nævner færdselskontrol og sagsbehandlingstiden

Slider på betjentene
i alt andet end vold- og voldtægtssager som eksempler på områder, hvor politiet har måttet skalere ned som følge af grænsebemandingen.

I betjentenes faglige organisation, Politiforbundet, peger næstformand Claus Hartmann på, at den nuværende situation slider voldsomt på betjentene, der skal vinke farvel til familien og arbejde i en af de sydlige kredse.

- Jeg har aldrig oplevet så mange frustrationer som dem, der kommer fra vores medlemmer i øjeblikket. De gisper efter vejret, og de kan snart ikke mere, siger han.

- Hvor længe kan I blive ved under de nuværende forhold?

- Det er svært at sige, men vi oplever i stigende grad, at folk kontakter os for at finde ud af, hvordan de står, hvis de forlader politiet, siger Claus Hartmann.

I Midt- og Vestsjællands Politi har politiinspektør Jens Børsting heller ikke et klart svar på, hvor længe hans folk kan blive ved.

- Vi løser opgaven lige så længe vi skal, men vi bliver mere og mere pressede på, hvad vi skal prioritere at skrue ned for, siger han.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+