Grønt lys til kriminelle efter terror

Det går ikke i længden: Efter terroren i København har politiet i provinsen færre kræfter til at tage sig af borgernær kriminalitet som indbrud og vold

Politiet er massivt til stede i og omkring København efter terrorhandlingerne i februar. Her ransages der i Mjølnerparken på Nørrebro på baggrund af efterretninger om opbevaring af våben.

I en stor del af landet har borgerne lige nu mindre politi i lokalområdet og dermed mindre sandsynlighed for at få hjælp, hvis de bliver udsat for eksempelvis vold eller indbrud.

Den ekstraordinære situation skyldes, at der efter terroranslaget i København 14.-15. februar er indført et forhøjet beredskab frem til september, hvor politikredsene på Fyn og Sjælland skal bidrage med mandskab til den massive tilstedeværelse af politi i hovedstaden.

Fællestillidsmand: Mindre politi til borgerne efter terror

Det har tappet de berørte politikredse for så mange ressourcer, at det ifølge Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt går ud over betjeningen af borgerne.

– Vi er enormt pressede. Der vil være sager, som man under normale omstændigheder ville gå ind i, som man ikke kan tage sig af, fordi der simpelthen ikke er ressourcer til det, siger han.

Indbrud, tyveri, vold
Ifølge Claus Oxfeldt er der ikke lavet en systematisk prioritering af, hvad det konkret er, politiet må undlade at rykke ud til.

Det er i det daglige, at man ser på, hvor meget man kan løfte, forklarer han, men lægger ikke skjul på, at det kan være borgernære og personfarlige forbrydelser.

– Indbrud, tyveri, vold, nævner politiformanden.

Ekstra Bladet kunne i sidste uge fortælle, at fællestillidsmand i Sydsjællands og Lolland Falsters Politikreds Kaj Rasmussen i et nødråb til justitsminister Mette Frederiksen (S) advarede om, at den aktuelle bemandingssituation har alvorlige konsekvenser.

I skrivelsen opgjorde han antallet af timer, som politikredsen i Sydsjælland og Lolland Falster skal afgive til København, til 56.000.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger skal de fire øvrige politikredse, der må sende politifolk til København, bidrage med et tilsvarende antal timer.

Hver politikreds skal i fire uger ad gangen sende mandskab til København, hvorefter kredsen er fredet i en uge, inden det starter forfra.

Indbrudsgruppe nedlagt
For borgerne i provinsen betyder det, at man kun har den ’normale’ politistyrke i en ud af fem uger.

– Det er meget mærkbart i kredsene, og vi må nedlægge afdelinger midlertidigt for at sende folk til København, siger formand for Vestegnens Politiforening Jørgen Jensen og fortæller videre:

– Her på Vestegnen har ledelsen besluttet at overføre 15-20 politifolk fra en operativ gruppe, der tager sig af indbrud og narko på gadeplan, og en gruppe, der rykker ud til brud på ordensbekendtgørelsen (f.eks. slagsmål i nattelivet, ballade i boligområder og utryghedsskabende adfærd i S-tog, red.). De er i stedet overgået til lokalpolitiet, som er pålagt at sende betjente til København for at hjælpe med bevogtningen.

– Det kan være forsvarligt i en periode, men det er urealistisk at tro, at vi kan køre på det her niveau længere end til september, siger Jørgen Jensen.

Ekstra Bladet har også været i kontakt med formændene for henholdsvis Nordsjællands og Midt- og Vestsjællands Politiforening. De bekræfter begge problematikken.

Ekstra Bladet ville gerne tale med justitsminister Mette Frederiksen om kritikken fra politiformændene, men hendes kommunikationsafdeling oplyser, at hun er på påskeferie.

Stor politiaktion i København efter tip om våben