Annonce:
Annonce:

Guldrandet milliardforretning: Hash er de kriminelles største pengestrøm

Bagmænd tjener styrtende: Illegal indsmugling og handel med hash er en eftertragtet bedrift

Hash i store mængder er en guldrandet forretning for de kriminelle, vurderer politiet.
Arkivfoto: Politiet
Hash i store mængder er en guldrandet forretning for de kriminelle, vurderer politiet. Arkivfoto: Politiet
Annonce:
Følg Krimi

 

Har du indsigt i hashmiljøet eller på anden måde kender til, hvordan kriminelle scorer kassen på hash, så tip os på sms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

Uden sammenligning er hash den form for kriminalitet, som er den mest populære indtægtskilde i den lyssky underverden. Kort sagt er hash de kriminelles helt store guldæg.

Europol vurderer, at hash og cannabis-produkter har en samlet værdi i Europa på godt 10 milliarder euro eller knap 75 milliarder kroner.

Præcist hvor mange penge, der omsættes for i Danmark alene, står imidlertid hen i det uvisse. Men at der er tale om anseelige beløb, er både politiet og de kriminelle enige om.

Annonce:

- Hash og andre cannabis-relaterede produkter er den hyppigst forekommende narkotype herhjemme, og samtidig den form for rusmiddel, der skaber den største illegale omsætning, fortæller Michael Kjelggaard, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC).

Bander presser svage unge til at styre hashklubber

Hvor mange penge kriminelle henter hjem i forbindelse med hash, ønsker NEC-chefen ikke at give et bud på.

- Det kan vi kun gisne om. Men det er mange penge, må vi som udgangspunkt gå ud fra, siger han.

Milliardforretning
For nogle år siden lavede Københavns Politi et estimat på den årlige omsætning i forbindelse med Christianias Pusher Street, og dengang vurderede man, at der blev omsat for rundt regnet en mia. kroner.

Her var der tale om penge, som både var tjent i Pusher Street samt anden hashkriminalitet orkestreret ud fra hashgadens pushermiljø. Den runde mia. var baseret på et regnestykke af konfiskeringer, efterforskning, retssager og lignende.

Sælger hash pr sms: Se hash-beskederne her

Annonce:

Selvom tallet er usikkert og baseret på et regnestykke med en række ukendte faktorer, så giver facit alligevel et fingerpeg om, at der vitterligt at tale om anseelige beløb. Og her var der endda kun tale om penge tjent i forbindelse med Pusher Street.

- Over de seneste 15 år har der – set med politiets øjne – ikke været en entydig stigning i det samlede billede omkring hash-relateret kriminalitet. Det skal lige siges, at vores tal er baseret på beslaglæggelser, og derfor er det jo klart, at der er mørketal, fortæller Michael Kjeldgaard.

Gennem de seneste mange år har prisen på hash ligget på et fast niveau, fortæller Michael Kjeldgaard, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter.
Gennem de seneste mange år har prisen på hash ligget på et fast niveau, fortæller Michael Kjeldgaard, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter.

- Men vi har set en moderat stigning de seneste tre år, der eventuelt kan skyldes en generel øget politiindsats på området, fortæller han og tilføjer:

- Sammenholdt med Sundhedsstyrelsens oplysninger om, at de seneste år er sket en svag stigning af misbrugere, kan det samlede billede altså godt indikere, at der også er sket en øget efterspørgsel.

Pres på Pusher Street skaber omsætning i hashklubberne

NEC-chefen fortæller desuden, hvordan engros-prisen i følge politiets vurdering stort set har været uændret i mange år.

Annonce:

- Priserne afspejler i følge vores opfattelse de almindelige markedskræfter om udbud, efterspørgsel og kvalitet, siger Michael Kjeldgaard.

Stabilt prisniveau
Han fortæller, hvordan landets politikredse løbende indberetter de lokale priser, og i følge disse oplysninger har engrospriserne i henholdsvis 2005, 2010 og 2015 alle ligget meget tæt op af priserne fra 2016.

- I følge vores oplysninger ligger prisen på et kilo hash mellem 15.000 og 25.000 kroner. Her afhænger prisen blandt andet af kvalitet, hvor meget der købes, om vedkommende selv fragter det op fra enten Spanien eller Holland eller om man køber det i Danmark, fortæller Michael Kjeldgaard.

Når det gælder antallet af hashrygende indbyggere er Danmark med i toppen i forhold andre europæiske lande. Det vurderer flere rapporter.

Store, lyssky interesser er på spil, når det kommer til handlen med hash. Og kriminelle vil gå langt for enten af få andel i markedet eller forsvare egne interesser. Det vurderer politiet.

Annonce:

– I gennem de sidste mange år er der herhjemme sket en stigning i forhold til de grupperinger og strukturer, der alle vil have del i det lukrative hashmarked, siger Michael Kjeldgaard.

Han fortæller, hvordan der gennem den seneste årrække er kommet nye grupper og strukturer, der alle ønsker deres egen bid af kagen.

– Og så er det, at der opstår konflikter, fordi der er andre, der ikke ønsker at afgive den bid af kagen til andre, fortæller Michael Kjeldgaard.

– I yderste forhandlerled styres og kontrolleres handlen oftest af personer, der har rocker- eller banderelationer, og de styrer det med hård hånd, tilføjer han.

De kriminelles guldæg

Indsmugling og salg af hash i Danmark er en milliardforretning, hvor kriminelle bander kæmper med vold og drab som redskaber.

Alene sidste år beslaglagde dansk politi samlet set 3,8 tons hash fordelt på 15.364 beslaglæggelser, hvilket er den største mængde siden 2003 og det højeste antal beslaglæggelser siden 2000.

Ekstra Bladet afdækker i en række artikler med udgangspunkt i bandebossen, pusher-datteren, den efterladte, hvidvaskeren og hjemmedyrkeren baggrunden og konsekvenserne af forretningen, der er de kriminelles guldæg – og sætter vores andres liv på spil.

Hvis du har input eller viden om hashmarkedet i Danmark, så kontakt journalisterne bag serien på mail.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

rente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabat
Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt

Mere om krim med Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: