Gymnasieelev fundet død: Derfor kan du dø af kulde og alkohol

Politiets teori er, at en ung mand døde af kulde, da han sad udendørs let påklædt og måske havde drukket alkohol - en farlig kombination især i den kolde tid

(Video: Jonas Olufson)
Følg Krimi

Alkohol og kulde er en kombination, der kan slå folk ihjel.

Klokken 7.56 søndag morgen blev en gymnasieelev i 16-års alderen fundet død ved Nærum Gymnasium i Nordsjælland efter at han havde været til en privat fest i Virum.

Han var kun iført en t-shirt, sko og bukser, og politiets foreløbige teori er, at han er død af kulde formentlig i kombination med alkohol.

- Før resultatet af obduktionen foreligger, ved vi ikke, hvad han er død af. Der er ingen tegn på vold, og omstændighederne giver ingen mistanke om, at der er begået en forbrydelse. Foreløbig hælder vi til teorien om, at han er død af kulde, måske i kombination med alkohol, selvom vi ikke ved endnu, om han har været beruset, siger efterforskningsleder Carsten Spliid, Nordsjællands politi.

Gymnasieelev fundet død på vej hjem fra fest

Politiet ved ikke, hvordan den 16-årige er endt ved Nærum Gymnasium, hvor han gik i 1. g. Der var ingen fest på gymnasiet. Den 16-årige havde været til en privat fest i Virum, som hans forældre havde kørt ham til tidligt på aftenen. Han blev fundet død på et sted, der oftest bruges som en 'genvej' på området.

Politiet efterforskede fra starten dødsfaldet som 'mistænkeligt', og efter ligsynet har politiet begæret obduktion, der formentlig finder sted tirsdag.

Ung mand fundet død ved gymnasium

Men det er ikke usædvanligt, at mennesker dør af kulde, især hvis de har drukket alkohol.

Den 24. oktober blev en 50-årig kvinde fundet død på en mark ved landsbyen Elling nord for Frederikshavn. Politiets konklusion var, at hun var død af kulde og alkohol.

Dødsfaldet var først meget mistænkeligt, fordi kvindens 35-årige svoger 20 timer tidligere blev fundet gennembanket og smurt ind i blod og benzin i bagagerummet på en havareret bil i Elling. Men politiet afviste, at der var en kobling mellem de to episoder.

Politi om kvinde fundet på mark: Død af kulde og alkohol

Retsmediciner Jørgen Lange Thomsen forklarer til Ekstra Bladet, at det ikke er usædvanligt, at mennesker dør af kulde, især i kombination med alkohol - og det behøver ikke at være særlig koldt.

Kroppen afgiver varme
- Alkohol gør, at man lettere dør af kulde. Alkohol udvider blodkarrene, så kroppen afgiver mere varme på kortere tid. Det kan især ske, hvis man ligger udenfor, såkaldt exposure. Hvis det blæser er man endnu mere udsat, fordi vinden blæser varmen væk fra kroppen, siger Jørgen Lange Thomsen.

Det er svært at sige, hvor længe kan man overleve en kraftig nedkøling. Det afhænger af, hvor meget tøj man har på, temperaturen og om det blæser.

- Det er ofte muligt at genoplive folk, der har en meget lav temperatur, siger den erfarne retsmediciner:

- Det behøver ikke at være meget koldt for, at man kan dø af kulde. Det kan faktisk også ske om sommeren og indendørs. Det afhænger af omstændighederne, siger Jørgen Lange Thomsen.

En obduktion af et formodet kuldedødsoffer afslører ofte karakteristiske tegn:

- Kuldedøde får nogle særlige røde ligpletter, som vi kalder kulde-ligpletter særligt på lårene og knæene. Der opstår også akutte mavesår, som er talrige små, overfladiske blødninger i mavesækken og tolvfingertarmen, siger Jørgen Lange Thomsen.

Derfor kan retsmedicinerne ved en obduktion med nogenlunde sikkerhed slå fast, om en person er død af kulde. Obduktionen vil også afsløre en eventuel alkoholpromille.

Hjemløs fundet død på gågade: Ligsyn kunne ikke fastslå dødsårsag

Når et menneskes kropstemperatur kommer under 35 grader, tales der om nedkøling, hypotermi.

Den faldende kropstemperatur medfører påvirkning af kredsløbet, åndedrættet, stofskiftet og nyrefunktionen.

Centralnervesystemet bliver også påvirket med konfusion, hukommelsessvigt og senere med apati, talebesvær, sløring af bevidstheden, hallucinationer, bevidstløshed og koma.

Når mennesker findes død af kulden ses ofte et fænomen, hvor de kort tid før døden har taget tøjet af - såkaldt paradoks-afklædning. Det skyldes, at kuldepåvirkningen kan få patienten til at føle, at han har det ekstremt varmt.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby