Hård kritik af politifester: 'Kodylt dumt'

Ledende anklager smittet med corona efter sammenkomster uden selv at have været med

Station Nord i Helsingør er arbejdsplads for politifolk og anklagere fra Nordsjællands Politi. Flere medarbejdere er blevet smittet med coronavirus, efter at nogen var til fest med blandt andre politifolk fra Station Syd i Gentofte. Foto: Jan Sommer
Station Nord i Helsingør er arbejdsplads for politifolk og anklagere fra Nordsjællands Politi. Flere medarbejdere er blevet smittet med coronavirus, efter at nogen var til fest med blandt andre politifolk fra Station Syd i Gentofte. Foto: Jan Sommer
Følg Krimi

Deltog du i festerne, er du blevet sendt hjem i den forbindelse, eller har du kendskab til politi-skandalen, så kontakt os her.

Stemningen internt hos Nordsjællands Politi er ikke lige opløftet alle steder i organisationen ovenpå en stribe afsløringer, Ekstra Bladet gennem en uges tid har bragt.

Baggrunden var ellers festlig, for historierne omhandlede en række sociale sammenkomster, som både politifolk og anklagere har deltaget i under coronanedlukningen.

Uheldigvis har de udløst en smitteeksplosion i kredsen, som ikke kun er gået ud over deltagerne i arrangementerne.

Blandt andre en ledende kvindelig ansat fra advokaturen, som er betegnelsen for den juridiske afdeling - herunder anklagemyndigheden.

- Det er jeg bekendt med. Hun har ikke deltaget, siger Line Scharf, der er formand for Foreningen af Offentlige Anklagere, til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Søndag var der sat store bannere op på Brøndby Stadion, der langede ud efter politifesterne. Bannerne kunne ses under hele kampen mod AGF.
 

'Kodylt dumt'
Hun har ikke været i kontakt med nogle af de nordsjællandske anklagere, som har deltaget i sociale sammenkomster, men nogle enkelte af deres kolleger.

- De er blevet smittet på arbejdspladsen og er selvfølgelig irriterede over det.

- Det irriterer vel særligt dem, der ikke har deltaget i fester?

- Ja, de er rigtig irriterede. Det er jo dumt. Det tror jeg også, jeres historier viser, at det er kodylt dumt, det der er foregået, siger Line Scharf, som ikke kender detaljer fra fester og sammenkomster.

Pia K. om politiskandale: Jeg vil også feste

Ifølge hende har begivenhederne dog givet gevaldig anledning til sladder hos Nordsjællands Politi, hvor Ekstra Bladet endnu ikke har haft held til at træffe nogen, der har deltaget i de sociale sammenkomster.

- Jeg har ikke været til fest, men har lige været i isolation, bemærker en anklager tørt over telefonen.

Nogle er forargede, mens andre spøgefuldt siger, at de føler sig forbigået, når de ikke engang har været inviteret med til fest.

- Jeg tror ikke, det er særlig sjovt at være de medarbejdere lige nu. Fra ledelsen er der fokus på det, og der er en masse kolleger, der ikke er særlig tilfredse, siger Line Scharf.

Station Syd i Gentofte er lukket for ekspedition. Derudover er op mod ti retssager udskudt som følge af corona-skandalen. Foto: Henning Hjorth
Station Syd i Gentofte er lukket for ekspedition. Derudover er op mod ti retssager udskudt som følge af corona-skandalen. Foto: Henning Hjorth
 

Skæbne uafgjort
Politidirektør Jens-Christian Bülow skriver i en mail til Ekstra Bladet, at man først, når sagen er fuldt ud oplyst, vil tage stilling til, 'hvad den måtte give anledning til for de involverede medarbejdere'.

Han ønsker ikke at kommentere, hvilke medarbejdere, der er berørt, og vil heller ikke udtale sig konkret om den kvindelige anklager, der efter alt at dømme har fået corona af en festglad kollega.

'En tur på gulvtæppet'

Den manglende afklaring af, om sammenkomsterne får konsekvenser for deltagerne, gør ikke situationen lettere for de involverede.

- Der er forskellige reaktionsmuligheder. Det kan være en meget meget alvorlig snak inde på gulvtæppet, og det kan også være ubehageligt nok. Sådan en tur i mediemøllen er nok heller ikke det fedeste for nogen. Uanset, at man synes, der sikkert er mange ansat i politi- og anklagemyndigheden, så går sladdermaskinen. Uanset at det ikke får ansættelsesretlige konsekvenser, så er der ingen tvivl om, at det på ingen måde er sjovt for de enkelte, siger formand for Foreningen af Offentlige Anklagere Line Scharf.

Tillidsmand: Ingen bødestraf
Tillidsmand for de festende politifolk Lars Jensen vurderer ikke, at der er sket noget strafbart.

- Om det får konsekvenser, aner jeg ikke. Det er et dilemmafyldt område, og jeg er helt sikker på, at min ledelse også kigger på, at det er foregået i fritiden, og hvor meget kan man blande sig i, hvad folk gør i deres fritid, spørger han.

- Vi kan være enige om at det er dumt og ikke særlig forsvarligt, men der er ikke nogen, der kan få en bøde for at have gjort det her.

Line Scharf opfodrer til, at 'man skal være åben om situationen, hvis man ikke har overholdt restriktionerne', for:

- Man udsætter selvfølgelig også sine kolleger for risici, siger Line Scharf, som ikke har kendskab til, at nogen af fagforeningens medlemmer har henvendt sig for at få støtte i forbindelse med coronaskandalen.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at træffe den lokale tillidsrepræsentant for de nordsjællandske anklagere, men hun er ikke på arbejde i denne uge.

- Jeg har selvfølgelig en holdning til, at det er rigtig ærgerligt, siger Line Scharf, som er bekymret for ordensmagtens og anklagemyndighedens troværdighed.

- Det er klart, hvis man skal ud at håndhæve nogle forskellige ting - politifolk skal for eksempel stå på gaden og håndhæve regelsæt - og så kommer der historier om, at man måske ikke helt selv i privaten efterlever det, er det jo et troværdighedsspørgsmål.

Kigger åndssvagt på os
Det genkender den lokale fællestillidsmand for Nordsjællands Politi Lars Jensen.

- Se bare fodboldkampen på Brøndby Stadion og læse, hvad der stod på bannerne, siger han med reference til fodboldfans syrlige hilsen fra tribunen under søndagens fodboldkamp på vestegnen.

Foldboldfans håner partypolitiet

- Det rammer os alle sammen, og det kan jeg kun være pisseærgerlig over. Det kan da godt være, der er et eller andet sted nede i Sønderjylland, de ikke har læst det, men det ærgrer mig da på alle mine kollegers vegne..

- Det eneste, der er kommet ud af det her, er at befolkningen kigger åndssvagt på os, når vi skal håndhæve de restriktioner, der er. Og fortælle folk, hvad de må, og hvad de ikke må.

Ekstra Bladet afslører corona-skandale

Ekstra Bladets forside 19. marts 2021.
Ekstra Bladets forside 19. marts 2021.

Ekstra Bladet afslørede onsdag i sidste uge, at en fest med deltagere af politifolk og anklagere fra Nordsjællands Politi har medført hjemsendelse af at stort antal medarbejdere ved Nordsjællands Politi – både politibetjente og anklagere fra henholdsvis politistationen i Gentofte og Helsingør.

Torsdag erkendte politidirektøren over for Ekstra Bladet, at der retteligt har været afholdt to sammenkomster 5. og 6. marts med henholdsvis 14 og seks deltagere.

Fredag morgen var 27 fortsat i karantæne, mens 30 var konstateret smittet med den virus, som myndighederne gør alt for at holde nede.

Det sker eksempelvis ved hjælp af de såkaldte Romeo-patruljer, som blandt andet kører rundt i nattelivet og under coronakrisen har fået travlt med at håndhæve regeringens restriktioner. Det er blandt andet forsamlingsforbuddet, der umuliggør en god fest.

Pizza-arrangement
Senere fredag kunne Ekstra Bladet afsløre, at der havde været endnu en sammenkomst.

En uge før - fredag 12. marts - hyggede ti medarbejdere fra nabo-politikredsen Københavns Vestegns Politi sig til et privat pizza-arrangement. Med til sammenkomsten var også en kollega fra Nordsjællands Politi.

Medarbejderen fra Nordsjællands Politi er siden blevet konstateret smittet med corona.

På den baggrund blev alle de implicerede fra Københavns Vestegns Politi, der mødte på arbejde, hjemsendt og testet. Heldigvis var ingen smittet.

Nordsjællands Politi var mandag formiddag opgjort til 32 medarbejdere, mens antallet af medarbejdere i karantæne er faldet til fem, oplyste Jens-Christian Bülow via sin presseafdeling i en mail til Ekstra Bladet.

Tirsdag morgen er tallet over smittede opgjort til 28 medarbejdere, mens medarbejdere i karantæne tæller fire.

Læs mere om politiskandalen her:

Corona-skandale vokser: Politifolk fra flere kredse holdt 'pizza-arrangement'

Afsløring: To fester bag coronaskandale hos politiet

Festlig politikreds lod bøderne regne i partybus: - Komisk og pinligt

Efter festen: Politi lukker for borgere

Politifolk og anklagere festede: Corona-skandale i Nordsjælland

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind