Hårde straffe for salg af danske designkopier

Salg af kopimøbler skader det europæiske samfund, argumenterede anklager i stor sag om ophavsrettigheder

Tre forretningsmænd er idømt en af danmarkshistoriens hårdeste domme for krænkelse af ophavsrettighederne tirsdag i Københavns Byret.

Den ene af de tre har relationer til rockermiljøet og har tidligere været tilknyttet Hells Angels og Bandidos. Han og en anden får et års betinget fængsel, mens den tredje får et halvt års betinget fængsel.

Og ifølge dommeren i sagen, Jens Stausbøll, er det en af de hårdeste straffe, der indtil nu er afsagt i Danmark.

- Det er sket, fordi det er systematisk og over en længerevarende periode, sagde dommeren.

Dorte Frandsen fra anklagemyndigheden argumenterede for, at sagen skulle ses i en større samfundsmæssig kontekst, hvor kopivarerne skader europæiske arbejdspladser.

- Det har en enormt skadelig effekt på den europæiske industri, siger Dorte Frandsen.

De nu dømte bagmænd har solgt over 400 kopier af danske design-klassikere.

Desuden har de haft et lager med yderligere næsten 700 replikaer. Møblerne blev solgt over en hjemmeside via et engelsk selskab.

Møblerne blev produceret i Kina og sejlet til den engelske by Birmingham, hvor de blev solgt videre til europæiske kunder. Det drejer sig blandt andet om replikaer af PH-lamper, Svanen, Ægget, Y-stolen og Arne Jacobsen-produkter.

Alle tre har tilstået de faktiske omstændigheder i sagen, men de mente, at de solgte kopivarerne i god tro, eftersom de havde forhørt sig hos en advokat, der gav grønt lys.

I England var møbeldesign indtil 2014 kun beskyttet af ophavsretten i 25 år. I Danmark er det 70 år. Derfor var det lovligt at sælge kopier på det engelske marked, men ikke på det danske.

Da England strammede reglerne, flyttede firmaet kortvarigt til Estland med lager i Flensborg. Men i den aktuelle sag skete markedsføringen på dansk, og de tre erkendte i retten, at de henvendte sig primært til det danske marked.

Politiet stoppede kopi-trioen, da de ransagede lageret i Flensborg, hvor 350 paller med kopivarer blev beslaglagt.