Hårdt presset: Drabstiltalt overrasker i retten

Presset og urolig Søren Elo Pedersen var i heftig krydsild, da han i går afgav forklaring i Østre Landsret og stemplede tidligere ven som gerningsmand bag to drab

Søren Elo Pedersen har en markant ansigtstatovering. Han var tidligere bedste ven med Stefan Danielsen (th.), men det venskab er slut nu. Privatfotos
Søren Elo Pedersen har en markant ansigtstatovering. Han var tidligere bedste ven med Stefan Danielsen (th.), men det venskab er slut nu. Privatfotos
Følg Krimi

Søren Elo Pedersen har allerede afgivet flere skiftende forklaringer i straffesagen, hvor han sammen med Stefan Danielsen er idømt livstid for at have slået to ældre mænd ihjel i to små sydsjællandske byer i april og juni 2019.

I ankesagen, der netop nu kører i Østre Landsret, kom han med endnu én, da han smed et nyt alibi på bordet for sin færden lige før drabet på Poul Frank Jørgensen 16. juni 2019 i Vemmelev.

It-projektlederen og førtidspensionisten

Stefan Danielsen arbejdede før sin anholdelse som it-projektleder, og det er også sådan, han fremstår i retten. Iført blå skjorte og gråt slips. Siden byretten har han anlagt et overskæg, som han af og til snor mellem fingrene. Håret er helt kort. Han sidder snorlige og er opmærksomt engageret.

Søren Elo Pedersen var før sin anholdelse førtidspensionist. Han har selv forklaret, at han har haft tyve blodpropper i venstre ben og i lungen, en svulst i hjernen og nyreproblemer, og at lægerne siger, at han ikke bliver særlig gammel.

I retten hiver han efter vejret. Har forbindinger på begge håndled, der går op over håndryggen. Og hans ansigt bag den markant tatovering i højre side er svulmet op.

Han sidder og rokker lidt frem og tilbage med lidt sammenknebne øjne.

Søren Elo Pedersens forsvarer Karoline Normann oplyste dog i retten, at hendes klient ikke længere, som i byretten, påberåber sig, at han ikke var strafegnet, fordi han var sindssyg.

- Min klient er mentalundersøgt og ikke fundet sindssyg. Derfor nedlægges der ikke påstand om straffrihed som sindssyg, sagde hun.

Det skete, mens han hårdt presset af sine egne modstridende udsagn kom i krydsild mellem retsformanden, anklageren og den medtiltaltes forsvarer Jane Ranums pågående spørgsmål.

Den 45-årige Søren Elo Pedersen forklarer nu pludselig, at han sad hos en hashkammerat, umiddelbart før Poul Frank Jørgensen blev stukket ihjel.

Bagefter var han, som han tidligere har forklaret, hjemme på sin bopæl i Korsør, hvor han ifølge sin forklaring ringede til sin hashpusher med sin kærestes telefon. Dog uden at få forbindelse.

Peger på sjæleven
Det var klokken 08.33, og Poul Frank Jørgensen blev ifølge tiltalen dræbt mellem klokken 08.40 og 09.20 - i sit hjem syv minutter fra Søren Elo Pedersens bopæl.

På spørgsmålet om, hvorfor kammeraten ikke blev indkaldt som vidne i byretten, svarede Søren Elo Pedersen: – Min forsvarer sagde, at han ikke ville have det. Han sagde, at der var rigeligt bevis.

80-årige Poul Frank Jørgensen blev myrdet i det hjem, der også var hans barndomshjem. Gerningsstedet blev sat i brand, og hans forkullede lig blev fundet i brandtomten. Foto: Kenneth Meyer
80-årige Poul Frank Jørgensen blev myrdet i det hjem, der også var hans barndomshjem. Gerningsstedet blev sat i brand, og hans forkullede lig blev fundet i brandtomten. Foto: Kenneth Meyer

I sin første forklaring i grundlovsforhøret erkendte Søren Elo Pedersen begge drab alene, men senest har han peget på sin tidligere bedste ven som gerningsmand til drabet på både Kiehn Georg Andersen og Poul Frank Jørgensen i april og juni 2019. Stefan Danielsen nægter sig skyldig.

Kiehn Georg Andersen blev overfaldet i sit hjem i Ruds Vedby og smidt i Blæsinge grusgrav. Efterfølgende blev hans hus sat i brand. Privatfoto
Kiehn Georg Andersen blev overfaldet i sit hjem i Ruds Vedby og smidt i Blæsinge grusgrav. Efterfølgende blev hans hus sat i brand. Privatfoto

Søren Elo Pedersen forklarede videre i går, at Stefan Danielsen kom hen til ham i Korsør efter drabet på Poul Frank.

– Han siger, at han har været ude hos en pædofil og slået ham ihjel, forklarede Søren Elo Pedersen, mens hans ben rystede voldsomt op og ned, og hans overkrop rokkede frem og tilbage.

’Stille og lidt i chok’
– Jeg bliver stille og lidt i chok, sagde han.

Den forklaring står dog i kontrast til jovial sms-korrespondance mellem de to dagen efter drabet.

– Det, du kommer med nu, er en ny forklaring oven på andre skiftende forklaringer. Hvorfor skal vi tro på, at du ikke var der, replicerede anklager Emil Folker

– Det var jeg ikke. Jeg var hos (kæresten, red.) imens. Det kan bevises. Der er jo både vidner og telefonopkald, lød Søren Elo Pedersens forklaring.

Han hævdede også som noget nyt, at Stefan Danielsen angiveligt skulle have indrømmet drabene over for Sørens ven, som var tidligere kriminel, fordi ’Stefan ville prale,' lød hans forklaring.

Både ’hashvennen’ og den tidligere kriminelle ven er indkaldt som nye vidner i landsretten.

Dommen ventes først 30. maj.

Her er hovedtiltalerne

20. april 2019: Drab i forening på Kiehn Andersen i Ruds Vedby, der var værgeløs, da han blev slået ihjel med massiv stump vold mod halsregionen. Han er formentlig blevet sparket og/eller trampet mod hals og ryg, så han fik brud på tungebenet, venstre skjoldbruskplade og begge øvre skjoldbruskhorn samt brud på flere ribben.

Tyveri af offerets haglgeværer og møntsamlinger og brandstiftelse mod hans hus.

Usømmelig omgang med lig ved at have kørt offeret til en sø i Blæsinge i Slagelse, hvor de med en ukendt smal aflang spids genstand stak offeret i maveregionen efter dødens indtræden og fyldte hans tøj med flere sten, så han sank til bunds, og liget blev efterladt på bunden af søen.

1. juni 2019: Forsøg på hjemmerøveri ved i forening at have indfundet sig på adressen og truet offeret med et oversavet jagtgevær til at udlevere kontanter og en riffel, som offeret havde sat til salg via annonceportalen Gul & Gratis. De opgav dog, da de fik oplysninger om, at der var andre hjemme på adressen.

3. juni 2019:  Røveri i forening i Ringsted med henblik på inddrivelse af gæld på 500 kroner, hvor de med vold eller trussel om vold tvang to forurettede til at udlevere et musikanlæg, idet den 43-årige tog kvælertag på det ene offer, hvorefter de tog musikanlægget som pant for pengene, som det andet offer skyldte til en person.

16. juni 2019: Drab på Poul Frank Jørgensen i hans hjem på Slagelse Landevej i Vemmelev på Sydsjælland i tidsrummet fra cirka 8.40 til 9.20 ved at have stukket ham med en eller flere skarpe genstande, muligt en eller flere knive. Han fik et omkring seks centimeter dybt stik/snitlæsion, der gik gennem halsmuskulaturen, med overskæring af halsens store pulsåre til følge, hvilket må antages at være dødsårsagen, ligesom de tiltalte tildelte ham ti stiklæsioner i ryggen, hvorefter liget blev efterladt på stedet.

Brandstiftelse mod offerets hus ved anvendelse af brandbar væske samt for usømmelig omgang med lig, fordi liget af Poul Frank Jørgensen blev fundet forkullet på gulvet i soveværelset.

Kilde: Anklageskriftet

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Medtiltalt til angreb: Søren bruger mig som syndebuk

Stefan Danielsen og Søren Elo Pedersen sidder i landsretten med fire meter mellem sig.

Men der er ingen kontakt mellem de to tidligere så tætte venner. Tværtimod peger de nu begge på den anden som to enlige pensionisters sandsynlige morder tilbage i 2019. Stefan Danielsen kigger slet ikke i Søren Elo Pedersens retning, når han afgiver forklaring, men ryster af og til på hovedet, mens Søren Elo Pedersen til gengæld kiggede ufravendt på Stefan Danielsen, da han afgav forklaring.

Stefan Danielsen nægter at have været på gerningsstederne, mens Søren Elo Pedersen erkender, at han var til stede, da Kiehn Andersen blev slået ihjel af Stefan Danielsen, og også deltog i at køre ham til en grusgrav i nærheden.

Og så nægter han enhver andel i drabet på Poul Frank Jørgensen. Også her peger han på eksvennen.

Under sin afhøring af Stefan Danielsen på ankesagens første dage ville anklageren vide, hvorfor den tidligere it-konsulent troede, Søren Elo Pedersen, som han har beskrevet som sit ’sjælestykke’, pegede på ham som gerningsmanden.

– Søren bruger mig som syndebuk og røgslør, lød hans forklaring.

– Der er nogle mennesker, han er pissebange for. Hvis han sætter navn på dem, er de ikke bange for at gå efter hans familie.

– Hvad er det for mennesker?

– Det er to grupper, som jeg ved af. Den ene, er jeg 99,9 procent sikker på, er en rockergruppe. Den anden har ikke et specifikt navn, jeg kender til, men Søren har altid refereret til dem som ’familien’.

Stefan blev også spurgt til, hvordan han mente, at det hang sammen, at tre røveriofre har udpeget ham i en foto-konfrontation. Han svarede, at de måtte forveksle ham med en anden.

Den 36-årige mand lå efter eget udsagn syg derhjemme, da Kiehn Andersen blev dræbt. Han har ikke gjort nærmere rede for sin færden omkring drabet på Poul Frank Jørgensen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Spektakulære detaljer: Mønter og mystisk huskeliste

Drabssagen, som de to tidligere venner er anklaget i, er spektakulær. Det samme er nogle af detaljerne.

Eksempelvis var det to kondompakker i Kiehn Georg Andersens indkørsel med Stefan Danielsens dna på, der henledte politiets opmærksomhed på duoen.

Og en sort kinabog med en håndskreven liste over remedier, som ifølge en skriftprøve formentlig er skrevet af Stefan, er blevet kaldt en huskeliste til drab.

Her kan man læse samtlige ting, der var skrevet på listen:

Hertil kommer et hemmeligt rum i gulvet på det første gerningssted, der er blevet tømt, en ukendt møntsamling, der pludselig er dukket op i et indemuret skab hos Poul Frank Jørgesen, og et tredje uopklaret drab, der konstant spøger i sagen, selvom de ikke er tiltalt for det

Anklager Emil Folker nævnte også det tredje drab under sin forelæggelse af sagen i Østre Landsret i København.

- Det er en handling og en forbrydelse, de har haft interesse for. Politiet har gjort sig store bestræbelser for at se, om man kan knytte dem til det. Det kan man ikke. Så vi kommer til at høre meget lidt til det under sagen, sagde han i retten, hvor han kalder fællesnævneren for de fire hovedforhold i sagen, to drab og to røverier for 'berigelsesøjemed'.

Begge de tiltalte har skiftet forsvarere.

Stefan Danielsen er nu repræsenteret af Jane Ranum, og hun indledte med de tre spørgsmål, som hun mener, at nævningene skal stille sig selv omkring Stefan Danielsen, der nægter sig fuldstændig skyldig.

- Har han deltaget? Har han været ude på ejendommene? Er det andre, der har været derude?

- Jeg mener, at vi vil stå i en situation, hvor sagen står helt anderledes, end den gjorde i byretten, lød det fra hende.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Indkøb efter drab: Sko, reb og kniv

Stefan Danielsen var sammen med Søren Elo Pedersen knap to timer efter drabet på Poul Frank Jørgensen. Her blev der blandt andet aflagt et besøg i Jem og Fix, hvor der blev købt sko, reb, kniv og sprinklervæske på Stefan Danielsens kort. Og senere kan man se dem begge på overvågning fra en Shell-forretning, som blev vist i retten.

Anklageren spurgte Stefan Danielsen til, om han bemærkede, at Søren Elo Pedersens ansigtstatovering ikke var synlig.

- Ikke den specifikke dag. Jeg ved, at Søren kunne finde på at dække den, hvis han og mig skulle ud og handle. Jeg mener ikke, det var særligt denne dag.

- Bemærker du, om Søren har tegn på, at han er blevet forbrændt, spurgte anklageren videre med henvisning til, at en personundersøgelse af Søren Elo Pedersen få dage efter drabet viste tegn på forbrænding.

- Forbrændt nej, men noget, der er usædvanligt, er, at han har kasket på. Men det forbinder jeg ikke med, at han er blevet forbrændt den specifikke dag.

 

Dømt for hæleri af drabsoffers mønter

Tiltalt for drab og brand: Tatoveret med 'hor mord og ildebrand'

Offer tynget ned med 24 sten

Tidligere OL-svømmer og muskelmand tiltalt: Kondompakker ledte politiet på sporet

Drabstiltalt sendte billeder af seriemordere

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind