Hacker-bande tømmer danske kontantautomater på stribe

Fire russere anholdt i København med 960.000 kr. i bilen

Ved du noget eller har du billeder så tip os på sms/mms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

Med trukne pistoler anholdt politiet fire russere i Jernbanegade midt i København, der sigtes for at have hacket danske pengeautomater, så kontanterne er sprøjtet ud af maskinerne.

Foreløbig sættes russerne i forbindelse med tre avancerede tyverier med et samlet udbytte på 1.424.000 kr.

Da russerne blev anholdt i en udlejningsbil havde de 960.000 kr. i kontanter i bilen. Politiet fandt også termisk værktøj og elektronik, der menes brugt til hackingen.

Russerne fremstilles i dag i Københavns dommervagt, sigtet for databedrageri, og de kræves varetægtsfængslet. Deres stilling til sigtelsen kendes endnu ikke.

Teknologi Vanvittigt kup: Tømte kreditkort for 85 millioner - på tre timer

Trak pistolerne
Efterforskningsleder Peer Windolf, indbruds-afsnittet hos Københavns politi,bekræfter Ekstra Bladets oplysninger om, at russerne blev anholdt under anvendelse af tjenestepistoler - men at russerne var ubevæbnede, og at anholdelsen i øvrigt var udramatisk.

- Vi har erfaring for at omrejsende østkriminelle vil gøre hvad som helst for at undgå anholdelse, og derfor var det en sikkerhedsforanstaltning, siger han.

Skurkene er nok mere diskrete, end tegningen her viser - men metoden kræver netop en boremaskine, lidt frækhed og hackerevner. Grafik: Kaspersky.com Teknologi Borebande hacker penge

Den 23. september blev en pengeautomat på Amagerbrogade tømt for 608.000 kr. og to andre automater på Englandsvej og Kongelundsvej blev også forsøgt hacket, men her mislykkedes tyverierne af ukendte årsager.

Til gengæld mener politiet, at russerne også står bag to kup i Sønderjylland og Nordjylland siden 31. august, hvor det lykkedes dem at få automater til at udbetale 500.000 og 316.000 kr.

Termisk værktøj
Metoden er ikke fuldkommen klarlagt endnu, men russerne har ifølge sigtelsen brugt termisk skæreværktøj til at skære et firkantet hul på cirka 10 - 20 centimeter ved siden af tastaturet på automaterne.

Det har skaffet dem adgang til elektronikken og ledningsnettet, hvorefter de har været i stand til at forbinde ledningerne med medbragte komponenter til en mobiltelefon eller en bærbar pc.

Politiet har en formodning om, at de har samarbejdet med ukendte hackere, som derefter har været i stand til at beordre kontantautomaten til at udbetale penge i en lind strøm.

Sikkerhedsfirmaet Kaspersky har tidligere advaret om metoden, som er brugt i Rusland og rundt om i Europa. Ved at bore et hul i automaten og koble sig til computeren, der styrer udbetalingerne, kan hackerne ifølge Kaspersky nemt få udbetalt penge.

Hidtil har snyd ved pengeautomaterne været af mere 'fysisk karakter', hvor tyvene sætter en scanner ind, som aflæser kreditkortene. Men i Taiwan er tyvene nu brudt ind i infrastrukturen bag pengeautomaterne og får med et klik på en mobiltelefon store beløb udbetalt. Foto: EAST Teknologi Nyt trick ved pengeautomater: Stjæler millioner med en mobiltelefon

Kan overføres via nettet
En software, der bruges til at inficere pengeautomaterne med, kaldes ATMitch og kan også overføres via nettet, hvis det lykkes hackerne at trænge ind i bankens netværk. Men softwaren kan altså ligeledes inficere pengeautomaten 'fysisk' på stedet. Der findes angiveligt flere andre typer software end ATMitch, der kan bruges til denne type tyverier.

Hele operationen har typisk taget cirka 20 minutter. Metoden er kendt fra udlandet, men så vidt vides er det første gang, den er brugt i Danmark. Den kriminelle metode er kendt som 'black box' metoden.

Politiets indbrudsafsnit har kørt en intens efterforskning siden den 23. september. Det lykkedes at identificere personkredsen og den udlejningsbil, som russerne kørte i - blandt andet over Storebæltsbroen.

Russerne menes at have opholdt sig på hoteller i Danmark, mens de har turneret rundt, og politiet undersøger nu, om de kan sættes i forbindelse med flere af de avancerede kup.

Ved du noget eller har du billeder så tip os på sms/mms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk